Neovisni novinarski portal
13.8.2020.
(NE)RED / DRUŠTVO (NE)ZNANJA / EKOLOGIJA
Podmorska sramota na Žnjanu: Gomile smeća čekaju akciju ‘Čisti Božić i bistra Nova godina’

Podmorska sramota na Žnjanu:
Gomile smeća čekaju akciju ‘Čisti Božić i bistra Nova godina’

To da nam je podmorje puno smeća, nije nikakva novost. Iako se ljeti mnogi od njih bave turizmom, bezbrojni bezumnici u sezoni i van sezone u more bacaju svakojako smeće, krupni i sitni otpad, građevinsku šutu, kontejnere, automobilske gume, isluženo pokućstvo, otpatke… premda od istoga mora neposredno žive i zarađuju. Obijest, primitivizam, posvemašnja nesvijest, neprosvijećenost, odsustvo bilo kakvog, elementarnog promišljanja o okolišu kojem žive i oni i njihova djeca, to je, priznali to mi ili ne, naša stvarnost. Kako u podmorju, tako u zaštićenim dijelovima kopna, u potocima, šumama, na livadama, stalno bacamo smeće, iako postoji mogućnost civiliziranog, čak i besplatnog odlaganja otpada. Slučaj ‘pronalaska’ podmorskog deponija ispred splitske plaže Žnjan govori dovoljno sam za sebe.

Naime, Udruga za podmorske aktivnosti Rostrum  iz Splita već nekoliko godine priređuje blagdansku akciju čišćenja podmorja koju pomalo zanesenjački nazivaju ‘Čisti Božić i bistra Nova godina’. 

– Kalendarska godina se bliži kraju, a mi nastavljamo u istom ritmu. Nakon sudjelovanja na više od 20-ak akcija čišćenja podmorja tijekom 2018. godine, krunu uspješne sezone nastavljamo sad već s tradicionalnom akcijom, koja je planirana u subotu, 15.12.2017 na lokaciji Žnjan – bajavili su u toj udruzi akciju ‘Čisti Božić i bistra Nova godina’. 

No onda su otišli u izvidničko ronjenje, a kako bi vidjeli što ih čeka. Naišli su na užasan prizor koji  fotografije koje su objavili na Facebooku mogu dočarati tek djelomično, kako doznajemo.

– Fotografije su friške, a već godinama skeniramo teren za buduće akcije i kao poligon za obuku ronilaca. U narednoj akciji ćemo čistiti potez između lukobrana, do plaže za invalide, nekih 600 metara od obale. A čeka nas dosta posla jer nema čega nema u moru: automobilskih guma, plastičnih i staklenih boca, limenki, igračaka, sandala, čak i kontejnera, željeznih stepenica… – kažu iz Rostruma. 

U svakom slučaju, s obzirom na količine smeća, čini se kako im u subotu 15.12.2018. ne bi bili dovoljni ni svi raspoloživi hrvatski ronioci.

Ipak, ako netko želi pomoći i dati ruku, neka zna kako su prijave za sudjelovanje u akciji otvorene do 07.12.2018 na kontakt email: uparostrum@gmail.com, a okupljanje na dan događanja je u 9 sati na Žnjanu.

Kako je sve skupa izgledalo prethodnih godina više u albumima:
2017:
https://www.facebook.com/pg/uparostrum/photos/?tab=album&album_id=1754647908175823
2016:
https://www.facebook.com/pg/uparostrum/photos/?tab=album&album_id=1624393587867923

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI