Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo: Martina Dalić i Zdravko Marić su krivi, ogriješili su se o načela obavljanja javne dužnosti

Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo:
Martina Dalić i Zdravko Marić su krivi, ogriješili su se o načela obavljanja javne dužnosti

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i aktualni ministar financija Zdravko Marić, u tzv. aferi Hotmail povrijedili su načela obavljanja javne dužnosti, odlučilo je, nakon punih sedam sati rada, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa o čemu je javnost izvijestila predsjednica Nataša Novaković. No, iako su se ogriješili o Zakon o sukobu interesa, kako se radi o povredi u obavljanju javne dužnosti, nema predviđene kazne.

Martina Dalić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Zanimljivo je da je, prije odluke Povjerenstva, kako javlja N1, izvjestiteljica zaključila da “dužnosnica ( Martina Dalić, op.a.) nije okupila neformalnu radnu skupinu, već je to bio koalicijski dogovor. Članovi skupine su od premijera zamoljeni za diskreciju. Nismo utvrdili interesnu povezanost Dalić s članovima radne skupine”- navela je izvjestiteljica.

Međutim, tom zaključku se prije donošenja konačne odluke, suprotstavilo dvoje članova Povjerenstva i to pred kamerama, smatrajući da je Dalić bila obavezna spriječiti imenovanje Ante Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

Izvjestiteljica je također navela da je Martina Dalić propustila izvijestiti javnost tko je pisao zakon, što govori o njezinoj netransparentnosti, a nakon što je Zakon ugledao svjetlo dana nije bilo razloga imena autora držati i dalje u tajnosti.

Martina Dalić je na takav zaključak reagirala tvrdnjom da nije “ni odabrala ni okupila neku radnu skupinu, a još manje tajnu skupinu” a niti je samostalno odlučivala. Angažman vanjskih eksperata je bio dogovoren u koaliciji i u tome je, rekla je, sudjelovao velik broj dužnosnika. Ocijenila je apsurdnom situaciju u kojoj se nalazi, jer dok se ona mora braniti pred Povjerenstvom, dotle Večernji list proglašava nagodbu u slučaju Agrokor događajem godine, pohvalila se.

Sve je kulminiralo u svibnju, kako je rekla, atmosferom javne hajke, a cilj tog političko-interesnog događaja je bio srušiti Vladu. To je bio jedini način da do nagodbe ne dođe, ocijenila je, napominjući da “privatnog interesa ovdje ne mogu vidjeti ni u tragovima”.

Svjedočio je i čelnik Mosta Božo Petrov koji je, uz ostalo, izjavio da s Borg skupinom nije bio u kontaktu.

-Ja jesam imao nekoliko sastanaka sa skupinom Borg, što sam nakon godinu dana shvatio, ali sam tada mislio da razgovaramo o analizi stanja u Agrokoru- rekao je Petrov. No, potvrdio je da je radnu skupinu zajedno s premijerom inicirao, ” ali samo da se analizira financijsko stanje u Agrokoru”.

Povjerenstvo je također obnovilo i postupak protiv ministra financija Zdravka Marića, potaknuto objavom dijela iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u vezi s aferom Hotmail. Utvrđeno je da je i Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti, ali kao i Martina Dalić, za to neće dobiti nikakve sankcije.

Zdravko Marić (Foto: HRT)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI