Neovisni novinarski portal
19.2.2020.
KULTURA
Amanda Lind (foto Fredrik Hjerling / Zelena stranka)

Amanda Lind (38), švedska ministrica kulture i demokracije s dreadlocksima:
Kultura svima, a sloboda novinara i umjetnika mora biti zaštićena

Amanda Lind (foto Fredrik Hjerling / Zelena stranka)

Amanda Sofia Margareta Lind (rođena Johansson), 38-godišnja članica švedske Zelene stranke s dreadlocks frizurom, otprije par dana je nova švedska ministrica kulture i demokracije. U njenom resoru, u kojemu u nazivu osim kulture, pazi ti to, postoji i riječ demokracija, bit će zadužena i za sport, ali i za medije, ljudska prava, nacionalne manjine, borbu protiv diskriminacije, razvoj civilnog društva, te vjerske zajednice.

Trebali bi i mi u Hrvatskoj formirati ministarstvo koje se ujedno bavi sportom, medijima, kulturom i vjerskim zajednicama. Samo što bi idealan kandidat za mjesto ministra u našem slučaju, sukladno svjetonazoru vladajućih, u tom slučaju  bio Zdravko Mamić, da nije pobjegao u drugu državu.

Amanda Lind (foto Kristian Pohl, Vlada Švedske)

– Naša demokracija mora biti promovirana i razvijana, sloboda novinara i umjetnika mora biti zaštićena, i svatko – bez obzira živi li u velikom gradu ili u ruralnom području – mora imati priliku sudjelovati u kreiranju kulture, te imati mogućnost iskusiti kulturu. Uzbudljivo vrijeme me čeka. Radujem se nastavku rada na stvaranju više kulture za sve više ljudi diljem zemlje, kako bi se zaštitila naša demokracija i sloboda izražavanja, te kako bi djeca i mladi imali pristup sportu i kulturi, a nacionalne manjine sva prava autohtonih naroda – rekla je nova ministrica Amanda Lind (38) nakon dolaska na novi posao.

Njezina Zelena stranka, koja u Švedskoj postoji od 1981. godine, jedna je od najsnažnijih političkih grupacija u toj državi. Tamo su prije nekih 40 godina shvatili kako je očuvanje okoliša nešto bitno.

Čisto usporedbe radi, kod nas 2019. godine, ministar zaštite okoliša i energetike se bavi uglavnom energetikom, a posljednja od njegovih preokupacija je zaštita okoliša pretvaranjem Hrvatske u golemu bušotinu za naftu i plin (uključujući Slavoniju, Baranju, Podravinu, Posavinu, Gorski Kotar, Južni Jadran, Dalmaciju, Liku, Baniju, Kordun itd.).

Inače, ministarstvo Amande Lind (38) vodi računa i o uređenosti švedskog tržišta usluga pokopa i kremiranja.

Amanda Lind (foto Fredrik Hjerling / Zelena stranka)

Amanda Lind na svojem prvom govoru na filmskom festivalu prije dva dana (foto Facebook)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI