Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
KULTURA / UMJETNOSTI
Kinoklub “Šibenik” predstavlja Antoniu Dorbić: Kiparstvo, ples i film

Kinoklub “Šibenik” predstavlja Antoniu Dorbić:
Kiparstvo, ples i film

Kinoklub ”Šibenik” predstavlja Antoniu Dorbić, Gostujućeg umjetnika za 2019. godinu. Prvo predstavljanje umjetnice biti će Na Maloj Loži u subotu 16. veljače, u 20 h.
Od svojeg postanka Kinoklub ”Šibenik” je uzeo sebi za cilj interdisciplinarnost i jasnu promociju kako filmske tako i drugih izvedbenih umjetnosti, kaže njegov predsjednik Nikica Šupe.
-Kategorija ”Gostujući umjetnik godine” podrazumijeva osobu kojoj ćemo pridati osobitu pažnju sa ciljem promocije njezinog djelovanja i naglašavanja potrebe da umjetnici dobiju pojačanu vidljivost na šibenskom kulturnom krajoliku. Tijekom godine pratiti ćemo rad tog umjetnika ili umjetnice i redovito objavljivati njihove planove i ostvarenja. Na kraju kalendarske godine gostujući umjetnik predstavit će svoj rad u protekloj godini uz prigodan razgovor i druženje.
I naravno uz film po izboru gostujućeg umjetnika.

Kiparsto i ples

Antonia Dorbić završila je studij kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti te studij suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija ostvarila je dvije Dekanove nagrade za plesne izvedbe, Rektorovu nagradu za koreografiju Slijed događaja te je u sklopu programa Erasmus+ završila zimski semstar u Danish National School of Performing Arts u Kopenhagenu.
Dorbić je 2016. dobila austrijsku nagradu za Mlade europske umjetnike i Rotary stipendiju za izvrsnost u umjetnosti. Sudjelovala je nekoliko grupnih izložbi u Hrvatskoj, radila kao asistentica na odsjeku Suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti, predavala u “Umjetničkoj školi Franje Lučića”, te vodila likovne i plesne radionice za djecu različitih uzrasta. Bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta (2018.) za najbolju scenografiju u autorskoj predstavi Nacrti. Plesala je u projektu Iskop (BADco.), Vidjela sam (Ivana Rončević), Familija (Roberta Milevoj), Osvrtask (Gregor Kamnikar), te je autorski surađivala na predstavama Nacrti i Herbarij. Trenutno radi u gimnaziji “Antuna Vrančića” gdje predaje likovnu umjetnost, te vodi plesne grupe u udruzi Sjene.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI