Neovisni novinarski portal
8.12.2023.
priroda i društvo
Arhiva: Krka kod Knina (foto TRIS/G. Šimac)

NP Krka slavi rođendan:
Časti koncertom i besplatnim ulazom za vikend

Arhiva: Krka kod Knina (foto TRIS/G. Šimac)

Nacionalni park „Krka“ 24. siječnja obilježava rođendan. Jedan od najmlađih hrvatskih nacionalnih parkova, proglašen je 1985. godine kako bi se zaštitile iznimne prirodne vrijednosti i bogata kulturnopovijesna baština koje se, kako ističu, isprepliću u surovom kršu.

-Upravo u povodu zajedničke proslave, pozivamo članove Kluba prijatelja Krke da nam se pridruže na koncertu 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić, koji će se održati u četvrtak, 24. siječnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert, koju mogu preuzeti u upravnoj zgradi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, od 16. siječnja do isteka zaliha, radnim danom od 7 do 15 sati. Iako je Nacionalni park „Krka“ „siječanjsko dijete“, to što je zima ne znači da je lav. Zato posjetiteljima u subotu, 26. i nedjelju, 27. siječnja darujemo slobodan ulaz u Nacionalni park „Krka“. Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 m dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most – veli Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u NP Krka.

U Skradinu je, također u povodu rođendana, nekoliko dana prije, u utorak, u ispostavi Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ bila predstavljena knjiga Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica: naselja, sakralni objekti, utvrde i arheološki nalazi: kulturnopovijesni pregled, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu.

-Sa svoje trideset i četiri, Nacionalni park „Krka“ u najboljim je godinama: dovoljno zreo da zna što želi i kojim putom ići, u punoj snazi i produktivnosti, a još uvijek mlad i pun poleta. U proteklih tridesetak godina Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ definirala je i učvrstila svoja načela, koja se temelje na zaštiti prirode, održivom razvoju i edukaciji. Važno nam je da prirodni sklad sačuvamo za buduće generacije i razvijamo se u skladu sa zahtjevima modernog vremena i potrebama drevne rijeke – veli Krešimir Šakić, aktualni ravnatelj NP Krka, i jedan od šestero kandidata za novog ravnatelja ustanove koji bi trebao biti izabran za koji dan.

 

Arhiva: Krka kod Knina (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI