Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
MEDIJI / PRIOPĆENJE
Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pozvale HRT da odustane od tužbi protiv svojih novinara i HND-a

Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pozvale HRT da odustane od tužbi protiv svojih novinara i HND-a

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) pozvale su Upravu Hrvatske radiotelevizije da odustane od nedavno podignutih tužbi protiv Hrvatskog novinarskog društva, njegovog predsjednika Hrvoja Zovka i predsjednice Ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić.

HND podsjeća da je uprava HRT-a između Božića i Nove godine podigla tužbe zbog navodnih kaznenih djela protiv HRT-ove časti i ugleda protiv HND-a, Hrvoja Zovka i Sanje Mikleušević Pavić tražeći ukupnu odštetu od 500.000 kuna.
Prema informacijama nevladine organizacije Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) “sve je češći slučaj da se u Hrvatskoj novinare tuži zbog klevete.”-U posljednjih nekoliko mjeseci podignuto je dvadesetak tužbi protiv osam medija. To je jasan primjer cenzure, komentiraju iz HND-a.
IFJ i EFJ pridružili su se Regionalnoj platformi za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara te od HRT-a traže da što prije povuče podnesene tužbe.
“Uprava HRT-a mora prestati s pritiscima na HND i šikaniranjem njegovih predstavnika“, izjavio je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.
Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez podsjeća hrvatske vlasti da je u nedavnom Izvješću o medijskom pluralizmu u Hrvatskoj (EU report on Media Pluralism in Croatia) ukazano na “politizirana postavljanja i otpuštanja na javnom servisu HRT-u“.
U izvješću se spominje i “sustavno političko uplitanje” u postupke imenovanja koje provodi Uprava HRT-a. “Raspušteni Nadzorni odbor je 2016. Hrvatskom saboru podnio izvješće u kojem iznosi mnoge nepravilnosti u upravljanju tim javnim servisom. Izvješće otkriva ozbiljnu krizu upravljanja”, stoji u priopćenju HND-a.

HRT podigao trideset tužbi u vrijednosti od milijun i 480 tisuća kuna

Tužbe koje je HRT podigao protiv drugih medijskih kuća, svojih zaposlenika i HND-a, bile su i jedna od tema današnje sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.
-Zakonski okviri su uski, ali moralni okviri nisu. Cilj Odbora treba biti povlačenje tužbi ili otvaranje prostora za deeskalaciju, kazao je član Odbora, Bojan Glavašević.
Postupci vodstva HRT-a sramote Hrvatsku, smatra SDP-ov Nenad Stazić.
-Uprava HRT-a mora prestati s tužbama protiv HND-a, to je rekao tajnik međunarodnog udruženja novinara, ako o tome pričaju ugledne svjetske institucije, ne smijemo se o tome odnositi s prijezirom. To je bilo upozorenje Vladi. Po tome se može zaključiti da su postupci vodstva HRT-a sramoćenje Hrvatske. Stavljate nas na stup srama jer se nama moraju baviti međunarodna udruženja novinara. Kao Odbor najmanje što možemo učiniti je podržati međunarodna udruženja i podnijeti isti zahtjev. U protivnom ćemo i mi snositi odgovornost za štetu nanesenu ugledu države, poručio je Stazić sa sjednice Odbora, prenosi N1.
Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na sjednici je iznio podatak kako je HRT ukupno podigao trideset tužbi u vrijednosti od milijun i 480 tisuća kuna:
-Kad javni medij koji se financira javnim novcem odluči podići tužbu protiv novinara medija zbog kritika, tražeći odštete, šalje se poruka – nemate pravo pisati i kritizirati, a mi imamo moć i novac za tužiti vas, kazao je Zovko.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI