Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
MEDIJI
Ilustracija/Izvor: Pixabay

HND od Ministarstva pravosuđa traži službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka protiv novinara i medija

Ilustracija/Izvor: Pixabay

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te ga upoznali s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, prevelikom razinom odgovornosti novinara te neujednačenom sudskom praksom.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia, ministra su izvijestili o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija. A riječ je o više od 20 sudskih postupaka koje javna televizija trenutno vodi protiv više medija.

Predstavnici HND-a iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost (građanskopravna i kaznenopravna) kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.
Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare. U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI