Neovisni novinarski portal
7.7.2020.
GRAĐANI / PROSVJED
Plakat  za prosvjed

Prosvjed za Pulu:
Sutra donesite rekvizite za plažu, ručnike, lopte, napuhance i luftiće, ležaljke, suncobrane i slično

Plakat za prosvjed

Sutra poslijepodne bi u središtu Pule moglo biti nesvakidašnjih prizora. Središte grada će se pretvoriti u plažu, usred zime. Naime, inicijativa građana Volim Pulu poziva na mirni prosvjed u utorak 29. siječnja u 16 i 30 sati na Forumu protiv namjere gradske vlasti da u dugogodišnje koncesije da veliki broj gradskih plaži, ignorirajući činjenicu da se veliki broj građana Pule tome oštro protivi. Inače, taj će se prosvjed odvijati upravo pred nosom istim vlastima, prije početka sjednice Gradskog vijeća zakazane u 17 sati na kojoj je predviđeno usvajanje odluke o planovima davanja koncesija na plaže i nautičku luku Bunarina.

Ovako je bilo prošle godine u Puli

– Vratimo gradsku vlast na svoje mjesto – u službu građana i javnog interesa. Pokušali smo pokrenuti argumentirani dijalog s gradskom vlasti, ali Grad dijalog ne želi. Prisilili smo ih da pokrenu zakonom propisano savjetovanje, koje su odradili formalno, zanemarivši bez objašnjenja više od 400 pristiglih primjedbi građana. Umjesto dijaloga i argumenata, Grad se odlučio na nasilno nametanje loših odluka u kojima nitko ne prepoznaje javni interes. U čijem interesu onda donose takve odluke? Pozivamo sugrađane da pokažu da ne pristaju na savjetovanja s javnošću provedena samo zbog zadovoljavanja zakonske forme i da ne vjeruju praznim obećanjima o sudjelovanju građana u odlučivanju. Grad već godinama pokazuje i dokazuje kako ga ne zanima mišljenje građana i kako u njima ne vidi rješenje, već izvor problema – kažu u ime  Inicijative građana Volim Pulu  Anita Buhin i Dušica Radojčić.

Proteklog su tjedna u HRT Studiju 4 Dušica Radojčić u ime Inicijative Volim Pulu i dogradonačelnik Robert Cvek u ime Grada sukobili stavove o gradskim planovima za koncesije nad sedam (najljepših) pulskih plaža i lučicom Bunarina te (ne)informiranju zainteresirane javnosti.Obratite pažnju na to da je rezultat "Izvješća revizije… nad pomorskim dobrom Istarske Županije" članica Inicijative morala naglašeno ponoviti i po drugi put. Vjerujemo kako će vama razlog biti jasan već pri njegovom prvom spominjanju.

Objavljuje Volim Pulu u Nedjelja, 13. siječnja 2019.

Tako se pozivaju građani da na prosvjed ponesu rekvizite za plažu, ručnike, lopte, napuhance i luftiće, ležaljke, suncobrane i slično, te toplu odjeću jer će na plaži biti hladno, a Inicijativa će, vele, osigurati pumpu za napuhavanje i topli čaj.

-Ako ovaj put ne pokažemo otpor, pitanje je što ćemo sljedeće izgubiti, s obzirom na to da je jedna od temeljnih odrednica politike IDS-a “kontinuirano povećanje udjela privatnog vlasništva”, odnosno privatizacija javnih dobara. Gdje je javni interes u dvadesetogodišnjoj koncesiji plaže Ferijalni za fiksni dio koncesijske naknade u iznosu od 1000 (da, tisuću kuna), Ambrele za 2500 i Saccorgiane za 6500 kuna godišnje? Varijabilni dio naknade iznosi 3 posto od prihoda od koncesije. Tako bi npr. za prijavljeni prihod od 400.000 kuna varijabilni dio naknade iznosio godišnje 12.000 kuna. Od tih bi iznosa tek trećina bila prihod Grada, preostale dvije trećine prihod su Županije i Države. Nitko nema ništa protiv da se na našim plažama obavljaju razne djelatnosti, kao što je bilo i do sada. Zalažemo se da pravo na rad ima svatko tko želi raditi, ali se zalažemo i da prostor na kojem se djelatnost obavlja ostane u našim rukama. Ovo je prevažni trenutak za grad koji moramo iskoristiti da vratimo gradskoj vlasti ulogu koja joj pripada – da služi građanima i javnom interesu. Arogancija i bahatost političara događaju se samo kada im građani to dopuste. Građani su moćni kada se udruže – poručuju iz Volim Pulu inicijative.

Karta na kojoj se jasno vide razmjeri gramzljivosti za javnim pulskim plažama

Na Facebook stranicama inicijative Volim Pulu u kratkim video porukama svoja mišljenja o aktualnom stanju u Puli daju mnogi građani, uglavnom nezadovoljni politikom gradskih vlasti, ali i dosadašnjom pasivnošću većine Puležani i Puležana. Čini se kako, barem u Puli, počinu neka druga vremena u kojima se ta pasivnost mijenja aktivnošću, pa će lokalne vlasti morati početi aktivnije voditi računa o mišljenju onih kojima bi trebali služiti.

Ako ništa drugo,  barem zbog činjenice kako su građani brojčano nadmoćniji od onih koje plaćaju, tj. političara na vlasti.

-Ovaj utorak je previše važan trenutak za našu Pulu. Vratimo gradskoj upravi ulogu koja joj pripada – da služi građanima i javnom interesu. Arogancija i bahatost političara kojoj upravo svjedočimo događa se samo u prostoru “oslobođenom” i ispražnjenom od građana. Zato dođite na Forum, pokažimo da postojimo i podsjetimo ih kome moraju polagati račune. Nemojte dozvoliti da se nađete u situaciji da vas djeca pitaju gdje ste bili kada su se “za šćinke” rasprodavale plaže! Plaže su naše. Nemamo ništa protiv toga da se na njima obavljaju razne djelatnosti, kao što je to bilo i do sada. Zalažemo se da pravo na rad ima svatko tko želi raditi, ali se zalažemo i za to da prostor plaža na kojem se djelatnost obavlja ostane u našim rukama – upozoravaju građani udruženi u inicijativi Volim Pulu. 

Mirni prosvjed – utorak 29.1.2019. u 16:30 na Forumu, Pula

MIRNI PROSVJED – inicijativa Volim Pulu poziva vas na mirni prosvjed protiv davanja pulskih plaža u koncesiju.Prosvjed će se održati u utorak 29.1.2019. u 16:30 na Forumu.Molimo vas da SHERATE OVAJ POST i lajkate stranicu Volim Pulu.Opis: u 17 sati će se u Gradskoj palači održati Sjednica gradskog vijeća na kojoj će se donositi odluke o koncesijama na plaže i namjera nam je dočekati gradske vijećnike pred ulazom u palaču.Pozivamo vas da, ukoliko možete, na prosvjed ponesete rekvizite za plažu, ručnike, lopte, napuhance i luftiće, ležaljke, suncobrane i slično. Inicijativa će osigurati pumpu za napuhavanje. Očekuje se hladno vrijeme pa se preporuča topla odjeća, a Inicijativa će se pobrinuti za topli čaj. Ovo je prevažni trenutak za grad koji moramo iskoristiti da vratimo gradskoj vlasti ulogu koja joj pripada – da služi građanima i javnom interesu. Arogancija i bahatost političara događaju se samo kada im građani to dopuste. Građani su moćni kada se udruže.

Objavljuje Volim Pulu u Nedjelja, 27. siječnja 2019.

Plakat za prosvjed

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI