Neovisni novinarski portal
5.6.2020.
FILM
‘Trešnje’ Dubravke Turić u cvatu: Najbolji kratki film na Bogotá Short Film Festivalu

‘Trešnje’ Dubravke Turić u cvatu:
Najbolji kratki film na Bogotá Short Film Festivalu

Trešnje, kratki igrani film Dubravke Turić, o kojemu smo pisali već ranije, su u cvatu te nižu međunarodne nagrade: upravo su osvojile nagradu Santa Lucia za najbolji film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Bogoti (Bogotá Short Film Festival / Festival de Cortos de Bogotá – BOGOSHORTS).

Trešnje su i dio omnibusa Duboki rezovi (produkcija Kinematograf) koji je prošloga ljeta prikazan na Pulskom filmskom festivalu, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Snimane su najesen 2016. godine u Šibeniku i na slikovitim lokacijama u selima Dalmatinske Zagore u šibenskom zaleđu (Radonić, Čogelje, Mirlović Zagora…). Netom što je dovršen, u svibnju prošle godine, filmska ekipa dobila je brzu potvrdu kako su napravili dobro djelo: nagradu-priznanje na Filmskom festivalu u Cannesu, nakon što je bio odabran  među tisućama filmova nastalih te godine u svijetu i uvršten u program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), namijenjen ‘predstavljanju  novih redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika’.

Osim nagrade u Cannesu, film je nedavno dobio nagradu publike na festivalu Films Femmes Medditeranee u Marseillesu, te posebno priznanje na Zagreb Film Festivalu.

Film Trešnje snimljen je u produkciji kuće Kinematograf producentice Dijane Mlađenović, po scenariju Jelene Paljan temeljenom na jednoj od kratkih priča Olje Savičević Ivačević, u njemu glume Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko, snimatelj je bio Radoslav Jovanov Gonzo, a montirala ga je redateljica Turić.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI