Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
nije satira
Isječak iz emisije koja je gledatelje darivala genijlanim ekonomskim mislima (foto HRT)

Laku noć Hrvatska:
Plin nije skup nego mi imamo male plaće i bivša smo komunistička zemlja, a snižavanje cijene nije za nikoga dobro (HRT)

Isječak iz emisije koja je gledatelje darivala genijlanim ekonomskim mislima (foto HRT)

Na tzv. javnom servisu, odnosno u programu HTV-a, jutros smo mogli doznati kako nije problem što plin poskupljuje, nego to što su u Hrvatskoj male plaće, te to što je prije Hrvatska bila komunistička zemlja, te kako ne treba umjetno snižavati cijenu plina nego treba smanjiti grijanje. Ovo nije satirični tekst, već su te velike ekonomske misli izgovorene u emisiji Dobro jutro Hrvatska, kako javlja portal HRT-a. Naime  o poskupljenju plina su nadahnuto u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska govorili profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić, direktorica sektora za energetiku i okoliš HGK Marija Šćulac Domac i stručnjak za energetiku Daniel Srb, javnosti poznatiji kao bivši predsjednik političke stranke Hrvatska stranka prava.

Na pitanje je li poskupljenje bilo nužno Jurčić je rekao da imamo umjetnu cijenu i da nju imaju sve bivše komunističke zemlje, javlja HRT. 

– Stare Europske zemlje imaju 20-30 % više cijene energenta. Budući da se mi harmoniziramo i ulazimo u jedinstveno energetsko tržište Europe prirodna stvar je da dolazi do izjednačavanja cijena energenata. Razlika u cijeni je ovisno o cijeni transporta ili nečem drugom, ali to ne mijenja bitno cijenu. S druge strane nije problem cijene energenata nego je u Hrvatskoj problem visina dohotka, odnosno plaće ili mirovine građana. Kad se usporedi koliko kWh električne energije ili plina možemo kupiti iz mirovine ili plaće onda je to nekoliko puta manje nego to može kupiti jedan prosječni Europljanin – rekao je Jurčić, kojega obično predstavljaju kao ekonomskog stručnjaka.

Ilustracija: Nije kriv plin što je poskupio (foto printscreen HRT)

On je, veli HRT, ‘objasnio kako su nominalno hrvatske plaće tri puta manje nego europske.’

Nakon te genijalne ekonomske ekspertize gledatelji su počašćeni i savjetima D. Srba, a koji se zalaže da plin ne pojeftinjuje.

-Ja sam protivnik toga da se bilo kakvim političkim pritiscima ili administrativnim  mjerama umjetno snižava cijena jer to ne čini nikome dobro. Treba znati kako racionalno trošiti energiju. Treba treći da 1°C iznad 20°C sobne temperature povećava trošak grijanja za 6%. Ljude treba uputiti u to kako racionalno koristiti energiju i tu se mogu postići enormni efekti – rekao je Srb, kako navodi HRT. 

Laku noć Hrvatska.

Isječak iz emisije koja je gledatelje darivala genijlanim ekonomskim mislima (foto HRT)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI