Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Splićani se bude: Tisuću šetača za spas Marjana i protiv nesposobnosti i nemara

Splićani se bude:
Tisuću šetača za spas Marjana i protiv nesposobnosti i nemara

Izgleda kako u Hrvatskoj, tj. Splitu još uvijek nije sve propalo. Premda se apatično i nezainteresirano građanstvo posljednjih godina rijetko okuplja u većem broju kako bi prosvjedovalo ili izrazilo nezadovoljstvo lošim i katastrofalnim politikama u zemlji, danas se na Marjanu u prosvjednoj šetnji okupilo više od tisuću građana, što je uistinu rijetkost. Kako smo već pisali (pogledajte TRIS), prosvjedovalo se zbog višedesetljetne aljkavosti, nebrige i nestručnog upravljanja park šumom Marjan.

Lokalni političari i vodstvo nadležne ustanove koja bi trebala voditi brigu o Marjanu nije poduzimala mjere kako bi spriječilo ubrzano propadanje i sušenje značajnog dijela šume, unatoč dramatičnim upozorenjima stručne i obične splitske javnosti. Nedavna najava uprave JUUPŠ Marjan kako će zbog opasnosti za stabla od štetnog nametnika  potkornjaka sada posjeći i do 20 tisuća stabala, te unutar Marjana iskrčiti puteve kako bi mogli prolaziti teški kamioni, šokirala je građane Splita. Inicijativa Naš Marjan je stoga priredila današnji prosvjed.

Mnoštvo Splićana se odazvalo, a neki su doputovali i iz okolnih gradova kako bi dali podršku za očuvanje Marjana. Prosvjed za Marjan bio je puno posjećeniji nego, primjerice, prosvjed protiv neodgovornog upravljanja zbrinjavanjem otpada te nepodnošljivog smrada u kojem su se gušili radi tzv. sanacije odlagališta Karepovac. No, čini se kako građani postaju sve svjesniji kako se moraju aktivnije uključiti u procese odlučivanja i ne prepuštati sve u ruke političkih nakupina koje su se iskazale u nesposobnosti i nemaru u upravljanju, te jer u protivnom ne mogu očekivati nikakva bolja vremena u sredinama u kojima žive, već samo daljnje srozavanje u svim segmentima društva

Pogledajte fotografije koje su objavili na svojoj Facebook stranici, autora Roka Botterija. 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI