Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
crkve
Ilustracija: teksaška pustinja i pustoš duha zlostavljača (foto: Usadesert)

CNN:
Teksaška katolička crkva objavljuje imena 300 (!) svojih ‘svećenika’ koji su seksualno zlostavljali djecu

Ilustracija: teksaška pustinja i pustoš duha zlostavljača (foto: Usadesert)

Sve katoličke biskupije u Teksasu (SAD) dužne su od jučer objaviti imena svih svećenika, đakona i drugih članova tzv. svećenstva, njih 300 (!), optuženih za seksualno zlostavljanje djece u posljednjih nekoliko desetljeća, kako javlja CNN.

Popisi koje je prikupilo 15 biskupija u Teksasu moraju bit objavljeni javno (na internetu i drukčije).
To je rezultat sastančenja teksaških biskupa odnosno Teksaške biskupske konferencije još u listopadu prošle godine kada su se nakon desetljeća uporne šutnje, a suočeni s brojnim istragama, odlučili  javno identificirati svećenike iz svojih redova kao seksualne zlostavljače djece (vidi poveznicu).

Katolički šerifi na putu vraćanja povjerenja u Katoličku crkvu

Katolički ‘šerifi’ pojasnili su kako je to rezultat ‘dijela napora na promicanju ozdravljenja i vraćanja povjerenja u Katoličku crkvu’.
– Željeli smo djelovati kao ujedinjena konferencija koja će pokazati vjernicima i svim ljudima dobre volje da čujemo njihove brige – priopćili su iz nadbiskupije Galveston-Houston.
Popisi, objavljeni na internetskim stranicama svake biskupije, uključuju imena članova klera, te pojedinosti o tome kada i gdje su bili zaređeni i koje su župe dodijeljene.
Ipak neke teksaške biskupije, poput one u gradu Laredu, poznatom mnogim iz western filmova i romana, zasad nisu objavili ta imena.

Ilustracija: teksaška pustinja i pustoš duha zlostavljača (foto: Usadesert)

Veći broj crkvenog ‘svećenstva’ čija su imena vezuju uz zlostavljanje djece neće stići za svoja zlodjela odgovarati – na ovom svijetu. Mrtvi su.
Inače, po broju zlostavljača prednjači nadbiskupija San Antonio – najveća u državi – s 56 svećenika.  Sljedeća je nadbiskupija Galveston-Houston i biskupije Dallas, El Paso i Amarillo.

8,5 milijuna Teksašana-katolika

“Objavljivanje popisa nije kraj procesa, već je korak prema onome što se nadam da će biti potpuni i potpuni obračun sa svim svećenicima koji su služili u biskupiji i koji su seksualno zlostavljali maloljetnike – rekao je biskup iz El Pasoa Mark Seitz. 
Prema Teksaškoj katoličkoj konferenciji, u Teksasu ima 8,5 milijuna Teksašana koji se izjašnavaju kao katolici, te je tamo 1.320 katoličkih župa.
-Zlostavljanje maloljetnika – tjelesno, emocionalno i, prije svega, seksualno – nikada se ne bi smjelo dogoditi u crkvama, u domovima, u školama ili bilo gdje – rekao je biskup Joseph E. Strickland iz biskupije Tyler.
No, dogodilo se.
A ovakvi potezi katoličkih i drugih crkvi bi trebali pomoći da se više – ne događa.

Ilustracija: teksaška pustinja (foto: Usadesert)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI