Neovisni novinarski portal
6.7.2020.
HRVATSKA / IZDVOJENO / POLITIKA
Peticija : Vratite Dnevnik Anne Frank u obaveznu lektiru!

Peticija :
Vratite Dnevnik Anne Frank u obaveznu lektiru!

-“Dnevnik Anne Frank” je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika. Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire! – stoji u peticiji koja se pojavila na društvenim mrežama i odmah dobila na stotine potpisa.

Izbacivanjem ovog naslova iz školske lektire pokušava se izbrisati najmračniji dio povijesti iz razdoblja Drugog svjetskog rata i od novih generacija zatajiti Holokaust, koncentracijski logori i najveći pogrom Židova u njihovoj povijesti. Eliminiranjem “Dnevnika Anne Frank” iz nastave materijnjeg jezika i književnosti u Hrvatskoj se na određeni način zatire Holokaust kao povijesna činjenica i to u vremenu i mandatu jedne navodno reformske ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja se obvezala modernizirati hrvatsko obrazovanje i provesti kurikularnu reformu.

U ime reforme iz obavezne lektire su izbačeni moderni, živući pisci, pa je, kako to netko već reče, učenje hrvatske mladeži o književnosti svedeno na “društvo mrtvih pisaca”, a sada i na selektivno čitanje povijesti kroz književnost.
Dnevnik Anne Frank u hrvatskim i ex-jugoslavenskim, ali i europskim školama, čitao se bar šest desetljeća kao obavezno štivo, a danas je obavezno čitanje podobnih pisaca, vjerskih, obrednih tekstova i literature koja evocira sjećanja na Domovinski rat, i to ne samo kroz program materinjeg jezika i književnosti.

Ovakav ideološki pristup književnosti koji ne drži obaveznim ni Krležu, koji projicira aktualnu politiku u školsku lektiru lobotomirajući generacije mladih ljudi “podobnim štivom” naspram civilizacijski relevantnog i u svakoj pristojnoj školi, svakoj demokratskoj i pristojnoj državi nezaobilaznog, kao što bi Dnevnik Anne Frank morao biti, poguban je za društvo, za njegovu budućnost i njegovu kulturu. Za stanje svijesti, uostalom, koje se svakodnevno u ovoj revizionističkoj zemlji pokazuje kroz govor i djela mržnje, isključivosti i nacionalističke primitivnosti- od nacističkih i ustaških simbola do nasrtaja na sportaše “krive nacionalnosti”.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI