Neovisni novinarski portal
24.9.2020.
GRAĐANI
‘Žuti prsluci Hrvatske’ u podne usred Zagreba: Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja

‘Žuti prsluci Hrvatske’ u podne usred Zagreba:
Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja

Ističu da ne zagovaraju nerede. Prije sat vremena su objavili i svoje zahtjeve, njih 14, odnosno obrazloženja istih.

Za otprilike pola sata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i diljem Hrvatske od 12 sati počinje okupljanje “Žutih prsluka Hrvatske”, domaće inačice originalno francuskog pokreta koji već tjednima mijenja lice Francuske i cijele Europe, kako javljaju iz stranke Slobodna Hrvatska.

– Pokret se već proširio diljem kontinenta, a ciljevi su jednostavni: zahtjeva se dostojanstven život građana. Oni odbacuju sve međusobne podjele i zajedno su stali nasuprot odnarođenih vlada. Iako je pokret u Francuskoj postao vrlo nasilan zbog pokušaja vlasti da represijom uguši otpor, Žuti prsluci ne zagovaraju nerede. Prosvjedi su počeli vrlo mirno i dostojanstveno, sve dok se nije pokazala potreba za samoobranom.
U Hrvatskoj je pokret započeo Facebook grupom “Žuti prsluci Hrvatska”, u koju se u 48 sati učlanilo više od 8.000 osoba, a aktualno ih je preko 16.000. Administratori grupe su objavili zahtjeve te ih članovi konstantno nadopunjavaju. Poziva se na ujedinjavanje građana s jednim jedinim ciljem: dostojanstven život za SVE građane Republike Hrvatske. Je li došlo vrijeme da uspavani div – građani – sprovede prvi članak Ustava RH u djelo? On vrlo decidirano kaže: “Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu…”. Pozvani su svi, bez ikakvog politiziranja, ideologiziranja i strančarenja. Žuti prsluci su pokret građana za Hrvatsku i njene građane. A jedina podjela je: narod nasuprot vladajuće kaste! – vele u pozivu na današnja okupljanja žutih prsluka.

Prije sat vremena su objavili i svoje zahtjeve, njih  14, odnosno obrazloženja istih. Evo ih u nastavku:

Zahtjevi Žutih prsluka Hrvatske kompilacija su originalnih zahtjeva Žutih prsluka Francuske i problema/zahtjeva koje su istaknuli članovi facebook grupe Žuti prsluci Hrvatske do 14.12.2018.g.

Nomotehnika Zahtjeva nije ni blizu dorečenosti, i odraz je okolnosti pisanja.

Dokument je manjkav i nedovršen, ali predstavlja autentične zahtjeve hrvatskih građana okupljenih u Žute prsluke Hrvatske 2018.g. i osnova je za daljni rad.
Temeljna misao Zahtjeva je “najmanji zajednički nazivnik” tj. ono što bi presumirano odgovaralo najvećem dijelu Žutih prsluka Hrvatske.
Svi prijepori su namjerno izbjegavani, poput pitanja uskrate financiranja iz proračuna RH za udruge i vjerske zajednice.
Neki navodi su deklarativne naravi, neki konkretne, a osnova svih Zahtjeva je Ustav RH koji se otvoreno ne poštuje.

ZAHTIJEVAMO

1. 
Zakoni MORAJU vrijediti jednako za sve!

2.
Beskompromisni obračun s korupcijom, od najniže razine do Ustavnog i Vrhovnog suda, Vlade RH i Sabora RH.
Ukidanje kompromitiranog USKOK-a i osnivanje novog pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije.
Suci i odvjetnici moraju biti odgovorni za svoje pravno mišljenje i radnje.
Suce Ustavnog i Vrhovnog suda te Glavnog državnog odvjetnika građani trebaju birati neposredno na izborima.
Donošenje zakona o porijeklu imovine i posljedično lustraciju.

3.
Novi izborni zakon, prestanak izbornog inženjeringa, uvođenje elektronskog glasanja, APIS mora imati građansku kontrolu i jednako pravo glasa za sve.
Smanjenje potrebnih potpisa građana za referendum.
Novi ustroj lokalne samouprave sa manje jedinica lokalne samouprave.

4.
Donošenje novog i pravednijeg Ovršnog zakona, ukidanje FINA-e i javnih bilježnika.

5.
Minimalna plaća 5000 kn, minimalna mirovina 3000 kn i usklađivanje istih s životnim okolnostima.
Puna mirovina za sve sa 60 godina, ukidanje povlaštenih saborskih i dužnosničkih mirovina.
Plaće saborskih zastupnika i dužnosnika treba koeficijentom vezati za prosječnu plaću.

6.
Socijalna pomoć svim građanima koji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe.
Trošak školovanje financira država do razine fakulteta, u skladu s rezultatom.
Univerzalna i solidarna medicinska skrb za sve, a naročito za djecu i osobe s invaliditetom.

7.
Inteligentna reindustrijalizacija. Održivi turizam.

8.
Podupirati stvarnu proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Za OPG, a ne za prekupce.

9.
Porezna politika temeljena na pravednosti. Smanjenje PDV-a i raznih nameta u gospodarstvu. Financiranje političkih stranka izbaciti iz proračuna RH. Ukinuti obveznu RTV pretplatu.

10.
Država treba građanima osigurati minimalni standard stanovanja, grijanje i struju.
Pitka voda je temeljno ljudsko pravo.

11.
Utvrđivanje stvarnog i voljnog duga države.

12.
Politika zaštite vitalnih nacionalnih interesa; poljoprivrednog zemljišta, vode, šuma, rudnih bogatstva strateških gospodarskih grana. Pomorsko dobro je neotuđivo.

13.
Oporezivanje dobiti banaka i direktna reinvesticija tog poreza isključivo za socijalu, školstvo i zdravstvo.

14.
Zakonite migracije razdvojiti od nezakonitih i striktno primjenjivati zakon.

KOMENTAR:

1.
Ne, ne živimo u državi gdje su svi jednaki pred zakonom Neki su krivi kao pas Medo i bakica koja je prešla na crveno, a neki su kao Horvatinčić, Bandić, Sanader… Neki su osiromašeni, a neki su profitirali. Tek kada svi budemo jednaki pred zakonom, kada će zakon vrijediti jednako za sve (kao što navodi Ustav), tada ova zemlja ima šansu.

3.
Korupcija na svim nivoima uništava Hrvatsku. Uskok je postao poznat po izgubljenim predmetima, kompromitirao se naročito s predmetom Martine Dalić i Agrokorom, i to više nije moguće popraviti. Neodgovornost sudaca dovodi do neodgovornih presuda i nepovjerenja u institucije, neodgovornost odvjetnika doprinosi isto tako. Izbor glavnog državnog odvjetnika u saboru znači da je on odgovoran politici koja ga je birala tj. političkoj stanci, a ne narodu i to treba promjeniti. Sudska vlast u Hrvatskoj je van svake kontrole i odgovorosti prema građanima te bi biranjem sudaca najviših sudova Ustavnog i Vrhovnog bila uspostavljena ravnoteža između moći i odgovornosti sudbene vlasti.

3.
Način na koji se biraju zastupnici direktno utječe na kvalitetu zakona. Nelogične izborne jedinice, bitno različitog broja birača su izborni inženjering i poluga vladajućih struktura u sprječavanju demokratizacije društva. Visoki broj potpisa za referendum onemogućuje direktno odlučivanje građana o pitanjima od vitalnog interesa za demokraciju. Broj općina i gradova vezan je za interes političkih stranaka, a ne za svrsishodnost uprave.

4.
Ovršni zakon je postao sredstvo bogaćenja strana koje nisu ni dužnik ni vjerovnik. I dužnik i vjerovnik su porezni obveznici te su tim putem podmirili troškove intervencije društva u njihov odnos. Nema potrebe za FINA-om ili Javnim bilježnicima. Slovenski model ukazuje da je dovoljno 5 sudaca za sve Ovrhe u državi veličine Slovenije, uz minimalne troškove.

5.
Plaća prema Ustavu RH treba biti dostatna za dostojanstven život. Svjesni životnih okolnosti tj. ekonomske situacije i razine gospodarskih aktivnosti u državi, navedene iznose smatramo aktualnim minimumom koji treba usklađivati s protjekom vremena i promjenom okolnosti. Povlaštene saborske mirovine i mirovine dužnosnika treba ukinuti te isti trebaju ostvarivati mirovinu kao i svi ostali građani, razmjerno njihovim uplatama u mirovinski fond. 60 godina života je prirodna granica kada ljudsko tijelo počinje značajnije gubiti sposobnost za intenzivan fizički rad, ali dovoljno daleko od perioda nesposobnosti za brigu za sebe te taj period od 60 nadalje predstavlja dostojanstveni mirovinski period. Vezivanjem plaće saborskih zastupnika i dužnosnika za prosječnu plaću isti će dijeliti sudbinu naroda, ali i direktno osjetiti posljedice svog rada (dobre ili loše).

6.
Ustavom RH Hrvatska je definirana kao socijalna država, ali često gledamo građane kako kopaju po kontejnerima, roditelje kako moljakaju za lijek djeci. Ustav RH je u mnogočemu mrtvo slovo na papiru i tražimo poštovanje Ustavnih odredbi o socijalnoj državi.

7.
Hrvatska je notorno deindustrijalizirana, mnoge tvornice zatvorene, znanje izgubljeno. Nema smisla ponovo pokretati nekakvu mastodonsku tešku industriju iz socijalističkog vremena, ali nove tehnologije bazirane na modernim IT dosezima u okviru fleksibilnih malih i srednjih tvrtki šansa su za razvoj. Masovnost turizma nije moguće beskonačno povećavati, niti ekologija to može podnijeti. Turizam mora pronaći ravnotežu između masovnosti i elitizma, uz očuvanje okoliša.

8.
Bez samodostatnosti u proizvodnji hrane nema suverene države. Nema potrebe uvoziti sve i svašta, ako je to moguće proizvesti u Hrvatskoj.

9.
Porezi i nameti guše Hrvatsku – PDV najviše, a smanjenje nameta na plaću uvjet je da poslodavci povećaju radniku dohodak.
Jedno bez drugog ne može. Nema razloga da porezni obveznici financiraju nečije političko uvjerenje. HRT s svojih 3000 djelatnika služi jedino vladajućoj kasti i indoktrinaciji, nema pravednosti da stranački kadar plaćaju porezni obveznici.

10.
Dom je nepovrediv. Ljudsko biće bez doma ne može adekvatno socijalno funkcionirati te je u interesu društva da ga svakom osigura. Hrana, grijanje i pitka voda uvjeti su za sam život te je to socijalno pitanje osiguranja minimalnog standarda.

11.
Stvarni dug Hrvatske je nepoznanica, a o njemu ovisi međunarodni položaj, mogućnost zaduživanja, mogućnost vraćanja kamata.
Mnogi krediti nisu potrošeni namjenski, za mnoge nije ispoštovana procedura.

12.
Hrvatska nije na prodaju, ona nije plijen međunarodnih entiteta, niti nečija privatna imovina pa da je može otuđiti.
Nacionalni interes svih građana zajedno je da nacionalna blaga ostanu na raspolaganju Hrvatskoj.

13.
Banke moraju biti društveno odgovorne, a ne samo usmjerivači toka novca prema inozemstvu. Ekstraprofiti koji su se ostvarivali do sada moraju biti obuzdani. Neka banke zarade, ali i građani moraju preživjeti.

14.
Migracija je uvijek bilo i uvijek će ih biti, to je normalno.
Ono što nije prihvatljivo su nezakonite i nekontrolirane pojavnosti iznimno velikih seoba građana drugih država.
Hrvatsko društvo ima zadržanu mogućnost adaptacija, ali mogućnost absorpcije je limitirana. Notorno je da nakon dosezanja limita dolazi do urušavanja strukture društva i odnosa. Primarni interes Hrvatske je dugoročna stabilnost i to se postiže samo rigidnim poštovanjem Hrvatskih zakona koji reguliraju migracije.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI