Neovisni novinarski portal
4.7.2020.
POLITIKA
Zašto su privatni vrtići postali nepoželjni šibenskoj gradskoj upravi?

Zašto su privatni vrtići postali nepoželjni šibenskoj gradskoj upravi?

Ako šibenska gradska uprava nastavi s ovakvim odnosom prema privatnim vrtićima oni će biti primorani ili povećati cijenu ili staviti ključ u bravu, istaknuli su na današnjoj konferenciji za novinare osnivači i vlasnici pet šibenskih vrtića: Sunce, Osmjeh, Brat Sunce, Žižula i Blažena Hozana.

Prvi zajednički istup vlasnika privatnih predškolskih ustanova bio je isprovociran izjavama gradonačelnika Šibenika Željka Burića sa prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća. Burić je, odgovarajući na pitanje vijećnika Antona Dobre zašto su privatni vrtići diskriminirani kada su u pitanju proračunska sredstva, kazao kako Grad Šibenik ima obvezu voditi brigu o gradskim vrtićima te kako se u privatnim vrtićima upisuju djeca koja ne zadovoljavaju niti minimun kriterija. Dobra je amandmanima predložio da se subvencija za privatne vrtiće poveća za 200 kuna te da se im se vrati subvencija za kolovoz koja im je oduzeta uz obrazloženje kako taj mjesec nisu radili.
-Grad Šibenik ima obvezu voditi brigu o gradskim vrtićima. Na našu nesreću nije se sustavno ulagalo u gradnju vrtića i zato su niknuli privatni vrtići. Grad Šibenik će, dok sam ja na njegovom čelu, ulagati primarno u gradske vrtiće. Postoje jasni kriteriji za upis djece u gradske vrtiće, a kad pogledamo što se upisalo u privatne vrtiće vidjeli smo da su se upisala djeca koja ne zadovoljavaju niti minimun kriterija, nego se upisivalo po principu profita, kazao je Burić na sjednici Gradskog vijeća i izazvao burnu reakciju vlasnika privatnih vrtića koji se pitaju kako su od poželjnog partnera za rješavanje problema velikog broja neupisane djece u gradskim vrtićima, sada postali nepoželjni.

Zorana Ivić iz Dječjeg vrtića Žižula

– Potpuno je istinito da grad nije izvršavao svoje obveze stvaranja novih vrtića, a između ostalog i zbog toga što je to,u proteklih 20 godina, za njih napravio netko drugi. U 11 objekata privatnih i vjerskih vrtića u Šibeniku smješteno je oko 700 djece i to u suvremenim vrtićima. Zašto bi djeca trebala čekati suvremeni gradski vrtić kada postoje privatni? Izjave gradonačelnika su uvredljive za naš dosadašnji rad. Čini se da su privatni vrtići svojim pojavljivanjem u proteklih 20 godina bili nesreća za ovaj grad, kazala je vlasnica vrtića Žižula, Zorana Ivić.
Borba privatnih vrtića s Gradom  Šibenikom traje punih 20 godina, pomaci su zanemarivi, a posljednjih 7 godina apsolutno nikakvi, nastavila je Ivić podsjećajući gradonačelnika na obećanje dano 2013. godine kako će se izjednačiti iznos subvencija za sve vrtiće.
Ništa ni od obećanja koje je, prije par mjeseci, dao dogradonačenik Paško Rakić kako će se u proračunu povećati subvencija za djecu u privatnim vrtićima, a koja sada iznosi 700 kuna. U proračunu za 2019., kao i u  projekcijama proračuna za 2020. i 2021. godinu iznos za privatne vrtiće neće se povećati, istaknuli su vlasnici privatnih vrtića.
Gradski vrtići  u kojima je 950 djece i koji imaju 170 zaposlenih iz gradskog proračuna dobiju 30 milijuna kuna, a privatni vrtići sa 700 djece i 120 zaposlenih godinama preživljavaju sa 5 milijuna kuna.
Zbog takvog odnosa gradske uprave prema privatnim vrtića, kažnjavaju se roditelji, istaknula je Zorana Ivić:
-Proračunska sredstva raspoređuje Grad i to bi trebao činiti ravnopravno prema svim građanima koji pune gradski proračun. Tražimo od Grada da se jasno izjasni o našoj ulozi jer smo sada “ni na nebu ni na zemlji”. Mi ne znamo kako ćemo poslovati ubuduće. Ako radimo kompetentno i stručno, ako provodimo e-Upise, zašto se radi tolika podjela?
 – U ovoj godini nismo očekivali da se subvencija za djecu za privatne i vjerske vrtiće neće povećati. Naša traženja za povećanje su nužna jer stavljamo oko 700 djece koja udovoljavaju svim kriterijima u diskriminirajući položaj naspram djece u gradskim vrtićima. Zar postoji razlika među djecom?, pitala je Jasna Grubišić iz vrtića Sunce.

Jasna Grubišić, DV Sunce

 Grubišić je demantirala izjavu gradonačelnika Burića o nepostojanju kriterija za upis u privatne vrtiće:
-Grad Šibenik je za ovu pedagošku godinu osigurao e-Upis. Preko te aplikacije roditelji su imali mogućnost izabrati vrtiće koji su u mreži gradskih predškolskih ustanova,  a tu spadaju privatni i vjerski vrtići. Bez kompletne dokumentacije niti jedan roditelj nije mogao završiti prijavu. Grad Šibenik je taj koji prema bazi prijava i upisa donosi odluku tko udovoljava kriteriju za subvencije, kazala je Grubišić.
Dodatni razlog za istup u javnosti bilo je i neisplata subvencije privatnim vrtićima za kolovoz ove godine uz obrazloženje kako taj mjesec nisu radili što nije istina, rečeno je na konferenciji. Zbog neisplate, kako su kazali, egzistencijalnih 435 tisuća kuna, morali su se zadužiti kako bi isplatili plaće zaposlenicima.
Zbog svega navedenog postaje upitno mogu li privatni vrtići zadržati sadašnje cijene.
– Tko će nadoknaditi razliku do ekonomske cijene. Mi ne želimo roditelje dovesti u situaciju da im povećavamo cijenu. A hoćemo li morati možda ćemo dobiti odgovor od gradonačelnika, kazala je Jasna Grubišić najavljujući za siječanj javnu tribinu na kojoj će okupiti sve dionike u sustavu predškolskog odgoja, a s ciljem rješavanja statusa privatnih vrtića.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI