Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
POLITIKA
Nove stranke i prestrojavanja ususret europskim izborima: Start, “zeleni” i već viđeni…

Nove stranke i prestrojavanja ususret europskim izborima:
Start, “zeleni” i već viđeni…

Dalija Orešković je – startala. Njezin Start ( Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti ) najavljuje novi početak, novu, drugačiju politiku i novu, drugačiju Hrvatsku. Startala je u Zagrebu gdje je održana osnivačka skupština, uz punu medijsku apstinenciju,  a promovirana je u Širokoj Kuli pored Ličkog Osika, u jednom bistrou. Nimalo slučajno, jer, kako mediji bilježe, prva predsjednica Start-a, Dalija Orešković, je porijeklom upravo iz tog mjesta za koje kažu da je lički Vukovar jer su srpske snage 1991. godine u Širokoj Kuli izvršile brutalan pokolj. Istog dana kad je inaugurirana šefica Starta,

i Zorislav Antun Petrović postao je novi predsjednik ORaH-a. U ovom, lijevijem dijelu političkog spektra, kao da je počelo veliko pospremanje uoči izbora za Europski parlament…

Novi početak D.Orešković

Lika će biti i Dalijino prvo testiranje kod birača. Već za mjesec dana njezina će stranka izaći na megdan s Darkom Milinovićem, nekoć neprikosnovenim “ličkim šerifom”,  i ostalima. Na izvanrednim izborima u Ličko-senjskoj županiji, raspisanim zbog neizglasavanja proračuna, bira se novi saziv Županijske skupštine. Može li Start već na prvim izborima dobro startati?

Bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa priprema se za novu političku ulogu, s punim političkim angažmanom otkako je vladajuća većina u Saboru odlučila da joj Dalija Orešković nije više po “mjeri i ukusu”, iako nikad nisu javnosti objasnili što joj zapravo zamjeraju.  Svi njezini izvještaji o radu ,u parlamentu su, naime, prolazili bez ozbiljnije primjedbe.

Podršku javnosti i iskustvo iz rada u Povjerenstvu iskoristit će za Start, koji upravo zbog Dalije Orešković, kao danas već općeg mjesta u hrvatskoj politici i medijima, nije stranka početnik, ma koliko da je u svom prvom tjednu života. Bude li nekadašnja povjerenica “za sukob interesa” ustrajala na zagovaranju makar nekih ključnih točaka na njezinom deklariranom političkom itineraru, od borbe protiv korupcije, izgradnje institucija do vladavine prava, možda bi i mogla uspjeti. Koliko su birači skloni promjenama, novim licima i beskompromisnim borcima, više od Like, lojalne tradicionalnim “igračima”, pokazat će europski izbori na koje Start hrabro najavljuje izlazak. Realno, dok je još u političkoj ekspanziji, Darija Orešković bi mogla odnijeti jedan mandat za Bruxelles, što  bi Start dovelo u poziciju koju je svojedobno imao i ORaH Mirele Holy, čiji se balon od sapunice prebrzo napuhao, ali i naglo ispuhao…

“Zelena ideja” ( Mirelinog ) ORaH-a

A slučajno ili ne, nekako istodobno, javnosti se predstavio i novi šef , novog OraH-a, kojemu je na čelo ( također minule subote ) stao Zorislav Antun Petrović, novinar, publicist, aktivist, godinama vodeći čovjek Transparency International Hrvatska, zakleti borac protiv korupcije.

Čini se kao da su u naletu nove , antikorupcijske snage ( ne zaboravimo ni suca Mislava Kolakušića koji još testira javnost i objektivne mogućnosti novih političkih imena i lica ), čije bi se političke platforme u mnogočemu mogle preklapati.  Start Dalije Orešković, mogao bi biti u prednosti  kao sasvim nova priča, za razliku od OraH-a kojeg , zajedno s preostalim članstvom i pređenim političkim putem, Zorislav Antun Petrović preuzima. Dalija se fokusira na funkcioniranje sustava i njegovu učinkovitost, antikorupcijsku problematiku i vladavinu prava, a Zorislav na “zelenu ideju” za koju tvrdi da je ideja budućnosti. Ali, kako je izjavio gostujući u Novom danu N1 televizije, “stranka se ne bavi samo klimatskim promjenama i zaštitom okoliša, nego i zaštitom najvrijednijeg resursa u svakoj zemlji- ljudima”.
-Pošteno oporezivanje, briga o pristojnoj minimalnoj plaći, vladavina prava i borba protiv korupcije, to je razlog zašto sam ja prepoznao zelenu ideju kao meni najbližu- kazao je Petrović koji se svojedobno okušao na parlamentarnim izborima i pod logom Hrvatskih laburista.

Regresija Josipovićevog “progresivnog saveza”

Okušao se i Ivo Josipović, ali kao stranački čelnik, sa svojom strankom Naprijed Hrvatska- Progresivni savez , koju je osnovao nakon gubitka izbora za drugi predsjednički mandat. U SDP se nije htio vratiti nezadovoljan stanjem u stranci i politikom kakvu vode. Ali, nakon dvije godine, Josipović se sa svih tisuću sljedbenika, vraća u Socijademokratsku partiju, iako se ništa dobro u toj stranci u međuvremenu nije dogodilo. Naprotiv! No, Josipović, očigledno, želi ostati aktivan na nacionalnoj političkoj sceni, a to sa svojim neprimjetnim “progresivnim savezom” nije uspio. Neovisno o tome je li njegov povratak u krilo SDP-a motiviran očekivanjem da bi ga ta stranka mogla još jednom podržati kao kandidata za predsjednika, svakako su mu mogućnosti da se politički reafirmira kao relevantan faktor nacionalne politike veće u SDP-u negoli u stranci koju je kao predsjednik vodio.

Politička ponuda, napose na lijevom ( i liberalnom ) spektru se, očigledno obogaćuje, što dobrom dijelu birača SDP-a, pa i HNS-a, razočaranim njihovim dosadašnjim preferencijama, daje nove mogućnosti izbora. Politika u Hrvatskoj nimalo ne izlazi iz mode…

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI