Neovisni novinarski portal
3.8.2021.
KULTURA / POLITIKA
Ministarstvo (ne)kulture: Samostalni umjetnici u nemilosti države

Ministarstvo (ne)kulture:
Samostalni umjetnici u nemilosti države

Sve je više glasova umjetnika i različitih umjetničkih udruga koji su složni u tome da nacrt Zakona o umjetnicima koji predlaže Ministarstvo kulture ne smije proći. Primjer je to, nakon slučaja sa školskom lektirom, još jednog ozakonjavanja uništenja i devastacije kulture. Ministarstvu kulture nije se čuditi jer je devastacija pod njegovom palicom krenula širokopojasno: od neprofitnih medija koji jedan za drugim nestaju čekajući odavno najavljeni europski novac preko nositelja nezavisne kulturne scene kojima su srezane financijske dotacije pa do samostalnih umjetnika kojima se, između ostalog, želi nametnuti imovinski cenzus.

Ionako nesigurnoj egzistenciji umjetnika, Ministarstvo kulture još jednom pokušava staviti omču oko vrata. Kad ne znaju riješiti problem njihova statusa i poboljšati uvjete rada, logika je-najbolje je ih je svesti na najmanju moguću mjeru pa nestaju i svi problemi, a nešto se i uštedi.
Prema nacrtu Zakona o umjetnicima, upozoravaju iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), pravo na uplatu doprinosa izgubilo bi 898 samostalnih umjetnika od ukupno 1 375 njihovih članova.
Naime u nacrtu Zakona želi se uvesti minimalni imovinskog cenzus kao uvjet za pravo na uplatu doprinosa. Tako bi umjetnici trebali zaraditi mjesečno minimalno oko 4 tisuće kuna što je za mnoge od njih nemoguća misija, a ono malo što dobiju od države ne može se smatrati nikakvim luksuzom. Tek se mogu nadati crkavici od mirovine koja bi iznosila  između 800 i 1 800 kuna, ako se za nju i izbore jer svoj status bi morali stalno dokazivati.
                                                     Kriteriji za stjecanje prava na uplatu doprinosa
                                                                                           Članak 18.
(5)Samostalni umjetnik ne može steći pravo na uplatu doprinosa za obvezna osiguranja iz sredstava državnog proračuna ako je u tri godine koje prethode godini u kojoj podnosi zahtjev za uplatu doprinosa ostvario ukupni bruto prihod od samostalne djelatnosti u iznosu manjem od 18 prosječnih bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske, koju je odredilo nadležno tijelo za godinu koja prethodi godini u kojoj samostalni umjetnik podnosi zahtjev za uplatu doprinosa.
Sporna je i sama izrada Nacrta prijedloga Zakona, upozorava HZSU jer Ministarstvo nije uopće razmatralao njihove prijedloge niti ih je uključilo u Radnu skupinu.
-Nije sporna potreba za izradom kvalitetnijeg Zakona, ali je sporan nedemokratski, političko autoritarni način na koji se pokušava u kratkom vremenu nametnuti novi Zakon, ističe se u reagiranju Upravnog odbora HZSU-a.

Namjera Ministarstva očito je i ugasiti strukovne udruge  jer predlaže i preuzimanje stručnih i administrativnih poslova od HZSU-a, što znači da želi sve centralizirati odnosno staviti isključivo pod svoju kontrolu.

Iz prijedloga Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti

Ograničavanje prava i slobode umjetnika

I Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreba reagiralo je na Nacrt prijedloga novog Zakona o umjetnicima. Nakon održanog prvog okruglog stola samostalnih likovnih umjetnika iz više različitih udruga uputili su svoje primjedbe i komentare na predloženi Zakon. Tako ističu  kako se on u velikoj mjeri bavi mehanizmima kontrole i nadzora umjetnika, a uopće i ne pokušava riješiti teške socijalne i radne probleme umjetnika, kao i njihove probleme na hrvatskom tržištu. Zakon će, dodaju, u velikoj mjeri ograničiti prava i slobode hrvatskih samostalnih i ostalih umjetnika.
-Teži se centralizaciji umjetničkih udruga, pri čemu bi se svako od umjetničkih područja stavilo pod kontrolu samo jedne udruge, gdje će članstvo u tzv. ”udruzi građana” praktički biti radni uvjet umjetnicima za stjecanje umjetničkog Statusa, a što nas u velikoj mjeri podsjeća na neka stara prošla vremena, kada se od umjetnika očekivala lojalnost samo jednoj partiji i samo jednoj tzv. ‘krovnoj’ udruzi, koju je ta partija odobravala!, upozoravaju iz HDLU-a Zagreb.
Smatraju kako se na taj način narušava pluralizam strukovnih udruženja u kulturi, te se umjetnicima pokušava ograničiti njihovo pravo na slobodno udruživanje. S druge strane, ističu, kako nitko ne smije prisiljavati umjetnike da se zbog ostvarivanja svog profesionalnog statusa učlanjaju u bilo kakve ”udruge građana”:
-Tim više što novi Nacrt zakona o umjetnicima uopće i nije definirao kriterije za tzv. strukovne udruge na jasan i transparentan način za sve udruge i umjetnike. Ministarstvo kulture u podjednakoj mjeri mora rješavati probleme svih umjetnika – i onih koji su učlanjeni u različite ”strukovne” udruge, kao i onih koji nisu i ne žele biti učlanjeni u nikakve udruge, da bi mogli ostvarivati svoja profesionalna prava.

Ilustracija/Mladen Stilinović

Umjetnik ne smije biti kažnjen od državne birokracije zato jer se nije dobro prodao!

Najveći problem u Nacrtu prijedloga Zakona o umjetnicima i za njih je minimalni cenzus kojim se od umjetnika očekuje da zarade preko 4 tisuće kuna neto na mjesec kako  bi mogli nastaviti ostvarivati svoja prava kao profesionalni umjetnici:
-Ministarstvo kulture i dalje pokazuje jednu drastičnu socijalnu neosjetljivost, kao i posvemašnju nespremnost da umjetnicima izađe u susret. I očito je da novi Zakon za umjetnike planira ići u smjeru smanjivanja, ako ne i potpunog ukidanja hrvatskih samostalnih umjetnika, i to je zapravo jedini razlog zbog kojega bi se uveo minimalni cenzus.
Za njih je potpuno neprihvatljivo zadiranje Ministarstva kulture u ekonomske slobode umjetnika: -Nitko nema pravo umjetniku određivati da mora na svaki način prodavati svoje umjetnine, niti umjetnik smije biti kažnjen od državne birokracije zato jer se nije dobro prodao! To predstavlja diskriminaciju umjetnika temeljem njihovog imovinskog statusa.
Nacrt zakona o umjetnicima potpuno je neprihvatljiv i plesnim umjetnicima. Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske također napominje kako ne postoji mogućnost da se zadovolji trenutno predloženi minimalni cenzus. Voljni su surađivati s Ministarstvom kulture u doradi prijedloga nacrta Zakona i ističu svoje zahtjeve među kojima su i zadržavanje Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) kao krovne organizacije svih samostalnih umjetnika te zadržavanje autonomije odlučivanja o statusima samostalnih umjetnika od strane struke i redefiniranje statusa HZSU-a.
Traže i odustajanje od uvođenja minimalnog financijskog cenzusa sa stajališta izvedbene umjetnosti, zbog smanjenog financiranja javnih potreba u kulturi lokalnih zajednica za samostalne umjetnike te nepostojanja tržišta rada u izvedbenim umjetnostima.

Kako preživljavaju hrvatski samostalni umjetnici

“Odavno već slutim ili smanjenje prava samostalnih umjetnika ili potpuno ukidanje tog statusa. I stvarno se to već dugo kuha. Ali nekako sam očekivala da će Ministarstvo financija kao dežurni racionalizator troškova pokrenuti tu priču, a da će nas naše – Ministarstvo kulture – štititi. Ono što me najviše ljuti da je još davne 2003. tom “našem” Ministarstvu bila važnija njegova zgrada od samostalnih umjetnika – individualnih generatora kulture zbog kojih to Ministarstvo postoji, a ono se prema nama danas postavlja maćehinski i zapravo ga ne zanima kakvu kulturu generiramo nego koliko prihoda generiramo. A naše generiranje prihoda je u ogromnoj disproporciji s radom i trudom kojim našim izložbama pro bono gradimo hrvatski kulturni identitet, našim angažmanima u edukativnim programima kojima odgajamo senzibilitet za umjetnost kod djece svih uzrasta tako popunjavajući nedostatnu prisutnost umjetničkih predmeta u školskom kurikulumu… Da se razumijemo nama država do sada za to nije davala plaću da bi nas se zvalo uhljebima, jer na nepostojećem tržištu umjetnina ionako sami smišljamo i napinjemo se kako pristojno unovčiti svoj talent i rad. Država nam je do sada uplatom doprinosa na osnovicu manju od prosječne hrvatske plaće samo davala osjećaj da zna da postojimo i da vidi i cijeni koliko i što radimo… I zato ovaj nacrt zakona kojim većina ostaje bez doprinosa samostalne umjetnike ostavlja s knedlom u grlu”, tako piše akademska kiparica Hana Lukas Midžić, koja se pridružila mnogim umjetnicima koji o svom “poreživljavanje” svjedoče na pokrenutoj stranici Sos.art.hr.
Njihove priče uklapaju se upravo u ovu sliku:

Izvor: Facebook Sos.art.hr

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI