Neovisni novinarski portal
26.6.2019.
POLITIKA
Milorad Pupovac u Točki na tjedan N1 televizije: Ja se dižem na hrvatsku himnu, i jesam li priznat kao patriot? Nisam. Gleda me se kao četnika…

Milorad Pupovac u Točki na tjedan N1 televizije:
Ja se dižem na hrvatsku himnu, i jesam li priznat kao patriot? Nisam. Gleda me se kao četnika…

-Sasvim je sigurno da se svi trebaju ustajati na hrvatsku himnu, ali ne treba se himna puštati svugdje i u svim situacijama. Stvaramo li mi pretpostavke da se poštuje himna, da li oni koji kradu, krše zakon, manipuliraju, beskrupulozno koncentriraju političku moć na temelju nacionalnih osjećaja i međunacionalne mržnje, jesu li oni ti koji nas trebaju pozivati na poštivanje himne? Ja se dižem na himnu jednom tjedno za sve koji su me birali, i je li mi bolje u Hrvatskoj? Jesam li priznat kao patriot? Nisam. Gleda me se kao četnika, neprijatelja zemlje, nerijetko kao ubojicu slika. Što da vam na to kažem? Tko je taj koji me može podsjećati na patriotizam pored takvih apatriota…

… takozvanih tobožnjih domoljuba, koji su sve drugo prije nego poštivaoci himne i Ustava. Zar ti da nekoga pozivaju, pogotovo djecu, kada trebaju da ustaju- ražestio se Pupovac, gostujući danas u Točki na tjedan N1 televizije, povodom nedavnih eskapada vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je Pupovca optužio da je epicentar velikosrpke politike, pače kontinuirane, puzajuće agresije na Vukovar.

Loši ljudi, loših ciljeva i savjesti

ePenava je Pupovca predstavio javnosti bezmalo kao prvorazrednog četnika,  dokazujući to njegovim posjetom ratnim zločincima u zatvoru, a kao krunski dokaz da se djeca srpske nacionalnosti u Vukovaru odgajaju u mržnji prema svemu što je hrvatsko, naveo finale jednog nogometnog natjecanja kada su “srpska djeca” na zvuke hrvatske himne ostala sjediti na tribinama, što je posvjedočio i prikazivanjem audio-zapisa.

Lavina se tako zakotrljala, Penava je morao na “ribanje” u Zagreb kod Plenkovića, ali, nakon svega, šef HDZ-a kao i njegovi suradnici potrudili su se cijeli slučaj relativizirati. Penavin ispad je, potencijalno, dijelom odgovoran i za napad skupine mladića u fantomkama na dva mladića srpske nacionalnosti od kojih je jedan i povrijeđen. No, policija je ovaj incident tretirala kao klasičan sukob navijačkih skupina.

Pupovac je u Točki na tjedan N1 televizije, međutim, ustvrdio da su policiju demantirali roditelji, koji tvrde da njihov dječak ne pripada nijednoj navijačkoj skupini, ali i direktor škole Nikola Tesla.

-Prebacivati krivnju na SDSS, kao što je to napravio gradonačelnik Penava, koji ne poštuje zakone i međunarodne konvencije o pravima djece, to prebacivati SDSS-u, je tipičan način ljudi loših namjera, loših ciljeva i loše savjesti, kao što je očito slučaj kod gospodina Penave- ocijenio je Pupovac, napominjući i kako su mir i povjerenje u Vukovaru došli do određenog stupnja , ali se to počelo narušavati prije pet godina, najprije antičirilićnim prosvjedom, a nedavno i prosvjedom tobože zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

Nestali su i Hrvati i Srbi…

Penava se zapravo želi obračunati s onima s kojima se politički ne slaže, a to je SDSS, i zbog toga izlaže djecu riziku međunacionalnih sukoba. No, Pupovac se nada da će DORH istražiti je li u recentnom vukovarskom slučaju u kojem su žrtve bila djeca, povrijeđen Kazneni zakon, ali i Ustav koji zabranjuje poticanje na mržnju i nasilje koje je provocirao Penava.

“Vukovar ne pripada ni Hrvatima ni Srbima, nego Penavi i njegovoj kliki. Otuđili su Vukovar”, konstatira sa žaljenjem Pupovac , napominjući kako je premijer Plenković svjestan štio se događa, kako se ugrožavaju tekovine mirne reintegracije i koliko je sve to upereno protiv HDZ-a i politike koju vodstvo stranke vodi. Pri tome, SDSS ne želi premijeru i dodatno otežavati posao, jer se SDSS opredijelio za politiku suradnje, a ne destrukcije kakvu priželjkuje Penava.

-Nije mi problem napisati pismo Europskoj komisiji da se vidi jesu li povrijeđene odredbe Pristupnog ugovora ili napisati pismo UN-u, Vijeću Europe, OESS-u da se krše prava manjina. Sasvim sigurno ćemo nešto od toga napraviti- poručio je Pupovac.

Ako bi SDSS izašao iz vladajuće većine, nastao bi kaos

Na optužbe Mostovog Nikole Grmoje kako premijer i ministrica vanjskih politika rade u interesu Srbije jer ne sazivaju Povjerenstvo za Srbiju i ne blokiraju im pristupne pregovore za EU, uvjetujući to otkrivanjem gdje su Hrvati koji se od rata vode kao nestali, SDSS- ov zastupnik odgovara kako se radi na pitanju nestalih, ali da postoje nestali i Srbi i Hrvati, mada nestale Srbe, hrvatske državljane, nitko ne spominje.

S druge strane, Srbija će, kaže, morati ispuniti uvjete za ulazak u EU, i na tome neće inzistirati samo Hrvatska nego i Europska komisija i sve članice.  Nije humano, rekao je, ako postoje podaci o nestalima, da se prikrivaju, moraju biti dostupni i razmijenjeni, a isto se odnosi i na ratne zločine, nitko ne smije nikoga skrivati, veli Pupovac.

Objasnio je i posjet zatvorenicima osuđenim za ratne zločine, pri čemu je naglasio da nisu bili pravomoćno osuđeni, da su se žalili na uvjete u zatvoru i zato su otišli vidjeti o čemu se radi. Ali nikada SDSS nije dočekivao ratne zločince ili žalio što su neki osuđeni, rekao je, poput Penave u slučaju Merčepa. Ako su u pitanju prava zatvorenika, kao zastupnik je, kaže, dužan na to reagirati, radi čega je bio i u Lepoglavi, i u Bilicama, što nikada nije krio.

Na opasku da SDSS-ovi zastupnici čuvaju Plenkoviću većinu u Saboru, kazat će da SDSS podržava sve što misli da ima smisla podržavati, i ako bi SDSS izašao iz vladajuće većine, tvrdi Pupovac, nastao bi kaos. – Hoćete li nam suditi zato što želimo spriječiti da nastaje kaos i nered? Možete. Koliko će trajati Vlada odlučit će Andrej Plenković i vladajuća većina. Ne postoji strah da se nekima kaže – dosta je! – rekao je Pupovac, tvrdeći da će SDSS biti prvi koji će reći – hvala, ali nećemo dalje- ako ne bude omogućen normalan rad Vlade i parlamenta.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI