Neovisni novinarski portal
31.5.2020.
GOSPODARSTVO
Impol-TLM i Metalurški fakultet u Sisku u novoj suradnji na unapređivanju metalske struke i visokog obrazovanja

Impol-TLM i Metalurški fakultet u Sisku u novoj suradnji na unapređivanju metalske struke i visokog obrazovanja

Metalurški fakultet u Sisku pokrenuo osnivanje Gospodarskog savjeta čija je zadaća unapređivanje i poticanje izvrsnosti metalske struke, unapređenje visokog obrazovanja usklađenom s potrebama tržišta rada te globalnim napretkom znanosti i tehnologije.

Krajem prošle godine IMPOL Grupa najavila je nova ulaganja u svoju šibensku tvrtku Impol-TLM. Do 2025. u dugotrajnu imovinu tvornice u Šibeniku planiraju uložiti 80 milijuna eura, a u proizvodnju još 180 milijuna eura. Već u ovoj godini planirana je izgradnja nove ljevaonice u Šibeniku, koja će preuzeti većinu proizvodnje valjanih proizvoda IMPOL grupe.
Ispunjenje zacrtanih poslovnih ciljeva nije moguće bez stručnih i kvalitetnih radnika, a IMPOL je od dolaska u Šibenik pokazao kako je itekako svjestan važnosti ulaganja u stručne kadrove, kojih na hrvatskom tržištu nedostaje, pa je započeo sa stipendiranjem i srednjoškolaca i studenata.
Još jedan iskorak u tom pravcu je i jačanje suradnje Impol-TLM-a sa Metalurškim fakultetom u Sisku koji je kao jedina znanstveno-nastavna ustanova u Hrvatskoj koja na preddiplomskoj, diplomskoj, poslijediplomskoj i stručnoj razini pruža visokoškolsko obrazovanje iz područja metalurgije i industrijske ekologije, osnovao je Gospodarski savjet. Zadaća Gospodarskog savjeta, u koji se uključio i šibenski Impol – TLM, biti će unapređivanje i poticanje izvrsnosti metalske struke, unapređenje visokog obrazovanja usklađenom s potrebama tržišta rada te globalnim napretkom znanosti i tehnologije.
Hrvatska je suočena s izazovima svjetskog gospodarstva prema kojima, između ostalog, mora ispuniti određene zahtjeve u oblikovanju svog obrazovnog sustava. Stupanj obrazovanja stanovništva utječe na napredak gospodarstva i za to je potrebno je ulagati u kvalitetu obrazovanja, kako visokoškolskog tako i na razinama srednjih i osnovnih škola, ističe dekanica Metalurškog fakulteta prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac:
-Treba jačati svijesti o važnosti obrazovanja što bi u konačnici rezultiralo povećanjem udjela visokoobrazovanih i kompetentnih stručnjaka. Za razvoj svakog pa tako i metalurškog polja, imperativ čini suradnja visokoškolske zajednice i gospodarstva, ulaganje u znanost i istraživanje te zajednički napori u obrazovanju i razvoju visokokvalitetnih stručnjaka.
Ovakva inicijativa ne čudi s obzirom da je na hrvatskom tržištu rada potražnja za metalurzima daleko veća od ponude. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, završeni studenti Metalurškog fakulteta zapošljavaju se najkasnije u roku od tri mjeseca nakon završetka studija, a mnogi već i tijekom studija. Iako je metalska struka deficitarna na tržištu rada, a diploma metalurškog fakulteta donosi brzo zaposlenje, među učenicima srednjih škola slab je interes za studij metalurgije. Zbog toga će se kroz Gospodarsko vijeće raditi i na popularizaciji metalske struke kao poželjne i perspektivne. Najbolji način zato je kroz pozitivna iskustva iz proizvodnje odnosno u poduzećima koja zapošljavaju kadrove tog profila i naravno da tu svoje mjesto ima i Impol-TLM.
-Jedan od načina suradnje u koju će Impol-TLM biti uključen je stipendiranje studenata kako bismo nakon studija dobili obučen kadar za rad. Iskazana je potreba da netko od zaposlenika fakulteta, iz kolegija koji su naše područje rada, održi određene seminare našim zaposlenicima kako bi oni proširili vlastita znanja te bili što obučeniji i učinkovitiji na radnom mjestu. Impol-TLM uspješno surađuje s Metalurškim fakultetom u Sisku, a neki bivši studenti fakulteta sada su naši zaposlenici. Nadamo se da će ih ubuduće biti još više, kaže Hrvoje Galić koji je bio predstavnik Impol-TLM-a na inicijalnom sastanku Gospodarskog savjeta Metalurškog fakulteta u Sisku.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI