Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA
Inicijativa mladih za ljudska prava pita Predsjednicu RH: Što je odlikovana Tanja Belobrajdić radila u Lori?

Inicijativa mladih za ljudska prava pita Predsjednicu RH:
Što je odlikovana Tanja Belobrajdić radila u Lori?

Inicijativa mladih za ljudska prava prozvala je danas predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog odlikovanja Tanje Belobrajdić. Od Ureda predsejdnice Republike zatražili su objašnjenje čime je hrvatska vojnikinja, pripadnica 72. bojne vojne policije Tanja Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske- Red hrvatskog trolista.

Predsjednica je, kako u priopćenju navodi Inicijativa mladih, 28. studenoga 2018. odlikovala Tanju Belobrajdić “za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu”. No, upravo je to obrazloženje za Inicijativu krajnje dvojbeno s obzirom, kako kažu, na Tanjinu potencijalnu involviranost u ozbiljna kršenja ljudskih prava zatočenika u Vojno – istražnom centru Lora u Splitu 90-ih godina, o čemu su svojedobno pisali ugledni hrvatski novinari .

Inicijativa se u svom priopćenju poziva i na Dalmatinski komitet za ljudska prava koji je 2009. državnim tijelima podnio kaznenu prijavu protiv Belobrajdić zbog “osnovane sumnje da je od početka travnja do sredine kolovoza 1992. u prostoru VIC-a Lora u Splitu brutalno premlaćivala, mučila i vrijeđala osobno dostojanstvo zatočenih ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koristeći pritom i utjecaj koji je crpila iz činjenice da je bila supruga zapovjednika logora”, a na ista je nedjela, navodno, poticala i druge stražare u Lori.

– Dvadeset i četiri zarobljenika, čija se imena nalaze u spomenutoj kaznenoj prijavi, nisu svoju stranu priče imali priliku iznijeti pred sudom jer je nadležno državno odvjetništvo prijavu odbacilo- ističe se u priopćenju. A DORH je, kažu, prije godinu dana zatražio nadležno županijsko državno odvjetništvo da preispita svoju odluku.

Inicijativa posebno napominje kako unatoč postojanju određenog broja presuda, do danas nema sudskog epiloga o tome što se događalo u Lori za vrijeme rata, u vezi s protupravnim zatvaranjem i mučenjem civila, uglavnom srpske nacionalnosti, te zlostavljanja zatočenih ratnih zarobljenika. Javnost je, kažu, vrlo slabo informirana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni dužnosnici o tome godinama šute. Upravo zato, ocjenjuje se na kraju priopćenja, važno je da Predsjednica odgovori na postavljeni upit i tako doprinese suočavanju s onim što se događalo 90-ih u splitskoj Lori.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI