Neovisni novinarski portal
14.8.2020.
DRNIŠ / eu projekti / GOSPODARSTVO
Pršut na 'timunu'

Aktivni turizam u Dalmatinskoj zagori:
Novih 30 km biciklističkih staza na drniškom području

Pršut na 'timunu'

Na proljeće nove pješačko-biciklističke staze u Pokrovniku i Pakovom selu te Centar za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu.

Potpisivanjem ugovora o uređenju pješačko-biciklističke staze, vidikovca kod crkve Sv. Mihovila u Pokrovniku i uređenju pješačko-biciklističke staze i bunara u Pakovu Selu, Grad Drniš je ušao u završnicu projekta “ADRIATIC CANYONING – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS”.
Riječ je o projektu financiranom iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, ukupne vrijednosti gotovo 2 milijuna eura s tim da EU sredstva “pokrivaju” 85 posto vrijednosti.
Cilj projekta je jačanje socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja izradom zajedničkog modela koji će omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine. Njime se želi potaknuti razvoj aktivnog turizma na lokacijama: Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, Peć mlini i Borak u BiH te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori.

Aktivni turizam u Dalmatinskoj zagori

Područja oko rijeka Čikole i Zrmanje, završetkom projekta, postat će prepoznatljive kao outdoor destinacije i na turističkom tržištu se pozicionirati kao lokacije aktivnog turizma s novim atraktivnim turističkim sadržajima, usmjerenim turistima željnima aktivnog i adrenalinskog odmora.
Grad Drniš u okviru provedbe projekta “ADRIATIC CANYONING – ADRIATIC CANYONS ADVENTURE TOURS”, zadužen je za uređenje cikloturističkih staza kroz Pakovo Selo i Pokrovnik, koje će se nadovezati na postojeće staze Miljevci – Trbounje, implementiranje sustava javnih bicikli na području Grada Drniša, te uređenje i opremanje Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu.
Drniš je još u srpnju prošle godine dobio prvi sustav javnih bicikli na području Dalmatinske zagore, a s početkom ove godine krenuo je u opremanje Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu.

Novih 30 km biciklističkih staza

Centar u Pakovu Selu će biti centralno mjesto na kojem će svi sadašnji, ali i oni potencijalni turistički djelatnici sa drniškog područja moći dobiti pomoć i savjete u svom poslovanju. U Centru će se organizirati radionice i edukacije na temu ruralnog turizma, te sastanci na kojima će se povezivati poljoprivrednici i turistički djelatnici. U Centru će se razvijati novi turistički projekti, koji se trebaju temeljiti na ključnim prednostima drniškog područja – kulturna baština, gastronomija, tradicija, kvaliteta smještaja i prirodna baština. Završetak radova je planiran do polovice ožujka ove godine.
Kroz narednih 5 mjeseci uredit će se više od 30 km biciklističkih staza na području Pokrovnika i Pakova Sela, vidikovac uz crkvu Sv. Mihovila. Također će se urediti odmorište kod točke Pećina i očistiti područje oko 5 bunara na području Pakova Sela gdje će se postaviti  drvene klupe i stolovi. Vrijednost radova je 1.2 milijuna kuna.
Ukupna vrijednost ovih triju projekata na drniškom području je oko 300 tisuća eura od koji je 85%  sufinancirano iz EU .

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI