Neovisni novinarski portal
27.5.2020.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Plakat u crkvi (foto TRIS/G. Šimac)

Groznica subotnje večeri:
U crkvi na Šubićevcu predstavljanje knjige i filma „Mit o Jasenovcu“ (FOTO)

Plakat u crkvi (foto TRIS/G. Šimac)

Subota je navečer. Šibenčanima koje hvata groznica subotnje večeri te se spremaju za izlazak u grad bolje je da to ne učine. Osim nekolicine kafića, u središtu grada nije otvoreno ništa, niti ima ikakvih koncerata,  kazališnih predstava ili kinopredstava. Ipak, na internetu se doznaje kako nije baš da nema ničega. Za to se pobrinula velebna crkva na Šubićevcu, službenog naziva Franjevački samostan i župa sv. Antuna Padovanskog Šubićevac, poznata i po tome što u prizemlju ispod crkve ista iznajmljuje više poslovnih prostora. Tamo će se večeras predstaviti knjiga i film ‘Mit o Jasenovcu’ autora Romana Ljeljaka, a koju mnogi povjesničari opisuju kao skandalozno nastojanje za friziranjem i lažiranjem povijesti.

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA ŠIBENSKO – KNINSKE ŽUPANIJE poziva na predstavljanje dokumentarnog filma i knjige „Mit o Jasenovcu“autora Romana Leljaka. Promocija će se održati u dvorani franjevačkog samostana i župe sv. Ante na Šubićevcu u Šibeniku u subotu 9. veljače 2019. s početkom u 19 sati. O filmu i knjizi govorit će autor Roman Leljak, a u programu je i prikazivanje filma – obavještavaju na internetskim stranicama Franjevačkog samostana i župe sv. Antuna Padovanskog Šubićevac u rubrici Raspored bogoslužja i obavijesti. 

Plakat u crkvi (foto TRIS/G. Šimac)

Dakako, do saznanja o tom događaju koji započinje za 20-ak minuta doznali su i lokalne udruge antifašista koje sada po društvenim mrežama kritiziraju što se predavanje o ‘povijesnoj krivotvorini’ sada predstavlja u crkvi, iako je njezin crkveni čelnik u Hrvatskoj nadbiskup Bozanić prije neki dan konačno javno osudio strahote Jasenovca.

-Za Dan sjećanja na žrtve holokausta izabran je 27. siječnja, dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, simbola svih nacističkih i fašističkih logora diljem Europe, pri čemu mi moramo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi – rekao je Bozanić u svom govoru ispred zagrebačke katedrale.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac je pak Leljakov “Mit o Jasenovcu” ocijenila kao uradak koji “prezentira dosad nezabilježeno negiranje ustaških zločina, niječe da je nad Židovima izvršen holokaust zbog njihovog porijekla, opravdava fašistički režim i tvrdi da su u logoru stradale 1654 osobe, a ne 84 tisuće, kako stoji na popisu Spomen područja Jasenovac”.

Plakat u crkvi (foto TRIS/G. Šimac)

Izlog crkve (foto TRIS/G. Šimac)

Velebni samostan (foto TRIS/G. Šimac)

Raskošno stubište (foto TRIS/G. Šimac)

Grandoizna građevina (foto TRIS/G. Šimac)

Toranj (foto TRIS/G. Šimac)

Ulaz u crkvu (foto TRIS/G. Šimac)

Crkveni poslovni prostori ispod crkve (foto TRIS/G. Šimac)

Kulturna ponuda na plakatima danas poslijepodne (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI