Neovisni novinarski portal
25.1.2020.
GRAĐANI / plažiranje / POLITIKA
Ilustracija  iz Dalmacije: bahati koncesionari zagrađuju more i zimi (foto TRIS/G. Šimac)

Pula se bori protiv oduzimanja plaža:
‘Želimo li mi kao građani biti kao majmuni u zoološkom vrtu?’

Ilustracija iz Dalmacije: bahati koncesionari zagrađuju more i zimi (foto TRIS/G. Šimac)

Građani Pule pokazuju zube planiranoj eksploataciji javnih prostora i zajedničke imovine građana koju gramzive i štetne političke tzv. elite u Hrvatskoj godinama provode bez značajnijeg otpora apatičnog i slabo informiranog građanstva. U ovom se slučaju se radi o namjeri pulskih vlasti da raspačaju koncesije za korištenje pulskih plaža na desetljetno korištenje (vidi Tris). Građanska inicijativa Volim Pulu stoga poziva sve sugrađanke i sugrađane kojima je stalo do sudbina pulskih plaža, da sutra, u petak, 4. siječnja, u Galeriji Cvajner s početkom u 18 sati prisustvuju javnoj raspravi o IDS-ovim prijedlozima planova davanja u koncesiju lučice Bunarine te najmanje sedam (7!), a vjerojatno i više gradskih plaža.

– Naime, osim plaža Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Zlatne stijene, Valkane i Stoja, u planovima se spominju i – u množini – „plaže na području Punta Verudela resorta”. Dakle, nejasno je već i koliko i koje točno plaže IDS planira dati u koncesiju. Čak i za ove nazivom navedene plaže, ne možemo iz samih planova nikako iščitati o kojim se točno površinama radi. Nisu to ni izbliza jedine nejasnoće koje ovih dana brinu pulsku javnost, budući da se gradska vlast očito aktivno trudi svoje građan(k)e ostaviti neinformiranima te ih isključiti iz odlučivanja o budućnosti vlastitih plaža, unatoč proklamiranom „javnom savjetovanju” raspisanom za vrijeme praznika i blagdana –  vele u Volim Pulu inicijativi.

Inicijativa Volim Pulu s nazivima pulskih plaža

– Očito je to sada, nakon što se gradonačelnik oglušio na apele Inicijative Volim Pulu, odnosno na sasvim razuman poziv da, zbog iznimnog interesa stanovništva te dalekosežnosti odluka o koncesijama na do 20 godina, u sklopu javnog savjetovanja organizira barem jedno javno izlaganje dotičnih planova. Grad Pula, nažalost, nije učinio ono što bi trebala uraditi svaka odgovorna i transparentna gradska vlast pa su volonteri Inicijative bili primorani sami organizirati javnu raspravu. U petak ćemo u Galeriji Cvajner zajedno pokušati doći do odgovora na brojna pitanja i nedoumice o planiranim koncesijama koje zabrinjavaju pulsku javnost. Na sudjelovanje su pozvani i gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici Grada, čiji se odgovor još očekuje. U ime Inicijative Volim Pulu, Dušica Radojčić će učiniti ono što je Grad Pula inicijalno trebao – građanima objasniti detalje planova davanja plaža u koncesiju i mogućih posljedica, kako bi se oni mogli informirano uključiti u savjetovanje svojim primjedbama. Pozivamo sve zainteresirane sugrađan(k)e da se odazovu u što većem broju kako bismo zajedno odlučivali o budućnosti naših plaža i našeg grada, te tako pokazali kako treba izgledati istinska demokracija – kaže za Inicijativu Volim Pulu Vedrana Bakša.

Ilustracija iz Dalmacije: bahati koncesionari zagrađuju more i zimi (foto TRIS/G. Šimac)

Prije i nakon same rasprave aktivisti Inicijative pomagat će osobama koje se inače ne koriste internetom da pošalju svoje primjedbe, a za zabavni dio programa zaduženi su popularni Todor sa svojim stand-up nastupom, KUD Pantigane, te DJ Rafiki i DJ Chvigy. Inače, pulskim građanima stiže potpora sa svih strana. Mnogi znanstvenici, turistički djelatnici, glazbenici… upozoravaju na negativna iskustva s koncesioniranjem plaža drugdje u Hrvatskoj i svijetu. Među njima je i naširoko poznati glazbenik i aktivist Rambo Amadeus. 

‘Možda građani žele da dobiju po osam kuna i da se više nikada ne pojave na plažama’

– Ja očekujem u sljedećih 20, 30 godina da nijedan centimetar obale ne bude u društvenim rukama nego će biti sve privatno. Tako da ne znam. Zavisi od građana Pule i toga što oni žele zapravo. Ako je nešto od građana, onda građani trebaju odlučiti šta će s tim. Možda građani žele da dobiju po osam kuna i da se više nikada ne pojave na plažama. Treba ih pitati. U Boliviji ste imali slučaj da je vodovod privatiziran. Ali tamo pada dosta kiše, pa kad su dobili visoke račune za vodu, oni su se otkačili od vodovoda i vratili se na svoje privatne bunare. Naravno, onda je privatno osiguranje Vodovoda, naoružano do zuba, išlo po selima i stavljalo titanijeske katance na bunare i gusterne. Jer kao, njihova je i kiša. U Americi ne možeš da staviš solarni panel na krov a da ne platiš pristojbu jer, bože moj, njihovo je i sunce. Tako da će u tom smislu stvari ići točno onoliko koliko to građani dopuste. Naravno, ovo u Boliviji nije prošlo, oni su se digli na ustanak oborili vladu – veli Rambo Amadeus.

RAMBO AMADEUS: Možda građani Pule žele da dobiju po osam kuna i da se više nikada ne pojave na tim plažama. Treba ih pitati!

RAMBO AMADEUS: Možda građani Pule žele da dobiju po osam kuna i da se više nikada ne pojave na tim plažama. Treba ih pitati!SHERAJTE!!!Grad Pula namjerava od 2019. dati u koncesiju 7 pulskih gradskih plaža i luku Bunarina na 10 do 20 godina. Kako bi odluka prošla ispod radara vladajući su išli toliko daleko da su više puta prekršili Zakon o pristupu informacijama a cijeli je proces izrazito netransparentan. Tako mnogi građani ne znaju da je „savjetovanje s javnošću“ već započelo i traje do 11.01.2019. Kako vjerovati obećanjima gradonačelnika da se plaže neće ograđivati ni naplaćivati kada se od samog početka cijela procedura sakriva od očiju javnosti? Javnost mora sama odlučiti hoće li privatizirati plaže. One pripadaju nama. Da bi stvar bila tragičnija prihod za sve koncesije zajedno je 450.000 kuna godišnje. Osam kuna po glavi stanovnika Pule!!! Je li vas tko pitao slažete li se s time?Inicijativa Volim Pulu umjesto Grada Pule organizira javnu raspravu na koju su pozvani svi građani da dobiju informacije te da se izjasne jesu li uopće za ikakve koncesije na plažama. Pratite nas, lajkajte našu facebook stranicu da vas možemo informirati.

Objavljuje Volim Pulu u Srijeda, 26. prosinca 2018.

No nastojanja manjine da od većine otme ono što je zajedničko nisu novost.

– Ovi procesi koji se danas događaju u Puli su procesi koji su zahvatili puno šire područje, kako regiju Istru, tako i Hrvatsku i Europsku uniju. Radi se o procesima… zapravo privatizacije javnih dobara. Najčešće se to radi pod izlikom da će na taj način ti prostori i ta dobra biti puno učinkovitije iskorištena. No tu ima nekoliko problema. Prvo mi zapravo ne znamo je li to tako. Postoje studije koje pokazuju da to privatno  upravljanje dobrima nije puno učinkovitije, nego da donosi korist malom broju pojedinaca i probleme i ograničenja velikom broju pojedinaca. Drugo, demokracija i republika pretpostavljaju javna dobra i javne prostore. Javna mjesta ili forumi su mjesta gdje se građani okupljaju i raspravljaju o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima. To mogu biti javni prostori i javne plaže, iako to možda paradoksalno zvuči. Nema demokracije i republike bez javnih prostora. Ako se želi odlučivati kako će određeni prostori biti korišteni u nekoj zajednici onda se o tome mora provesti javna rasprava. Grad Pula nije Grad New York. Grad Pula vrlo jednostavno može provesti javnu raspravu sa svojim građanima o tome što oni misle kako bi trebalo koristiti plaže ili bilo koje druge javne prostre i kroz taj demokratski proces donijeti odluku kako ćemo koristiti taj prostor. Mislim da je vrlo važno da se građani aktiviraju. Naravno, građani se danas uče da je jedino što mogu svake četiri godine sudjelovati na izborima. Ali to nije točno. Građani imaju pravo i odgovornost da odlučuju o stvarima koje su važni za njihov život. A ovo su stvari koje su važne za život građana Pule. Zato mislim da nije još uvijek kasno da vlasti u Puli naprave korak nazad- smatra politiolog Berto Šalaj iz GONG-a. 

Ilustracija iz Dalmacije: bahati koncesionari zagrađuju more i zimi (foto TRIS/G.Šimac)

Sociolog Krešimir Krolo govori o poraznom iskustvu s koncesijom na zadarsku gradsku plažu.

-Kad god se u Hrvatskoj išlo u koncesiju gradskih plaža, bilo kompletnim oduzimanjem ili naplatom ležaljki, jako brzo je došlo do nekontrolirane ekspanzije ili ogradama ili razvlačenjem ležaljki po plažama. I u Zadru se govorilo da se plaža pod koncesijom neće zatvarati. Ubrzo zatim došla je rampa. Koncesionar se pravdao podizanjem kvalitete i usluge. Građani sada moraju plaćati ono što im je zagarantirano zakonom i ustavom ove države – kaže Krešimir Krolo. 

O neugodnostima koje je doživio na dubrovačkim i drugim plažama ‘pod koncesijom’ govorio je i Luka Tralić Shot iz grupe Elemental.

Luka Tralić Shot (Elemental) o lošim iskustvima s plažama pod koncesijom te zašto treba reagirati odmah.

Luka Tralić Shot iz grupe Elemental o koncesijama na pulske plaže i stihijskoj ortačkoj privatizaciji javnih dobara. Koliko su loši oni koji nam to rade toliko smo loši i mi kao pojedinci koji to šutke prihvaćamo, tvrdi Shot, i donosi vlastito loše iskustvo s plaže pod koncesijom.LAJKAJTE STRANICU VOLIM PULU I SHERAJTEVaši lajkovi pokazuju koliko nas ima koji ne podržavamo besciljnu, netransparentnu i nezakonitu privatizaciju plaža i javnih dobara uopće.Stanovnici Pule od tih koncesija neće imati nikakvu korist.

Objavljuje Volim Pulu u Četvrtak, 27. prosinca 2018.

Slična iskustva ima i Saša Antić iz TBF-a.

– Prošle godine sam bio u Crnoj Gori u jednom malom mjestu iznad Svetog Stefana i odlučio dam napravit đir uz more. Međutim dolazim do jedne kućice sa stražarom i do velike mape na kojoj mi je određeno di se ja mogu šetat. Dakle, ja sam se samo okrenija i vratija se nazad. Dakle jedno poprilično ponižavajuće iskustvo. Drugo je iskustvo splitsko, splitska plaža Kašjuni. Inače moja omiljena plaža. Ali komad te plaže je dobija jedan hotel i to iz Solina. Stavili su svoje ležaljke koje naplaćuju papreno. Taj komad plaže više nije na rasplaganju građanima. Ako nekoga nije briga za sve ovo, ja bi ga zamolio da se onda barem založi za mene da se plaže ne daju u koncesiju – kaže Saša Antić iz TBF-a.

David Skoko, poznati kuhar kaže kako je proputovao puno svijeta te kako tamo gdje vidi plaže s poslaganim ležaljkama – tamo ne ide.

– Ni turisti ne žele uređene plaže tog tipa. To nije dobro ni za turizam. To nije dobro za nas. Građani moraju inzistirati na tome da prava, iskrena informacija dođe do njih – smatra Skoko. 

Ilustracija iz Makarske (foto TRIS)

Pulski profesor Goran Zgrablić s fakulteta Politehnika je sličnog mišljenja.

– Toliko smo se smijali Talijanima da imaju šporko more te kako za doći do tog mora moraju platiti. Mislim da će se kod nas desiti ista stvar i da će koncesionar zatvoriti obalu. U biti vi ćete pravno moći doći na plažu, ali zbog cjiele te šminke koja će tamo vladati nećete htjeti i nećete pristupati – smatra Zgrablić. 

Apsolutno neprihvatljivo

-Meni je plan da grad Pula da plaže u koncesije apsolutno neprihvatljiv. Jer grad Pula pripada građanima i  građane treba pitati da li za nešto jesu. U cijelom ovom procesu je najproblematičnija netransparentnost cijelog procesa. Ljudi ne znaju što ih čeka nakon što bi plaže eventualno otišle u koncesiju. Širom jadranske obale imamo jako puno negativnih promjera koncesija na pomorskom dobru, jer koncesionaru zapravo nitko ne može stati na na rep da čini na toj površini što god želi. Građani su do sada bili nemoćni i ne znam da su do sada uspjeli isposlovati da se kazni konesionar. Konsecionar jednostavno postane apsolutni vlasnik pomorskog dobra – govori Tanja Carić, profesorica sociologije.

Pomorsko ne-dobro,
(foto TRIS/G. Šimac)

Anketa koju su u inicijativi Volim Pulu proveli na pulskim ulicama među tzv. običnim građanima je pokazala kako velik dio njih uopće ne zna što spremaju gradske vlasti, ali  bi se rado bolje informirali. A oni koji znaju, poput privatnog iznajmljivača Ive Lorencina, nedvosmisleno se protive privatiziranju najbitnijih preostalih resursa za lokalno gospodarstvo – plaža.

– Koncesija je privatizacija. Mi gubimo kontrolu nad najvažnijim resursom koji imamo. Do sada smo imali pravo uživati na našim plažama. Na nekima malo manje, na nekima malo više. Stalno svjedočimo natezanjima oko ležaljki, suncobrana i tako dalje. Ako ovo krene, mi više nećemo kao građani imati pristup tim plažama. Da li želimo mi kao građani biti kao majmuni u zoološkom vrtu ili želimo biti ljudi koji možemo uživati u nečemu što je opće vlasništvo? – jasno pitanje postavlja Ivo Lorencin.

Među onima koji su vrlo nezadovoljni onime što vlasti spremaju je i pulski glazbenik Marko Grbac Knapić, koji strahuje što će biti s djecom naše djece, ako se nešto ne poduzme protiv ovakvih politika. Njegova završna poruka nezasitnim političarima, kakvu isti uglavnom najbolje razumiju (premda je na engleskom jeziku i sastoji se od dvije riječi koje počinju s a slovima F i Y)  je vrlo jasna i nalazi se na kraju njegove izjave inicijativi Volim Pulu.  

Marko Grbac Knapić: More ćete nam oduzeti? Sram vas bilo. FUCK YOU!!!

Pulski muzičar Marko Grbac Knapić otvoreno o otimanju javnih dobara.Lajkajte stranicu Volim Pulu i sherajte ovaj video.

Objavljuje Volim Pulu u Petak, 28. prosinca 2018.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI