Neovisni novinarski portal
9.4.2020.
POLITIKA
Propao “posao stoljeća” ministra Damira Krstičevića: Avioni F-16 Barak ostaju prizemljeni u Izraelu

Propao “posao stoljeća” ministra Damira Krstičevića:
Avioni F-16 Barak ostaju prizemljeni u Izraelu

Ništa od posla hrvatskog Ministarstva obrane i Države Izrael, teškog oko pola milijarde dolara! Izrael nije uspio osigurati dozvole od SAD-a za prodaju modificiranih borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Potvrdio je to, kako javlja N1,  ministar obrane Damir Krstičević nakon pet sati pregovora s izraelskim izaslanstvom, predvođenim generalnim direktorom tamošnjeg ministarstva obrane Udijem Adamom, koji su se danas vodili u MORH-u. Hrvatska će morati pričekati još neko vrijeme do pojačanja domaće eskadrile, što posebno zabrinjava predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, jer, hrvatsko nebo trenutno čuvaju samo tri stara miga 21 kojima rok trajanja istječe…

Epilog dogovora između Izraela i Hrvatske, sklopljenog u ožujku 2018., malo koga je iznenadio, s obzirom da je već neko vrijeme evidentno da je riječ o propalom poslu.

Hrvatska je, naime, trebala kupiti od Izraela 12 borbenih zrakoplova F-16 Barak, starih 30 godina, inače, izvorno američkih ali modificiranih izraelskim nadogradnjama. Američka strana je bila spremna dati dozvolu za prodaju “ogoljenih” zrakoplova s kojim bi bile uklonjene sve nadogradnje, na što Hrvatska nije mogla pristati jer to s Izraelom kao ponuditeljem na natječaju, nije ni dogovorila.

Sada je na potezu hrvatska Vlada koja može ili natječaj poništiti ili ići u izravnu nagodbu s nekim od preostalih ponuditelja iz natječaja na kojem su svojim ponudama konkurirale SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako za Hrvatsku nema nikakve štete, jer ugovor nije potpisan. Za ministra obrane Damira Krsičevića ta je izjava dobrodošlo olakšanje na kojem temelji i tvrdnju kako s hrvatske strane nema nikakve odgovornosti, i kako sam ne vidi da bi bio i osobno odgovoran za propali “posao stoljeća”.
Krstičeviću su nastojali pomoći i kolege iz Izraela napomenom kako Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. Izrael nije mogao, kazali su, osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani.

-Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države.
Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole… – izjavio je, prenosi N1, nakon današnjih razgovora u MORH-u predstavnik Izraela, izražavajući nadu kako ovaj slučaj neće negativno utjecati na izraelsko-hrvatske odnose.

Oporba, međutim, zahtijeva smjenu svih onih koji su godinu dana bili angažirani na ovom propalom poslu teškom pola milijarde dolara.

(Minnesota National Guard photo by Master Sgt. Blair Heusdens)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI