Neovisni novinarski portal
7.8.2020.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
REKOM : Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se ne želi susresti s beogradskom aktivisticom za ljudska prava Natašom Kandić (?!)

REKOM :
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se ne želi susresti s beogradskom aktivisticom za ljudska prava Natašom Kandić (?!)

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Beograd i zagovornica Inicijative za REKOM, Nataša Kandić, aktivistica koja od samih početaka devedesetih godina predano radi na pravdi za sve žrtve ratnih zločina, za hrvatsku predsjendicu Kolindu Grabar Kitarović, čini se, nije dobrodošla sugovornica. Kandić je, naime, u zadnjih nekoliko mjeseci višekratno , a zadnji put 29. studenoga 2018., tražila službeni susret s hrvatskom predsjendicom, ali s Pantovčaka nije dobila više od – odbijenica. Zašto?

Inicijativa REKOM, stoga u prioćenju, koje potpisuje Eugen Jakovčić, izražava nezadovoljstvo činjenicom da predsjednica RH nema vremena ni volje za razgovor o regionalnoj suradnji na kažnjavanju ratnih zločina. Za REKOM je neprihvatljivo obrazloženje s Pantovčaka da “utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tijekom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsjednice Republike Hrvatske”.

Nataša Kandić je jedna od rijetkih aktivistica za ljudska prava koja već desetljećima potiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tijekom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Sa svojim kolegama u Fondu za humanitarno pravo Beograd “najodgovornija” je , navodi se u priopćenju REKOM-a, što su se institucije Republike Srbije u rijetkim suđenjima pozabavile procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, Ovčari, Lovasu, Sotinu, ….Bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir 2018.

REKOM, u čije ime je Nataša Kandić tražila prijem kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, je inicijativa koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991.do 31. prosinca 2001., napominje se u priopćenju Inicijative koja je osnovana još 2006.  Pokrenule su je organizacije civilnog društva s područja ex- Jugoslavije,  “razvijajući mrežu za podršku ideji o službenom regionalnom popisu ratnih žrtava i utvrđivnju činjenica o ratnim zločinima kao neizostavnim uvjetima regionalne suradnje i pomirenja”.

Nataša Kandić u jednom od svojih obraćanja predsjednici Grabar Kitarović, posebno ističe kako je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je, stoji u priopćenju REKOM-a, ubijeno najmanje 130 tisuća žrtava, a sudbina 10 tisuća ljudi još nije razjašnjena. Stoga, kaže se, regionalna suradnja svih zemalja u regiji nema alternativu, ako istinski želimo riješiti teško nasljeđe devedesetih.

Predsjendica RH, istodobno radi na uspostavi posebnih veza s predsjednikom Srbije, posredstvom posebnih izaslanika dviju strana, kako bi potaknula brže otkrivanje sudbine nestalih i mjesta ukopa ubijenih osoba, što govori da je njezin prioritet bilateralna suradnja s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, umjesto- smatra Jakovčić- mnogo izglednijeg, multilateralnog nastojanja da se riješi ovaj teški problem, a što su i preporuke Europske komisije.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI