Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Ivana Maletić, navodno, u “nemilosti”, a Vlada je kandidira za člana Revizorskog suda EU s plaćom od 150 tisuća kuna!!!

Ivana Maletić, navodno, u “nemilosti”, a Vlada je kandidira za člana Revizorskog suda EU s plaćom od 150 tisuća kuna!!!

Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica, neće u utrku za novi mandat u Europskom parlamentu. Bar ne na listi HDZ-a. Umjesto u EP, Maletić čeka kandidatura za člana Revizorskog suda Europske Unije. Neusporedivo financijski isplativija funkcija od one zastupničke. S plaćom od čak 20 tisuća eura! Ispostavlja da je u HDZ-u zapravo dobro biti “tihi oponent” jer vas umjesto kazne čeka itekakva nagrada!

Šef HDZ-a, Andrej Plenković, ne želi Maletić blizu. U nju očigledno više nema povjerenja, pa je šalje još dalje negoli je bila dosad, kako bi, valjda, presjekao njezine veze s društvom kod kuće, predvođenim proskribiranim Milijanom Brkićem, i oslabio njihovu snagu. Ivani Maletić Plenković je spreman pomoći u kandidaturi za Revizorski sud EU, i poželjeti joj sretan put. U Luxenbourg!
Prijedlog kandidature, javlja N1,  već je upućen Saboru, a navodno je to Ivanina želja i profesionalni izazov u kojem bi se rado okušala. Mandat je šest godina, traje od 2019. do 2025., a plaća je nevjerojatnih 150 tisuća kuna! Pa neka sad netko kaže da je Ivana Maletić, kao navodno nepoćudna stranačka osoba, kažnjena!?
Šibenčanka, specijalizirana za EU fondove i “velebne uspjehe” HDZ-ove vlade naspram one prethodne SDP-ove kojoj redovito recitira svaki propušteni euro koji je mogla, a nije povukla iz EU, od 2013. sjedi u Europskom parlamentu kao zastupnica HDZ-a, odnosno ” europskih pučana”.
Ivana Maletić je, kako se smatra, pripadala Karamarkovoj struji u HDZ-u,  a pokazalo se da Plenković ima naviku brzo se rješavati svojih oponenata, pa ne čudi da je nakon Davora Ive Stiera i Maletić izgubila pozicije u stranci. Još da se riješi Milijana Brkića, i doista može reći da je neprikosnoveni gazda HDZ-a!
No, u ovom Plenkovićevom “filtriranju” HDZ-a Stier je prošao puno lošije od Maletić. Osim što se, kao pravi prijatelj, odrekao dobro plaćene eurozastupničke pozicije, i prihvatio neusporedivo slabije honoriranog ministarskog položaja, Stier je , nakon razlaza s Plenkovićem oko politika vlade i stranke, ostao, de facto, bez svega. Maletić, koja je odbila ministarsku dužnost u Plenkovićevoj vladi, i izabrala unosnu sinekuru zastupnice EP-a, i sada, kada ostaje bez te sinekure, ima sve šanse dobiti još bolju i isplativiju. S potporom Plenkovića.
Revizorski sud EU-a smješten je u Luxenbourgu, servisira ga čak tisuću ljudi, a svaka država članica EU ima svog člana u tom sudu. Imenuju ih nacionalne vlade, a potvrđuje Vijeće EU, nakon očitovanja Europskog parlamenta. Ostat će zabilježeno da hrvatski član toga suda Neven Mates, kojem mandat ističe sredinom srpnja ove godine, izabran unatoč negativnom mišljenju EP-a. Za očekivati je da to s Ivanom Maletić neće biti slučaj…
Ivana Maletić ( 46 ), magistrica je ekonomije, bila je djelatnica Ministarstva financija, da bi 2005., u mandatu ministra Ivana Šukera bila izabrana za njegovu pomoćnicu, tada još kao nestranačka osoba. U HDZ je ušla kada je 2012. predsjednik stranke postao Tomislav Karamarko. A otkako je Karamarko izgubio svoje pozicije u HDZ-u, i Ivana Maletić je marginalizirana. No, za razliku od nekih drugih stranačkih kolega, ova je Šibenčanka na vrijeme shvatila da se to dade uspješno kompenzirati. Funkcijama koje možda nisu od političkog utjecaja, ali su zato itekako financijski isplative.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI