Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
“Poljoprivreda” posvađala zastupnike: Zašto su vladajući htjeli raspravljati o Zakonu o poljoprivredi dan prije, i bez ministra Tolušića?

“Poljoprivreda” posvađala zastupnike:
Zašto su vladajući htjeli raspravljati o Zakonu o poljoprivredi dan prije, i bez ministra Tolušića?

Što je HDZ-ova vladajuća većina htjela postići neočekivanim i nenajavljenim ubacivanjem konačnog prijedloga Zakona o poljoprivredi na dnevni red današnje saborske sjednice dan ranije, unatoč tomu što je ministar Tomislav Tolušić odsutan, nije poznato. Ali, takav je potez izazvao pravu buru u Saboru i naposljetku doveo do prekida sjednice.  Teško je vjerovati da je “poljoprivreda”, o kojoj ova vlast brine k’o o lanjskom snijegu, uspjela posvađati zastupnike…

Mostov Miro Bulj, javlja N1 televizija, nije se dao s govornice, tvrdio je da se radi o najvažnijem zakonu u Hrvatskoj a želi ga se na brzinu, u popodnevnim satima, apsolvirati u odsutnosti ministra, što govori o odnosu ove Vlade prema poljoprivredi.

– Rugate se s javnošću i s poljoprivrednicima- ljutito je podviknuo Bulj, zahtijevajući da se rasprava o zakonu odgodi za sutra kako je bilo i planirano, a sjednica prekine.

Svome stranačkom kolegi odmah se pridružio Nikola Grmoja koji je i dodatno apostrofirao kako nije uputno o zakonu raspravljati ako nema ministra iz čijeg resora je spomenuti zakon. Predsjedavajući Željko Reiner nije vidio u čemu je problem, tvrdio je kako zakon može biti predstavljen i bez resornog ministra, i sve u svemu stvarao se dojam kako je HDZ-u i družbi iznimno važno da se to odradi baš danas, baš naprečac.

No, oporba je odlučila pokazati da to tako neće ići. Bulj se prikovao za govornicu, pridružio mu se i Grmoja, a kada im je obojici izrečena opomena i oduzeta riječ, a predsjedavajući Reiner zatražio da Bulja odvede straža, solidarizirao se i preostali dio oporbe, njih desetak, s kolegama iz Mosta. Zastupnici SDP-a, HSS-a, Živog zida nagurali su se oko govornice, onemogućavajući stražu da izvede Bulja iz sabornice. Krenulo je dobacivanje iz klupa, a posebnom “domišljatošću” iskazao se HDZ-ov Ante Bačić koji je Bulja nazvao čobanom. Na to je Grmoja uzvratio prozivajući HDZ za uništavanje sela, a Bačića nazvao najvećim uhljebom u Saboru.

Svađa je kulminirala kad su se svi oporbeni zastupnici koji su još bili u sabornici, natiskani oko govornice, poručili vladajućima da ih sve, kolektivno iznesu vani.

Sjednica je napokon prekinuta, a Zakon o poljoprivredi ostavljen za sutrašnju raspravu kako je i bilo predviđeno dok se iz nekog razloga nije revidirao današnji dnevni red. Hoće li sutra ministar doći i braniti “svoj” zakon ?

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI