Neovisni novinarski portal
21.4.2021.
nagrađivanje
Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo: Nagrada za 2018. godinu Hrvatskom novinarskom društvu

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo:
Nagrada za 2018. godinu Hrvatskom novinarskom društvu

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodijelio je Nagradu za 2018. godinu Hrvatskom novinarskom društvu. HND je nagrađen ‘za borbu u ostvarivanju ustavnih jamstava slobode medija i priopćavanja; za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima; za zaštitu novinara od cenzure svake vrste te monopola i samovolje nakladnika; za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u medijima u 2018. godini’, obrazlaže se.

Svečanost dodjele nagrade održat će se u petak 1. ožujka 2019. godine, u 11 sati, u Novinarskom domu (Velika dvorana), Perkovčeva 2, Zagreb, a na dodojeli nagrade će govoriti Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

-U Hrvatskoj su novinari i mediji i u protekloj godini bili izloženi povećanom pritisku elita. Političari, dužnosnici svih vlasti i njihovih razina, suci, javne ustanove i drugi, podnijeli su više od tisuću sudskih tužbi protiv novinarki i novinara te medijskih kuća pretežno zbog duševnih boli ili sramoćenja. Pravni se instituti naknade štete koriste, ne radi zaštite činjenice ili istine, nego i s ciljem ugrožavanja medijskih sloboda. Hrvatsko novinarsko društvo, krovna novinarska udruga stoljetne tradicije i nedvojbene reprezentativnosti broja članova profesije, u takvim se društvenim okolnostima pojavljuje kao središnja institucija obrane ugleda profesije, prava na slobodno i odgovorno izvještavanje i komentiranje. HND je pokrenuo niz akcija, organizirao tribine i okrugle stolove, javljao se prosvjednim izjavama i akcijama, na različite načine fokusirajući društvenu pažnju na probleme novinarske profesije koji se sve više pretvaraju u problem hrvatskog društva u cjelini. Važan doprinos HND daje i stalnim javnim upozorenjima na pritiske na novinare i medije i mobiliziranjem javnosti protiv ograničavanja slobode govora. Tako djelujući, ono osvjedočuje svoju ulogu u jačanju demokracije i omogućavanju aktivne uloge građana da slobodno sudogovaraju svoju bolju budućnost – obrazlažu nagradu HND-u u Centru Miko Tripalo.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI