Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
GRAĐANI / HRVATSKA
Erceg u bolnici (foto Facebook)

Z. Erceg:
Za mene traže zatvorsku i novčanu kaznu te zabranu prilaska spomeniku Tuđmanu na godinu dana

Erceg u bolnici (foto Facebook)

– U znak protesta protiv postavljanja kipa Franje Tuđmana u Zagrebu premijeru Plenkoviću sam dobacio da je Tuđman zločinac, nakon čega sam fizički napadnut. Policija me je pratila do bolnice, a zatim lišila slobode na 24 sata, obrazlažući to opasnošću da ponovim isto djelo. Na ročištu kod prekršajnog suca mi je pozlilo, pa sam vraćen u bolnicu. Večeras opet noćim u policijskoj stanici, a policija sucu predlaže da mi odredi desetodnevni zatvor. Sram me je takve države, ali je se ne bojim! Pokažite i vi da se ne bojite! – poručio je sinoć veteran Domovinskog rata i aktivist Zoran Erceg, koji je najprije fizički napadnut od strane ‘nepoznate’ osobe, a potom ga je policija uhitila jer se negativno izjasnio o pokojnom Franji Tuđmanu (HDZ) dok je pored njega s karakterističnim samodopadnim smiješkom prolazio premijer Andrej Plenković (HDZ) sa svitom na svečanosti otkrivanja spomenika (Franji Tuđmanu) koji je koštao oko 4 milijuna kuna.

Zoran Erceg je inače široj javnosti poznat i kao inicijator inicijatve i FB stranice Dosta je: Ja se vas ne bojim, te kao jedan od rijetkih branitelja su se suprostavili politički vođenom višemjesečnom šatorovanju i dernečenju usred Zagreba, u Selskoj ulici, a u kojoj je sudjelovala uglavnom dobro situirana skupina koja je sebi uzela za pravo za predstavlja sve branitelje iz Domovinskog rata.

‘Začepi čelavi seronja’

– Plenkoviću, kako te sram nije dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njima dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac’, vikao je Erceg dok su Plenković i ostali prolazili okruženi brojnim tjelohraniteljima.

– Daj ne seri ćelavi, šta sereš – prekinuo ga je netko iza leđa.

– Da vidim samo ko je to… Ti si zločinac majmune jedan ćelavi – nadovezala se neka žena.

– Začepi ćelavi seronja – dodao je netko treći.

Naguravanje osobe s naočalama koja je udarila Ercega (foto printscreen youtube)

– Gospodine udaljite se – rekla je neka službena osoba, sudeći prema slušalici u uhu.

– Zašto da se udaljim? – pitao je Erceg, a onda ga je s leđa šakom udarila prosijeda osoba na prvi pogled nejasnoga spola, s naočalima (ima i snimka, 1:57).

Potom su ga zgrabili zaštitari privatne zaštitarske tvrtke i odvukli dalje, dok je svjetina za njim izvikivala pogrde i prijetnje.

– To je oni iz Zadra šta je protiv hrvatskih branitelja – pojašnjavala je neka žena uzbuđenom društvu tko je Erceg.

– Nije iz Zadra, nego iz Splita – ispravio ju je kolega.

Erceg u bolnici (foto Facebook)

Iako je osim državnog vrha na otkrivanju tog brončanog kipa upitne umjetničke vrijednosti i svrhe (pored više desetina već postavljenih spomenika F. Tuđmanu diljem Hrvatske) bilo vrlo malo građana koji su došli pozdraviti taj pseudodomoljubni igrokaz, među njima se ipak našla osoba koja je na invalida nasrnula s leđa i udarila ga šakom, te ga, tvrdi, ozlijedila.

Erceg je odveden u policiju, pa na Prekršajni sud, gdje je ležao kraj lifta zbog iscrpljenosti i bolova, a tvrdi i kako mu je policija mu je prilikom hapšenja dodatno pogoršala ozljedu vrata koju je imao od ranije. No, posebno je zanimljivo kako je policija, prema riječima Ercega, tražila da ga se kazni s novčanom kaznom te 10 dana zatvora i, da stvar bude budalastija, zabranom prilaska Tuđmanovom spomeniku u sljedećih godinu dana (!’)

‘Uvođenje verbalnog delikta’

– Ja sam proveo na Rebru cijelo popodne, večer, cijelu noć i onda su me s Rebra odveli u policijsku stanicu. Tamo je bilo jedno kratko ispitivanje nakon čega su me morali odvesti na sud na ne bi probili rok. Ali kako su me opet odveli na Rebro nastavili su čuvati stražu, tretirali su me kao kriminalca, kao opasnog za društvo. Ja sam čuo u hodniku kad oni pitaju doktora kad će sve biti gotovo, a onda ih u jednom trenutku više nisam čuo. Kad sam bio gotov očekivao sam da će doći policija, ali nisu imali nikakvo zakonsko uporište da me zadrže. Mislim da je zanimljivo reći da su tražili 10 dana zatvora plus novčanu kaznu i godinu dana zabrane prilaska spomeniku Franje Tuđmana. Ne znam odnosi li se to na sve spomenike ili samo jedan – kazao je Erceg u intervjuu za N1 (poveznica).

Je li ovaj događaj i službeno uvođenje represije protiv onih koji se ne slažu s politikama onih koji su na vlasti i je li to znači kako će sada svatko tko javno kritizira politike Tuđmana, Milanovića, Plenkovića… trebati u zatvor?

Postavljanje spomenika – foto: HRT/Hrvoje Reder

– Radi se o uvođenju verbalnog delikta s jasnom porukom da ćeš biti u zatvoru ako ćeš se usuditi govoriti protiv režima, a režim je ovaj koji postavlja spomenike. Već viđeno. Ovaj slučaj upozorenje je i drugima kojima se ne sviđa ova vlast ili imaju drugi vrijednosni sistem od proklamiranog da začepe gubicu i govore unutar svoja četiri zida, ako već nešto misle komentirati. Jer, ako jedan branitelj završi ovako, možemo samo zamisliti kako bi prošao nezaposleni radnik nekog škvera. Osim toga, nepravda je očita. Policija nije pokrenula postupak ili nije smatrala potrebnim da to javno objavi, prema osobi koja je udarila Ercega i time stekne povjerenje javnosti. Je li taj čovjek također uhapšen ili će ga odlikovati – kaže za Novosti Ercegova odvjetnica Lina Budak, koja smatra kako se radi o drakonskoj kazni za izneseno osobno mišljenje.

Tako se, sudeći prema ovom slučaju,  vraćaju vremena slična onima ‘iz prošlog sistema’, u kojemu se također kažnjavalo negativno mišljenje o J.B. Titu, partiji itd.

Tragikomično je pak kako su brojni dužnosnici aktualne vladajuće stranke i u tom ‘sistemu’ bili vrlo utjecajni partijski sekretari, vojni dužnosnici, tajni policajci itd., a današnji politički program im se sastoji uglavnom od plašenja naroda ‘mrakom komunizma’ u kojem su i sami aktivno sudjelovali.

– Što sada ako vas ponovno uhite, osude? – upitan je jutros Erceg na N1.

-Ja sam već rekao. Nema te zatvorske novčane kazne, nema te represije s kojom će mene zaustaviti da kažem – Franjo Tuđman je ratni zločinac. Ja ću danas otići do tog spomenika i opet ću to jasno i glasno reći. Ja sam spremam za posljedice – veli Erceg.

 

S prizorišta incidenta (foto printscreen HTV)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI