Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
kulturno / šokantno
Šok, kultura i nevjerica: Kultur Shock na Kulturaljki

Šok, kultura i nevjerica:
Kultur Shock na Kulturaljki

Nakon nedavnog šoka i nevjerice, tj. šokantnog i negativnog događaja po glazbenu kulturu u Šibeniku, kada je do temelja izgorjela jedna od improviziranih koncertnih dvorana, odnosno zapušteno bivše vojno skladište, evo i svojevrsnog  pozitivnog te doslovnog kulturnog šoka. Naime, festival Kulturaljka će ugostiti band Kultur shock.

-Jedan od predvodnika gypsy-punk vala u svijetu, kultni američki bend Kultur Shock, svoj premijerni nastup u Šibeniku imat će 20. travnja kada sviraju na najvećoj rock fešti u gradu – devetom izdanju Kulturaljke! Nastup u Šibeniku dio je njihove velike ovogodišnje europske turneje na kojoj promoviraju svoj novi, za sada neimenovani album, koji izlazi krajem ožujka. Svirka na Kulturaljci bit će ujedno i jedini nastup tog benda u Dalmaciji u sklopu turneje – najavljuje Igor Bergam, čelnik Udruge P.A.R.K. 

Inače, i u P.A.R.K-u podsjećaju kako su se koncerti Kulturaljke odvijali proteklih godina na više lokacija, koje su za tu potrebu bile prenamijenjene iz derutnih prostora u koncertne (bivši hotel Krka, bivša tvornica TEF, bivša vojarna Bribirskih knezova).

– Kako je Hangar, u kojem su koncerti Kulturaljke bili organizirani zadnjih pet godina, nedavno izgorio do temelja, koncert Kultur Shocka održat će se na novoj lokaciji u Šibeniku. Ulaznice su već u preprodaji i do 14. veljače mogu se nabaviti po cijeni od samo 60 kuna. U drugoj fazi pretprodaje koštat će 80 kuna, a ako ih ostane do početka koncerta, na ulazu će koštati 100 kuna – veli Bergam. 

Nedavni požar u hangaru koji je nekada davno sagrađen za vojne potrebe, pa je onda zapušten i zaboravljen, organizatori koncerta su domišljato i entuzijastično pretvorili u zanimljivu povremenu koncertnu dvoranu. No, sada je Šibenik, u kojemu i dalje nema nikakvog većeg odgovarajućeg zatvorenog prostora za koncertna događanja (izuzev zgrade kazališta), ostao i bez tog prostora, jer ga je progutala vatra.

Zasad javnosti još nije poznato je li Hangar zapaljen namjerno, no pretpostavlja se kako će Kultur Shock svakako zapaliti publiku, kako se to obično kaže u izvještajima s koncerata.

Frontmen Kultur Skocka Srđan Jevđević (ex Đino Banana)

Kultur Shock, međunarodni band s 22-godišnjom praksom i s oko 800 odsviranih koncerata, kako kažu, potekao je iz američkog grada Seattla. Istaknuta figura, tj. pjevač i frontman mu je Sarajlija Srđan Jevđević, a koji se 1996. godine preselio iz BiH u SAD. Tamo je zasnovao band s obzirom da se i ranije bavio glazbom, a oni koji se sjećaju osamdesetih godina prošlog stoljeća pamte ga po imenu/projektu naziva Đino Banana. Neki će Bananin hit otprije 30 godina naslovljen ‘Mače moje čupavo’ teško dovesti u vezu s aktualnim izričajem Kultur Shocka, a neki pak i ne.

Kada glazbeni novinari opisuju njihovo glazbeno usmjerenje, onda nabroje nekolicinu poznatih žanrova, pa ih tako zovu i gypsy punk metal rock bandom koji se služi s narodnom muzikom s Balkana, kako je rečeno.

Vrlo su društveno angažirani, pa su zaradu od prodaje svojega trećeg live albuma dali za pomoć izbjeglicama.

Šibenska udruga P.A.R.K. Kulturaljku je pokrenula još 2011. godine s ciljevima poticanja mladih kreativnih Šibenčana da aktivnije sudjeluju u društvenom i kulturnom životu grada, te borba za dobivanje prostora za kreativno izražavanje mladih u Šibeniku. Do sada su u koncertnom djelu nastupali brojni izvođači iz Hrvatske i regije: Brkovi, Stillness, Goran Bare i Majke, Fakofbolan, Damir Urban, Pips Chips & Videoclips, Kawasaki 3P, Psihomodo Pop, Repetitor, Zabranjeno Pušenje, Hladno Pivo, Kries, Jinx i mnogi drugi. Osim Kulturaljke, P.A.R.K. već godinama organizira i ljetne glazbene festivale Regius i Membrain.

U nastavku evo poveznica na neke videozapise Kultur Shocka, te još nekoliko fotografija na kojima su međunarodni glazbenici.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI