Neovisni novinarski portal
19.6.2019.
POLITIKA
Ministar Krstičević na kaznenu prijavu tužilaštvu Srbije za ratne zločine tvrdi: Potpuno sam čist i nevin!

Ministar Krstičević na kaznenu prijavu tužilaštvu Srbije za ratne zločine tvrdi:
Potpuno sam čist i nevin!

Ministru obrane Damiru Krstičeviću baš ne ide u posljednje vrijeme. Tek što je javno priznao da je propao posao s Izraelom o kupnji 12 borbenih zrakoplova F-16 Barak, koji je osobno vodio, a već ga je sustigla vijest kako je protiv njega podignuta kaznena prijava za ratne zločine. Doduše, prijavu je, kako javlja beogradska Politika, podnio srbijanski odvjetnik Dušan Bratić tužilaštvu za ratne zločine Srbije, protiv Krstičevića i suboraca zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti –Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato jer jačam hrvatsku pobjedničku vojsku i to na pravi način. Moj ratni put je potpuno čist… – odgovara hrvatski ministar obrane na vijesti iz Srbije.

Politika piše da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995. List navodi da su pripadnici 4. gardijske pucali po civilima iz vatrenog oružja te da je na izbjegličku kolonu koja se kretala pravcem Donji Vakuf- Jajce pucano i iz raketnog bacača. Slijedom toga, odvjetnik Bratić prijavio je Krstičevića i suučesnike, ako je vjerovati Politici, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Ministar Krstičević, navodnu kaznenu prijavu je komentirao, javlja N1 televizija, u Splitu, gdje je stigao na proslavu 29-te godišnjice osnutka HDZ-a.

-Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Moj ratni put je potpuno čist i na njega sam ponosan, ponosan sam i na put 4. gardijske brigade, to je put ponosa i časti i ja sam iznimno sretan što sam zapovijedao 4. brigadom- izjavio je ministar, dodajući kako to i ne smatra nikakvom prijavom, da je on slobodan čovjek, koji je časno branio domovinu na koju je izvršena agresija.

– Očito mnogi danas žele uprljati 4. gardijsku brigadu i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin- poručio je Krstičević iz Splita. Tvrdi, također, da se u vrijeme koje se navodi u prijavi, 4. gardijska nije ni nalazila na tom području. Nekome, kaže, očito odgovara da destabilizira mene i Vladu, da me se dovede u poziciju da se moram braniti. – A za što da se branim, za ništa- zaključuje.

Damir Krstičević/Izvor:N1

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI