Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Ilustracija: 'Halo Mate, ja sam...' Foto: predsjednica.hr

Špijunska komedija u slastičarnici:
Mate R. dobio otkaz i spominje špijune, a predsjednica kaže da laže

Ilustracija: 'Halo Mate, ja sam...' Foto: predsjednica.hr

Igrokaz oko otkaza kojega je predsjednica države Kolinda G.K. (50) jučer dala svojem dojučerašnjem savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću traje i dalje. Podsjetimo, sve je krenulo jučer službenom objavom kako je Radeljić dobio nogu.

– Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je Matu Radeljića dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za unutarnju politiku s danom 21. prosinca 2018. godine. Predsjednica Republike razriješila je Darija Mihelina dužnosti savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku s danom 15. siječnja 2019. godine. Predsjednica Republike imenovala je Mirjanu Hrga savjetnicom Predsjednice Republike Hrvatske za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske te Sebastiana Rogača savjetnikom Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku. Obje odluke stupaju na snagu 16. siječnja 2019. godine – objavili su hrvatskom narodu jučer s Pantovčaka.  

‘Dobro je biti izbirljiv’

Vijest o otkazu pogodila je Matu Radeljića, koji je inače bio suradnik čitave galerije HDZ-ovaca: F. Tuđmana, Ivića Pašalića, Vesne Škare-Ožbolt, Branimira Glavaša i Berislava Rončevića, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Ante Đapića, Ivice Vrkića,  Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar-Kitarović. Kakvo društvo. Ne bi bilo lako donijeti sud  tko je od njih više zaslužan za aktualne nevolje i nedaće Hrvatske, sveopću društvenu krizu i egzodus stanovništva u inozemstvo.

Taj savjetnik navedene nakupine, inače nekadašnji novinar-komentaror na HTV-u, reagirao je na otkaz poduljim pismom s elementima špijunske komedije. U tom sastavku kojega je poslao medijima Radeljic tvrdi kako  mu je, među ostalim,  prijetio zaposlenik Sigurnosno obavještajne agencije. Zanimljivi i posebno sladak detalj iz toga pisma je da se Mate R. sa špijunom iz SOA-e sreo u slastičarnici. Nisu se sreli u nekoj podzemnoj garaži ili napuštenoj tvornici kao u filmovima, nego u prodavaonici kolača kojoj je glavni slogan ‘dobro je biti izbirljiv’.

Mate Radeljić (foto: predsjednica.hr)

-Povodom mog današnjeg razrješenja dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike Hrvatske želim hrvatsku javnost upoznati s okolnostima koje su tome prethodile i pojasniti razlog zbog kojeg nisam htio podnijeti ostavku. Odluku o mom razješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik – pripovjeda Radeljić. 

‘Čipka ti materina’

Na žalost, nismo doznali koje su kolače u slastičarnici jeli, ako su tamo bili: je li u pitanju bila švedska tortra ili torta od sira. Ili možda ledeni vjetar, ‘mrkli m(r)ak’? Ili su jeli čokloladice s intersantnim natpisima pout: ‘čipka ti materina’, ‘Mislim dakle jedem’, ‘više od sebe volim mene’ i tome slično (vidi ovdje).

-Odmah na početku razgovora rekao mi je (Franić) da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: -“Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli – priča dalje Mate R.

Ta slastičarsko-špijunska afera ima i nastavak…

– Iduća dva dana izmještenog ureda odradio sam profesionalno svoj posao i Predsjednici, s kojom sam se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nisam spominjao naš telefonski razgovor, jer nije ni ona meni. Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak. U ponedjeljak 10.12. Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije – da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj: “predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada”. Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim. Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost – odlučan  je bio Mate R.

Najoštrije odbacivanje

I na kraju, s obzirom da je u karijeri bio savjetnik tzv. domoljuba, svoje je pismo zaključio klasičnom domoljubnom patetikom:

-Bez obzira na sve, bila mi je čast služiti četiri godine svojoj Domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike. Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata – zaključio je Mate R. svoje pismo.

To se njegova priča nije svidjela Uredu predsjednice, čini se, pa je narečeni hitro izbrisan sa službenih straica predsjednica.hr. O njemu više ni slova. No zato se o njegovim navodima oglasila SOA.

Ilustracija – Predsjednica RH s nekom puškom (foto: printscreen HTV)

-Izvješćujemo Vas da SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Pored zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati – rekoše obavještajci.

Dakako, doduše dan kasnije, tj, danas, oglasio je i Ured gospođe Kolinde G.K. s karakterističnom floskulom o ‘najoštrijem odbacivanju’ tvrdnji najurenoga predsjedničina savjetnika.

Ured predsjednice Republike najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak, bilo izravno ili neizravno, da podnese ostavku. U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu. Predsjednica Republike svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani. Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima – rekli su predsjedničini ljudi.

U svakom slučaju, valja vidjeti što će se događati nadalje. Ako to ikoga više zanima.

No jedno je sigurno: s obzirom da je ostala bez jednog savjetnika, možda se sada prorijede nebrojeni ispadi predsjednice na unutrašnjepolitičkom planu.

A možda i ne.

Ilustracija: ‘Halo Mate, ja sam…’ Foto: predsjednica.hr

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI