Neovisni novinarski portal
10.7.2020.
EKOLOGIJA / ekopis / ptičice
Prepelica/Foto:Biom/Jan Svetlik

Udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode 2019. godinu proglasile “Godinom prepelice”:
Krivolov je najveća prijetnja opstanku prepelice u prirodi

Prepelica/Foto:Biom/Jan Svetlik

U Hrvatskoj se godišnje ustrijeli minimalno 40 tisuća prepelica, ali procjene dosežu i do 100 tisuća jedinki! Zato su udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP)  2019. godinu proglasile “Godinom prepelice”.

Udruga Biom i HDZPP već provode aktivnosti zaštite prepelice i to prije svega na sprečavanju krivolova koji je najveća prijetnja opstanku te vrste u prirodi. Procjene da u krivolovu godišnje strada 40 tisuća prepelica nisu realne, kaže koordinator aktivnosti usmjerenih protiv krivolova Udruge Biom, Mate Zec:
– Prema Biomovom izvješću o krivolovu iz 2014. procijenjeno je da u Hrvatskoj godišnje strada minimalno 40 tisuća prepelica, a stvarni broj je vjerojatno veći. Iako je prepelica vrsta koja se smije loviti, prilikom lova na prepelice uobičajena je praksa da se koriste zabranjene vabilice kojima se privlače ptice, a umjesto nekoliko jedinki u lovu, odstrjeli se i do nekoliko stotina jedinki u krivolovu. Osim gubitka pogodnih staništa, krivolov je najveća prijetnja za prepelicu u Hrvatskoj.
Obična prepelica (lat. Coturnix coturnix) je najmanja ptica iz reda koka. Najčešće živi u plodnim ravnicama koje obiluju žitaricama i ravnicama sa livadama. Prepelica je jedini predstavnik koka koji se seli (Sredozemlje, Afrika). U naše krajeve dolazi koncem travnja i početkom svibnja, a odlazi u rujnu. To je ptica sumraka pa je najaktivnija predvečer i u
zoru.

Svake godine u Hrvatskoj strada najmanje 200 tisuća ptica u krivolovu, od čega najviše prepelica!

U Biomu smatraju da su razlozi krivolova nad pticama u Hrvatskoj prvenstveno nedostatni kapaciteti nadležnih institucija za suzbijanje ovog problema, manjak svijesti građana o štetnosti ovih nezakonitih radnji te zarada koju donosi lovni turizam.

Vabilica/Izvor:Biom

-Od kolovoza do listopada na desetke tisuća prepelica migrira preko naše zemlje i velik postotak njih neće preživjeti taj put zbog stotina ilegalnih vabilica koje vikendom odzvanjaju noću po hrvatskim poljima, najavljujući sutrašnji masovni odstrel, kaže Tibor Mikuška, voditelj projekata u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode(HDZPP).
Prema Zakonu o lovu prepelica spada u lovostajem zaštićenu sitnu divljač. Vabilice, koje se koriste u krivolovu ptica, se po Zakonu o lovstvu smatraju nedopuštenim pomoćnim sredstvom, a za njihovo korištenje u lovu Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju do tri godine. Krivolovci tijekom noći puštaju zvuk glasanja ptica iz elektroničkog zvučnika, čime se dozove značajno veći broj ptica, nego što bi ih inače bilo prisutno na lokaciji. Tako ih odstrijele i do stotinu puta više, nego u slučaju lova bez korištenja nedozvoljenih sredstava.

Prepelica/Foto:Biom/Jan Svetlik

Najčešća zabilježena ilegalna aktivnost u prirodi, rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj, je upravo krivolov na prepelice

Biom i HDZPP se borbom protiv krivolova na ptice bave nekoliko godina. Samo u 2018. je u sklopu Biomovih antikrivolovnih terena pronađena 51 vabilica, od čega je policija oduzela njih 29, a podnijeto je i 12 prijava za krivolov. Biom sudjeluje i u edukaciji policije na temu krivolova na ptice, koja je započela na inicijativu Ministarstva zaštite okoliša i energetike u 2018., a nastavit će se i u 2019. godini.
Tijekom 2019., odnosno “Godine prepelice”, Biom i HDZP će raditi na podizanju svijesti javnosti o razmjerima i značaju problema krivolova u Hrvatskoj i važnosti zaštite ptica na njihovom euroazijsko-afričkom seobenom putu, na kojem je područje Sredozemnog mora i Hrvatske jedno od kritičnih točaka po broju ilegalno ubijenih prepelica.
Inače Udruga Biom je i jedan od partnera na projektu LIFE Against Bird Crime s ciljem provođenja strategije EU-a o očuvanju bioraznolikosti kroz podizanje svijesti i jačanje kapaciteta za borbu protiv krivolova na ptice u prioritetnim zemljama EU. Fokus će biti na jačanju suradnje s institucijama odgovornim za procesuiranje krivolovnih radnji (policija, inspekcija zaštite prirode i lovna inspekcija, državno odvjetništvo i sudstvo) te na informiranju i educiranju javnosti, a jedan od dugoročnih ciljeva projekta je i smanjenje krivolova na prepelice.

Prepelica/Foto:Biom/Jan Svetik

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI