Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
Mate Radeljić (foto: predsjednica.hr)

Špijunski triler s Pantovčaka:
Mate Radeljić kao tempirana bomba…

Mate Radeljić (foto: predsjednica.hr)

Zamijenit ću te boljim (?), poručila je KGK svome, do jučer pouzdanom, spin maheru Mati Radeljiću i poslala mu glasnika špijuna da obavi “prljavi posao”. Davor Franić, šef kabineta ravnatelja SOA-e Daniela Markića, zakazao je Mati “date” među tortama, ne bi li mu malo zašećerio duševne boli zbog smjene koja ga čeka, ali je Radeljić, kao štovatelj slanog, a ne slatkog, odbio kolač, a stvar posve izmakla kontroli. Franiću nije bilo druge do li staviti karte na stol, pa je “žrtvi” otvoreno kazao da će “službe” učiniti sve da zaštite Predsjednicu, a zatreba li, zabit će se i autom ravno u njega! Neustrašivi Mate tek se onda razgoropadio…

i na internu prijetnju u četiri oka odgovorio javnom prijetnjom sustavu, diskreditirajući ga kao kriminalnog, privatiziranog i bezmalo sklonog mafijašim metodama likvidacije onih koji mu smetaju. A dok je Franić provodio “akciju čišćenja”, nova savjetnička akvizicija KGK, bivša novinarka Mirjana Hrga, useljavala se na Pantovčak. Kakva sreća, kakav dobitak za KGK u ovako osjetljivom trenutku- em, domoljubno kodirana, em, beskonfliktna, em, osoba bogatog medijskog iskustva još od vremena nezaboravnih HRT-ovih Mo(k)trišta…

Mate Radeljić (foto: predsjednica.hr)

Odnosi s Vladom i Saborom ( ? )

Hrga je u svojih 47 uglavnom staž stjecala u televizijskim redakcijama, od HRT-a preko Nove TV, pa Al Jazeere Balkans u Sarajevu, do RTL-a i zamalo pa nazad. Ali umjesto na HRT-u, evo je na Pantovčaku. Što i nije neka osobita razlika, jer, poslodavac je isti, stil i metode rada, ciljevi, način komuniciranja, sve je to vrlo srodno. Bit će Hrga na Pantovčaku kao kod kuće. Samo nije baš jasno što bi to bio njezin posao : strateške politike te odnosi s Vladom i Saborom. Tako je, naime, definiran sadržaj i opseg posla nove savjetnice. Zašto KGK treba “premosnicu” za odnose s Vladom i parlamentom, i oko čega je tu treba savjetovati? I Vlada i Sabor i Pantovčak su pod kontrolom HDZ-a, ergo, trebale bi sve tri instance provoditi identičnu politiku, pa malo zbunjujuće zvuči ovakva formulacija Hrginog posla koji se svodi na moderiranje komunikacije među onima kojima bi to trebalo biti notorno, jednostavno, harmonizirano. Svi su djeca iste matere, ali , iz stvarnog života znamo da se i djeca znadu itekako počupati.

E, tu bi sad Hrga svojim dugogodišnjim medijskim iskustvom trebala pomoći KGK da sa svojim kolegama i partnerima u vođenju države komunicira bez sukoba, a opet distancirano, s poštovanjem, ali i uz notu suparništva, e da se ne zaboravi kako predsjednica ima i drugih ( većih ) ambicija od onih koje je drže na Pantovčaku.
Neki misle da je novoj savjetnici prednost njezino medijsko iskustvo, ali ono bi joj se moglo ispostaviti najvećom smetnjom u ovom poslu, jer, budimo realni, Mirjana Hrga i nije osobito omiljena osoba u novinarskim krugovima. Iz svake redakcije u kojoj je bila otišla je s gorčinom, rušeći za sobom mostove, optužujući kolege, izlijevajući litre i litre žuči u svojim ispovijedima sa zadrškom. No, bumo vid’li…

“Nefiltrirani” savjetnici

Manji je problem predsjednici ovog trenutka savjetnica za kontakte s Plenkovićem i Jandrokovićem, može to KGK i sama. Hrga bi joj eventualno trebala sugerirati kako da redefinira svoj ne baš osobiti imidž. Doduše, i Hrgi bi za to trebao dobar savjentik…

Puno je teži problem za KGK kako neutralizirati teret skandaloznog raskida veza s bivšim savjetnikom kojega se, navodno, pokušala riješiti posredovanjem obavještajne zajednice. “Rekonstrukciju” ureda pretvorila je u pravi špijunski triler. I ako se pokaže da je Radeljićeva priča točna, mogla bi KGK stajati potpunog gubitka kredibiliteta i stvaranja odiuma masa spram predsjednice koja šuruje sa špijunima u sasvim civilnim stvarima.  Tko može takvoj osobi više i riječ vjerovati, tko se u institucije ove države može pouzdati?

Koliko je šokantno da šefica države možebitno preko obavještajnih službi razrješava svoje savjetnike, još je poraznije da sustav, ako ne počiva, a ono ozbiljno računa s ljudima koji se ne libe “nepoćudnim elementima” prijetiti čak i likvidacijom, ili je insinuirati!? Nitko ne dovodi u pitanje pravo predsjednice da bira svoj tim, da smjenjuje i imenuje one koje ona hoće. Ali, ako je imalo istine u ovoj skandaloznoj špijunskoj epizodi, KGK bi morala podnijeti ostavku. Koga vraga predsjednica nije sama odradila “oproštajni razgovor” sa svojim savjetnikom, nego je za to, tvrdi Radeljić,  angažirala SOA-u i njezina ravnatelja Daniela Markića?! Nije li tom neodgovornom i apsolutno neprimjerenom gestom i samom Radeljiću stavila oružje u ruku provocirajući ga da “potegne obarač”? Je li ovaj slučaj recidiv 90-ih kada je obavještajna zajednica bila epicentar funkcioniranja države?

Je li Radeljić bio prijetnja KGK?

Ako sve ovo nije neki novi, očajnički Radeljićev spin, tada bi zajedno s njim morala poći i predsjednica koja “službe” bezočno zlorabi za zadaće koje nisu njezine, bojeći se da sama ne zaprlja ruke. Je li moguće da nije imala ni toliko kuraže da svome savjetniku pogleda u oči i kaže mu što ima, nego je za to angažirala SOA-u? Prava državnica!

Cijeli cirkus navodno je  uprizoren samo zato što se KGK pod svaku cijenu želi domoći drugog mandata, a njezini su joj kontroverzni savjetnici postali smetnja u nužnom odleđivanju odnosa s premijerom uoči početka predsjedničke kampanje. Jerbo su oni, kako se priča, najzaslužniji za zamrzavanje tih odnosa. U skladu s planom i programom Ureda. Kako je sijala, tako sada KGK i žanje.
Dok je vjerovala u svoga spin-mahera koji je, navodno, podmetao i provocirao konflikte na relaciji Banski dvori- Pantovčak, dok je vjerovala u moć podzemnih parahadezeovskih struktura koje su joj laskale tvrdnjom da može svrgnuti Plenkovića i preuzeti stranku, dotle ih nije dovodila u pitanje. Ali, kad je shvatila da od kandidature neće biti ništa bez potpore Andreja Plenkovića koji, kao šef HDZ-a, drži ključeve njezine eventualne pobjede na izborima za još jedan mandat na Pantovčaku, bez milosti se, tvrde neki analitčari,  počela rješavati svojih savjetničkih akvizicija. Kao remetilačkih faktora na njezinom “novom kursu”. Jer, što je KGK bez predsjedničke lente?

Ali, kakva je to država gdje predsjednica može biti osoba koja se svojih ljudi rješava pomoću djelatnika obavještajne zajednice? Stilom i porukama kojih se ne bi posramila ni opskurna balkanska mafija! ? Naravno, ukoliko Mate Radeljić, suočen s neumitnom smjenom, nije iz osvete lažirao sadržaj razgovora s obavještajcem Franićem. A ako dobro analiziramo reagiranje SOA-e na Radeljićevo priopćenje, teško da bismo mogli zaključiti da je ijedna Radeljićeva riječ demantirana. Zastrašujuće!

Čovjek koji je servisirao gotovo sve HDZ-ove kapitalce…

Mate Radeljić, Kolindin savjetnik nije neka reprezentativna osoba ni po svojoj biografiji, ni po svome profesionalnom i političkom habitusu, i u nekoj uređenoj državi mogao bi samo sanjati takvu funkciju. Ali, u ovakvoj Hrvatskoj, on je tipski primjerak, to je ta HDZ-ova ekipa za “specijalne zadatke” koja zna što hoće i kako to provesti. Ali, bez političara poput KGK mogao bi se slikati s tim svojim ambicijama, a ne ih ostvariti. Problem je u njegovim poslodavcima koji su ga sustavno promicali sve dalje i dalje. A služio je bezmalo svim HDZ-ovim kapitalcima od Franje Tuđmana, Ivića Pašalića, Vesne Škare-Ožbolt, Branimira Glavaša i Berislava Rončevića, preko Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Ante Đapića, Ivice Vrkića, do Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar-Kitarović. To su njegovi mentori, njegovi učitelji. I sada se zgranuto pitamo je li moguće to što Radeljić javno iskazuje.

Da ne duljimo: SOA je reagirala na iskaz Mate Radeljića, ali osim priglupih špijunskih frazetina, ništa drugo u tom reagiranju nismo mogli pročitati još manje im na riječ povjerovati.

-SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom RH , pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Pored zaštite ustavnog poretka- ističu- jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće – napominju- provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati.
Zvuči cinično, a o konkretnom slučaju ne govori baš ništa!

Zadaci i izvršitelji

Je li predsjednica države bila ugrožena od svoga savjetnika Radeljića, pa je SOA morala štititi? Je li joj možda Radeljić radio o glavi? Ako jest, i ako je to razlog za interventno djelovanje SOA-e, zbog čega se represivni aparat nije uključio, zašto policija nije “opasnog savjetnika” privela na obavijesni razgovor, možda i pritvorila?
Što to znači ako djelatnik “službe” prijeti mogućom likvidacijom savjetniku Predsjednice Republike, “ako dobije takav zadatak”? Pa gdje to živimo?

Svima je jasno da je samo KGK, koja je Matu Radeljića, baš kao i ranije smijenjenog Vladu Galića, izabrala u svoj tim i imenovala na tu dužnost, može i razriješiti, ako joj njegove usluge više nisu potrebne. Ako Radeljić govori istinu, zašto mu poruku šalje preko SOA-e? Je li svjesna kakva bi to bezočna zloupotreba obavještajnog sustava bila, i njegova besprizorna privatizacija? Sutra bilo tko u ovoj zemlji ( kao i jučer) može na isti način biti žrtva takve zloupotrebe sustava, stane li kome drugom iz  vrhuške na put. Nije li to sasvim opravdan povod za vrlo ozbiljnu zabrinutost stanjem u ovoj državi u kojoj su špijuni moguće izvan kontrole sustava, pretvoreni u “izvršitelje” naloga pojedinaca “od utjecaja”?

Ured predsjednice : Zlonamjerne tvrdnje…

Naposljetku, što kaže KGK o blatu u koje je upala do nosa?
Osim što iz njezinog Ureda najoštrije odbacuju ” zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku”, u priopćenju, također, kažu:

-U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu. Predsjednica Republike svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani. Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima.

I to je sve? Zar smo svi mi maloumni da bi prihvatili ovakvo eufemističko priopćenje o skandalu koji svojim implikacijama nadilazi sve dosadašnje? Ili će nam predsjednica objasniti što se događa, o čemu Radeljić priča i kakve veze ona s tim ima, ili će otići jer je potpuno diskreditirala instituciju šefa države. Ako je smijenjeni savjetnik lagao, tada za to mora odgovarati, a policija i DORH moraju odmah postupati. No, ako ima dokaze za ono što tvrdi, KGK mora podnijeti ostavku i ispričati se ovom jadnom narodu.

“Crna kutija”

Otpušteni savjetnik, koji je servisirao od Tuđmana do KGK gotovo sve HDZ prvotimce, svojevrsna je “crna kutija” i potencijalna hodajuća bomba za HDZ i Hrvatsku. I to valja imati na umu. Možda je upravo tim saznanjem motivirana i ona Franićeva prijetnja automobilom koji bi se u Radeljića mogao zabiti? Baš kao što bi i Matina “zviždačka” ispovijed javnosti mogla biti neka vrst njegovog osigurača od odmazde obavještajne zajednice koju je javno optužio ( prokazao?). Tko zna što je ovdje istina, a što laž. Ali, generalno ostaje činjenica da se u ovoj državi možete uspinjati samo sa stranačkom iskaznicom sve do nebeskih visina, neovisno o kvalitetama, znanju i sposobnosti. Bitno je da služite svrsi… dok vam se to o glavu ne obije!

Činjenica je, također, da kod nas pravna država ne funkcionira, da su njezine institucije u raljama politike, ovisne i invalidne. I da građani u njih imaju sve manje povjerenja. Za KGK znamo što i koliko može, ali što je s ostalim državnim dužnosnicima? Zašto šute? Čija je ovo država, zaboga? Zar se ovo ne tiče svih nas?

Kolinda Grabar Kitarović/Foto: J.Krnić

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI