Neovisni novinarski portal
26.9.2020.
IZDVOJENO / POLITIKA
Šibenska Jadranska banka pripojena HPB-u: Fuzija koja stotinu zaposlenika Jadranske banke stoji posla

Šibenska Jadranska banka pripojena HPB-u:
Fuzija koja stotinu zaposlenika Jadranske banke stoji posla

Ljetos su Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i Hrvatska poštanska banka (HPB) potpisale u Ministarstvu financija Ugovor o prodaji dionica šibenske Jadranske banke čime je HPB postao jedini vlasnik JABA-e koja je bila u stečaju.Tako je Jadranska banka Šibenik, koja je na domaćem novčarskom tržištu od daleke 1957., nakon državne sanacije, potom i stečaja, svoj spas našla u spajanju s Hrvatskom poštanskom bankom koja je postala vlasnik svih njezinih dionica. Ali, zaposlenici JABA-e, njih čak stotinu, u tom su procesu ostali bez posla.

Kako je šibensko Gradsko vijeće, na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici alarmirala vijećnica Hrvatske stranke umirovljenika, Ljubica Kardum, posljedice fuziranja dviju banaka su zatvaranje 80 posto poslovnica Jadranske banke i otpuštanje stotinu zaposlenih u šibenskoj banci. Dio prekobrojnih iz JABA-e blizu je mirovine, pa za njih još kako-tako, ali veći broj “viška” radnika su mladi ljudi koji iz banke odlaze na Zavod za zapošljavanje.
A ne tako davno Grad Šibenik je novcem poreznih obveznika, građana Šibenika, dokapitalizirao banku s 5 milijuna kuna, posredno, preko Vodovoda i odvodnje, iako se i tada upozoravalo iz oporbenih klupa na rizičnost takvog ulaganja koje se, po svoj prilici nikad Gradu neće vratiti. No, Grad je na tome ustrajao, novac je u banku upumpan i propao, a Jadranska banka Šibenik spajanjem s HPB-om zapravo nestala. Do danas za propast i uništavanje ove banke nitko nije odgovarao, a kako se čini prve žrtve neodgovornog upravljanja ovom financijskom kućom bit će njezini radnici, a ne uprava.
Vijećnica Kardum pitala je gradonačelnika Šibenika Željka Burića hoće li se boriti za te ljude koji ostaju bez posla u Jadranskoj banci. No, gradonačelnik se mirno obranio tezom kako su to zakoni tržišne ekonomije, i kako je sreća da je ta jača banka koja JABA-u preuzima, naša hrvatska banka.
No, gradonačelniče, što onih stotinu radnika šibenske banke koji ostaju bez posla imaju od toga?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI