Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
IZDVOJENO
Počela kampanja za pošumljavanje Dalmacije:”Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”

Počela kampanja za pošumljavanje Dalmacije:
”Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”

Udruge Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga “Krka” Knin pozivaju sugrađane i sugrađanke da ovog Božića, umjesto kupnje poklona ili božićnog drvca, doniraju za obnovu ugroženih šumskih područja Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Kampanju za pošumljavanje Dalmacije, pod nazivom:”Svim’ na Zemlji, daruj drvce!”, udruge su pokrenule uoči Božića prošle godine, ponukane razornim požarima u kojima je izgorjelo preko 100 tisuća ha šume, makije i raslinja. Zahvaljujući velikom odazivu građana sakupili su nešto više od 9 tisuća kuna odnosno uspjeli su zasaditi 1 011 mladica pinije na opožarenom području iznad mjesta Turanj, pored Zadra.
Prošlogodišnja okosnica akcije bili su razorni požari, a ove godine organizatori ističu kako požari nisu jedino što kontinuirano prijeti šumskim ekosustavima zbog utjecaja klimatskih promjena.
-Mnoga šumska područja diljem Hrvatske ugrožena su prvenstveno prekomjernom i ilegalnom sječom, ali i nelegalnim odlagalištima otpada. Tome ide u prilog činjenica da je samo u Zadarskoj županiji tijekom 2017. i 2018. godine sanirano preko 1500 tona otpada iz šuma. Naša je misija i ove godine poručiti da prepoznajemo poveznicu konzumerističkih navika, prekomjernog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada. Doniranjem za pošumljavanje, umjesto kupovanjem proizvoda, prepoznajemo i nezamijenjivu vrijednost šuma i doprinosimo očuvanju ovog vrijednog ekosustava, poručuju Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja i Ekološka udruga “Krka”.
Kako možete postati dio ove priče?
Tako da donirate minimalno 20 kuna na IBAN udruge Eko Zrmanja (HR9724070001500003882) čime ćete osigurati sadnju najmanje jedne mladice drvca na ugroženim šumskim područjima Zadarske i Šibensko-kninske županije. Donacije se skupljaju  do 12.1. 2019.
Svoje podatke možete ostaviti i u online obrascu kako bi dobili zahvalnicu, potvrdu, fotografije i izvještaje koji će popratiti sve faze nastanka novog zelenila.
-Zahvalnicu s drvcem možete u obliku božićnog poklona darovati drugoj osobi te se na taj način oduprijeti konzumerističkim navikama kojima smo skloni tijekom blagdana, poručuju organizatori akcije.
Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni 2019. godine, kada će udruge u suradnji s lokalnim volonterima i akterima te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma, posaditi mlada drvca. Točna lokacija sadnje i vrsta za pošumljavanje naknadno će biti utvrđene u suradnji sa stručnim šumarskim službama.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI