Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
DRNIŠ / eu projekti
Zaželi!: Drniški kraj povukao više od 12 milijuna kuna za zapošljavanje žena

Zaželi!:
Drniški kraj povukao više od 12 milijuna kuna za zapošljavanje žena

Na širem drniškom području, kroz projekt “Zaželi– program zapošljavanja žena“, osiguran posao za 76 žena.

Grad Drniš će u okviru svog projekta “Za bolju budućnost – program zapošljavanja žena u Gradu Drnišu” zaposliti 16 žena koje će obavljati uslugu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Uz siguran posao, kroz sljedeće gotovo dvije i pol godine, zaposlene žene će dobiti priliku i za dodatno obrazovanje i osposobljavanje. Time će i nakon prestanka rada imati mogućnost da ostanu aktivne na tržištu rada, što do sada nije bio slučaj jer se radi o ženama starijima od 50 godina koje su u pravilu dugotrajno nezaposlene.
Uz stvaranje novih mogućnosti zaposlenja ovaj projekt ima još jednu vrijednu dimenziju jer krajnjim korisnicima,  osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju, osigurava ne samo prijeko potrebnu izvan institucionalnu skrb već i socijalnu uključenost.
Oni će dobiti prijeko potrebnu ispomoć u kućanstvu: u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…) no jednako je važno pružanje podrške kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.
Ukupna vrijednost Projekta “Za bolju budućnost – program zapošljavanja žena u Gradu Drnišu”, koji se u 100% iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, iznosi nešto manje od 2,8 milijuna kuna. No šire drniško područje je u okviru projekta “Zaželi” povuklo 12,5  milijuna bespovratnih kuna.
Uz Grad Drniš projekt provode i općine Unešić, Ružić i Promina te drniška udruga “Žena”.
Kroz projekt “Pružimo dostojan život stanovništvu ruralnog područja” u Općini Ružić je zaposleno 20 žena. Isto toliko ih je posao pronašlo kroz projekt “Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori” u Općini Unešić.
– Protekom prvih mjeseci provedbe projekta broj nezaposlenih žena koje se vode na evidenciji nezaposlenih sa područja Općine Unešić se smanjio na svega jednu – dvije nezaposlene osobe te se doprinijelo boljoj kvaliteti života starijih i nemoćnih osoba, što nam potvrđuju povratne informacije s terena, bilo da se radi o pomoći u uređenju stambenih prostorija, druženju i sl. ili s druge strane, u ostvarivanju određenih socijalnih prava krajnjih korisnika,  govori voditeljica projekta i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić, Ankica Slavica.
Gotovo 2 milijuna kuna povukla je i Općina Promina za zapošljavanje 10 žena u projektu  “Zaželi – Žene radeći pomažu”, a u okviru kojeg će se naredna 24 mjeseca skrbiti o 60 starijih žitelja s područja općine.
Uspješne projekte na zapošljavanju dugotrajno nezaposlenih žena u drniškom kraju, zaokružuje udruga  “Žena” koja je kroz projekt “Sretnija starost” povukla 1,5 milijuna kuna što je dovoljno za zapošljavanje deset žena koje će skrbiti za 48 korisnika.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI