Neovisni novinarski portal
19.10.2019.
POLITIKA
Redovnica Vesna Zovkić na N1: Isus je kao dijete bio izbjeglica… a kakav je naš odnos prema Isusu koji je oko nas?

Redovnica Vesna Zovkić na N1:
Isus je kao dijete bio izbjeglica… a kakav je naš odnos prema Isusu koji je oko nas?

Blagdan je Sv.Stjepana Prvomučenika, drugi dan Božića, za građane Hrvatske državni praznik i još jedan neradni dan. Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik , zbog propovijedanja Isusovog nauka bio je osuđen za bogohuljenje i kamenovan izvan jeruzalemskih gradskih zidina. Štuje se kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, simbol je oprosta i borbe protiv nepravde. A svi imamo komu što oprostiti, baš kao što računamo da će i nama. Svi smo nekad učinili nepravdu nekomu, i ako smo toga svjesni, možda je prilika da se preispitamo i svoj grijeh ispravimo. Ali, ako to danas i ne učinimo, pred nama je cijela godina, samo zadržimo misao i ne zaboravimo da to moramo učiniti…

Na mnoge nepravde koje čovjek danas čini drugim ljudima, onima koji su mu bliži, ali i onima koje bi htjeli daleko od sebe, gostujući u Novom danu N1 televizije, upozorila je Vesna Zovkić, 59-godišnja redovnica iz jednog malog kršćanskog reda, Isusovih malih sestara. Kao redovnica pomagala je potrebitim u Africi, na Kosovu, volontirala za vrijeme rata u kriznim područjima Hrvatske, živjela s drugima, drugačijima, različitima, prepoznavajući u svakome od njih prvenstveno čovjeka.

-Nakon 11. rujna, kad su nam htjeli prodati teoriju o sukobu civilizacija, poželjela sam- ispričala je na N1 televiziji– otići sa sestrama u Sjevernu Afriku, upoznati što je zajedničko nama i ljudima druge strane Mediterana. Dobila sam stostruko, i još jednom vidjela da nam je zajednička – ljudskost. Sve se igra- kaže sestra Vesna- oko toga hoćemo li staviti naglasak na ono što nas dijeli ili na ono što nas zbližava, što nam je zajedništvo. Imamo sklonost staviti Muslimane u jednu vreću, katolike u drugu, ateiste u treću- a imamo puno više zajedničkog nego različitog- mudro će redovnica, pozivajući se na solidarnost i bliskost među ljudima. Jer, to je zapravo suština Božića.

-Ovih dana smo čuli da papa Franjo ponovo poziva na suživot, na bratstvo, i da nam ovaj Božić malo posvijesti činjenicu da smo svi jedna velika ljudska obitelj. Ako vjerujemo da je Bog stvoritelj, onda nam je svaki čovjek brat. Jučer je bio Božić, to je nježno i romantično, veli sestra Vesna- ali crkva je mudro stavila iza Božića blagdan Svetog Stjepana, mučeništvo. Isus je kao dijete bio izbjeglica, i to je jedna vrsta, primjer mučeništva. Kakav je naš odnos prema Isusu u jaslicama i prema Isusu koji je oko nas?- s pravom postavlja pitanje svima, a napose vjernicima, redovnica Isusovih malih sestara.

Neprijateljski odnos prema drugačijima, od nas u nekoj mjeri ( poviješću, kulturom, vjerom, rasom, nacionalnom pripadnošću ) različitima, sestra Vesna objašnjava strahom.

-Viđam dobre ljude, dobre katolike, dobre ateiste pod utjecajem straha. Da budem iskrena- kaže- ja poštujem strah, normalno je bojati se nepoznatog. Strah je ljudski, ali je neljudski ostati paraliziran strahom do te mjere da više u ljudima na granicama ne vidimo čovjeka, da ne možemo prepoznati brata, i kao vjernici sliku Božju.

Koliko smo uistinu vjernici ako u migrantima vidimo samo prijetnju, ako huškamo druge na njih, ako širimo govor mržnje spram različitih, kako bi nam bili što dalje, umjesto da im se približimo,  pružimo im ruku dobrote i solidarnosti? Je li nam vjera samo još jedna laž u kojoj živimo i iza koje se krijemo?

U evanđelju piše, podučava nas sestra Vesna, “što ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili”- to je univerzalna poruka Božje ljubavi. Danas sutra svatko od nas će biti suđen po svojoj savjesti, ne moramo biti vjernici. Savjest je prvi prostor u kojem se Bog objavljuje čovjeku- poručuje redovnica Vesna Zovkić.

Ali, kod svega što nas okružuje, kod toliko zla koje potičemo i mržnje koju produciramo iz slabosti, neznanja i neiskrenosti, zar još imamo savjest?

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI