Neovisni novinarski portal
24.1.2020.
FILM / KULTURA
U kinima novi Brešanov film “Koja je ovo država”

U kinima novi Brešanov film “Koja je ovo država”

Novi film Vinka Brešana Koja je ovo država, od danas se može pretpremijerno pogledati u Šibeniku.

Prethodni Brešanovi filmovi Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal i Svećenikova djeca bili su kino hitovi pa se isto očekuje i od njegove najnovije komedije.
“Film je pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati”, stoji u najavi ove treće suradnje Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića.
-Ovaj film je na određeni način komedija apsurda. Scenarist Mate Matišić i ja tražili smo što su to apsurdi danas u Hrvatskoj i naravno to je jedno neiscrpno vrelo, kazao je Vinko Brešan prilikom prvog predstavljanja filma u Kulmerovim dvorima.
Radnja crne komedije Koja je ovo država u 2020. u Hrvatskoj prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se polako tijekom filma, objasnio je Brešan:
– Centralna priča je o ministru koji se prilikom postavljanja kamena temeljca u zatvoru i obilaska zatvora, zaključa u jednu od ćelija i ne želi izaći. U pokušaju da ga izvuku vani angažiraju se svi: od ministrove supruge, upravitelja zatvora, ravnatelja SOA-e, savjetnika predsjednika, državnog odvjetnika do premijera i predsjednika.
Druge dvije priče prate generala Hrvatske vojske koji je depresivan i mašta o samoubojstvu te četvoricu umirovljenika koji s groblja na Mirogoju kradu Tuđmanove posmrtne ostatke.
Glumačku postavu čine: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kuhn, Sebastian Cavazza,  Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović,  Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.
Direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica – Brešan, izvršna producentica Maja Vukić, a producent filma je Ivan Maloča.
Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa – MEDIA i HRT.

Koja je ovo država – trailer from Interfilm on Vimeo.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI