Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
POLITIKA
Dvije izjave američkog veleposlanika i – ideja je rođena!

Dvije izjave američkog veleposlanika i – ideja je rođena!

Američki veleposlanik Robert Kohorst izazvao je danas pravu paniku u Vladi i medijima izjavom da je premijeru svojedobno dostavio “tajnoviti” dokument o proceduri za nabavu borbenih zrakoplova F-16. Kako je nastalo bezmalo opsadno stanje u državi, jer su nas dosad i premijer, i predsjednica i ministar obrane uvjeravali da nikakvog non papera nije bilo, Kohorst je u istom danu medijski prostor obogatio s čak dvije izjave, pa je u onoj drugoj zapravo pokušao “kontrolirati štetu” prve, objašnjavajući kako Hrvatska nije nimalo kriva za propalu nabavu.

Htio – ne htio, na kraju je i premijer Andrej Plenković morao kazati riječ – dvije na tu temu, koju bi besumnje najrađe zauvijek zaboravio. Ali, ideja je rođena…!

-Ja sam već i ranije na to pitanje rekao da taj dokument nisam vidio. To je razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti- pravdao se Plenković,  piše N1.

A na pitanje je li bilo politički naivno inzistirati na nabavi baš tih zrakoplova, unatoč nepremostivoj proceduri nabave, neuobičajeno rumenih obraza Plenković je nevoljko promucao :

-Kad uzimate cjelinu informacija i zbivanja, ja mislim da je važno da hrvatska javnost shvati da je cijeli taj odabir izraelske ponude i u smislu kvalitete proizvoda i u cjenovnom smislu i u smislu paketa, koji nije hrvatskoj strani ostavio bilo kakve upitnike koliko će nas to u narednih 10 godina dodatno koštati, u biti bio jako dobar. Zbog čega na kraju u dijalogu između Izraela i SAD-a nije došlo do davanja odobrenja od strane američkih vlasti za prodaju ovih aviona, tu prije svega treba gledati da je teret odgovornosti za ishođenje takozvanog odobrenja za prijenos trećoj strani preuzeo Izrael, a da je komunikacija o obrambenoj suradnji između Izraela i SAD-a, uz dužno poštovanje, toliko razgranata, toliko dugo traje, toliko oni u tome imaju posebne odnose, strateške odnose doslovno, da iz svih onih točaka, koje su se događale, a osobito posjet ministra obrane Mattisa u srpnju, posjet izraelskog premijera Rivlina, činjenica da je izraelsko zrakoplovstvo odlučilo poslati tri takva Baraka da lete u Republici Hrvatskoj na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, dakle ništa u tom periodu nije upućivalo da neće doći do odobrenja- zaključio je Plenković, dodajući kako se radi temeljita analiza cijelog procesa propale nabave, ali ” iz dosadašnjih konzultacija s američkom stranom, mislim da imamo otprilike ideju zašto se to dogodilo”.

A ideja vjerojatno treba još sazrijevati, prije negoli je eventualno javnost dozna…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI