Neovisni novinarski portal
6.6.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA / SLIKA I NEPRILIKA
Plastično smeće pluta u dubrovačkoj luci (foto Facebook)

Nakon Vlade RH u Dubrovnik stiglo i plastično smeće

Plastično smeće pluta u dubrovačkoj luci (foto Facebook)

Fotografije naplavljenog plastičnog smeća ispod zidina Dubrovnika preplavile su društvene mreže. Odvratne nakupine plastične ambalaže i drugoga što je morem pristiglo iz susjednih južnijih zemalja slika je koja puno govori o vremenima i prostorima u kojima živimo. Dakako, za ovo smeće se izravno krivi Albanija i njihov loš odnos prema zbrinjavanju smeća.

Za Albance se brže-bolje kaže kako su ‘primitivni’, no zaboravlja se kako istovjetni primitivizam i besvijest vlada i kod nas. Imbecili među nama i dan danas bacaju smeće svuda po gradovima, te posvuda u okolišu. Istodobno vodeći političari uglavnom nemaju nikakvu viziju i svijest o važnosti zbinjavanja otpada, osim u svrhe nečijeg bogaćenja.  Kad shvate da više nemaju gdje sa smećem, genijalno se dosjete uništiti još jednu dotad netaknutu lokaciju, čak i ako se nalazi iznad podzemnih vodotokova pitke vode, kao u slučaju Lećevice. 

Plastično smeće pluta u dubrovačkoj luci (foto Facebook)

U konkretnom dubrovačkom slučaju, treba reći kako je dan ranije nego li je tamo došlo plastično smeće, tamo boravila Vlada RH i politička vrhuška na pompoznoj proslavi dana grada. Nakon Vlade RH u Dubrovnik je stiglo i plastično smeće. Da su vladajući dvadesetinu od novca potrošenih toga dana na avionske letove, svečane večere, ručkove i smještaje utrošili za nabavku morske plutajuće branu koja bi zaštitila barem dubrovačku gradsku luku od naplavina, danas ove slike ne bi obilazile svijet.

No tko bi se toga sjetio. No to je naša Hrvatska: lijepa, divotna a istvremeno nezaštićena i vođena neprosvijećenom šačicom gramzivih političara. Dubrovnik je njena slika i neprilika.  Svjetski biser, kako mu tepaju, a koji su lokalne i državne vlasti pretvorile u Disneyland za kruzer-klijentelu. Dubrovnik je prototip nepametnog turizma, a koji se ponajviše zasniva na masovnom tzv. kruzer turizmu i ugošćavanju brodusina s tisućama turista. Poznato je mnogima u svijetu da taj turizam u konačnici donosi puno veću štetu nego korist lokalnom stanovništvu, u što se ubrajaju i velika zagađenja mora otpadnim vodama s tih brodova.

O tome svjedoči i donja slika s jednog kruzera, snimljena iz aviona iznad jedne od tzv. kruzer destinacija. 

Dodatni komentar je nepotreban.

Kruzer jednoj od turističkih luka izbacuje otpadne vode (foto Facebook)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI