Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
tele-vizija
Pukao film: Društvo hrvatskih filmskih redatelja prekida odnose i suradnju s HRT-om

Pukao film:
Društvo hrvatskih filmskih redatelja prekida odnose i suradnju s HRT-om

Nakon brojnih institucija i udruga i Društvo hrvatskih filmskih redatelja je objavilo kako prekida suradnju i odnose s HRT-om. I njima je pukao film. Evo njihova priopćenja:

Društvo hrvatskih filmskih redatelja pridružuje se prekidu odnosa i suradnje s HRT-om koji su pokrenule brojne udruge.

Iako je upravo u tijeku iznimno bitna Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji, koja u nizu panela i okruglih stolova okuplja važna imena europskog filma, a koju  21. i 22. veljače 2019. organizira Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskoj radioteleviziji organizator konferencije neće davati izjave.

HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini.

DHFR zastupa mišljenje kako treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa. Javni servis je sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini itd.

HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis i najžurnije ga treba vratiti u zakonske okvire.

Našu konferenciju možete pratiti preko svih ostalih medija.

 

Za Upravni odbor DHFR:

Antonio Nuić, v.r., predsjednik

U Zagrebu, 20. veljače 2019.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI