Neovisni novinarski portal
26.2.2020.
EKOLOGIJA
Omišalj

“Plinske iluzije”:
Zelena akcija i Friends of the Earth Europe objavile novi izvještaj koji razbija mitove i otkriva ispravne činjenice o LNG terminalu na Krku

Omišalj

LNG terminal na Krku je nepotreban, ali i skup projekt s upitnom tržišnom potražnjom pa će u velikoj mjeri biti plaćen novcem poreznih obveznika ili potrošača. Vlada RH gura ovaj projekt suprotno interesima lokalnog stanovništva i potrošača, slabo je transparentan i ne poštuje javno mnijenje. Zaključak je to izvještaja kojeg su danas objavile udruge Zelena akcija i Friends of the Earth Europe, a koji razbija mitove i otkriva ispravne činjenice o tom projektu.

U izvještaju se analiziraju i argumenti Vlade i tvrtke LNG Hrvatska o navodnoj važnosti LNG projekta za sigurnost opskrbe i diverzifikaciju dobavnih pravaca. Uzimajući u obzir postojeću plinsku infrastrukturu i projekte koji su trenutačno u izgradnji u regiji, Hrvatska i njezine susjedne zemlje već su energetski sigurne i dovoljno otporne. To znači da je LNG terminal na Krku nepotreban, a još više ako se uzme u obzir planirano smanjenje potražnje za plinom diljem Europe u nadolazećim desetljećima..
Krčki terminal promoviran je kao sredstvo za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu, ali u stvarnosti će samo povećati ukupni kapacitet plinske infrastrukture i nastaviti
s još većim ruskim izvozom plina u EU, cinično podržan od velikog broja država članica EU-a koje su više zainteresirane za niske cijene plina nego za energetsku sigurnost, ističe se u izvješću.
LNG terminal na Krku, u kojem god obliku bi bio, daleko je od jeftinog, a njegovu visoku cijenu platili bi vjerojatno porezni obveznici i korisnici plina, bez njihova pristanka. Tržište ga ne želi i nije spremno platiti za njega. Osim toga, LNG je skup, pa stoga najvjerojatnije neće pomoći smanjiti cijena plina u Hrvatskoj. Štoviše, mogao bi je čak povećati, navodi se u izvještaju “Plinske iluzije-razbijanje mitova o krčkom LNG terminalu”.

LNG terminal na Krku neće smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Jedan od argumenata koji se servira javnosti kao opravdanje za LNG terminal na Krku je i kako on osigurava neovisnost o ruskom plinu, no to nije istina ističu iz Zelene akcije:
“Izgradnja nove plinske infrastrukture u borbi protiv ruske dominacije na tržištu plina nije samo pogrešna, već i propala strategija: velik dio postojeće infrastrukture uglavnom je nedovoljno iskorišten, a nekoliko novih projekata u izgradnji će ustvari dovesti još više ruskog plina u Europu. Kako bi se poboljšala energetska sigurnost Hrvatske i susjednih zemalja te dekarbonizirali njihovi energetski sustavi, postoje i druga dokazana, troškovno konkurentnija i mnogo održivija rješenja. Konkretno, smanjenje energetskih potreba putem programa energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije.”

Nepotreban i skup projekt gura se suprotno interesima lokalnog stanovništva i potrošača

Iz izvještaja “Plinske iluzije”, izdvajamo osnovne činjenice kojim Zelena akcija i Friends of the Earth Europe , razbijaju “mitove” o nužnosti projekta LNG terminala na Krku:
Novi LNG terminal u suprotnosti je s Pariškim sporazumom i najnovijim znanstvenim izvješćem IPCC-a(Međuvladin panel o klimatskim promjenama)
-Plin je ugljično intenzivno fosilno gorivo koje ne zaslužuje svoju reputaciju da ne šteti klimi niti status prijelaznog goriva.
-Plinska infrastruktura, kao što je LNG terminal na Krku, izaziva znatne utjecaje na okoliš i zdravlje, a ne zaslužuje reputaciju čiste i sigurne.
-Uzimajući u obzir postojeću plinsku infrastrukturu i projekte koji su trenutačno u izgradnji u regiji, Hrvatska i njezine susjedne zemlje već su energetski sigurne i dovoljno
otporne. To znači da je LNG terminal na Krku nepotreban, a još dvostruko više ako se uzme u obzir planirano smanjenje potražnje za plinom diljem Europe u nadolazećim
desetljećima.
-Izgradnja nove plinske infrastrukture u borbi protiv ruske dominacije na tržištu plina nije samo pogrešna strategija već i propala: velik dio postojeće infrastrukture uglavnom je nedovoljno iskorišten, a nekoliko novih projekata u izgradnji će ustvari dovesti još više ruskog plina u Europu.
-LNG terminal na Krku nepotreban je, ali skup projekt s upitnom tržišnom potražnjom, pa će u velikoj mjeri biti plaćen novcem poreznih obveznika ili potrošača.
-Projekt LNG terminala na Krku gura se suprotno interesima lokalnog stanovništva i potrošača, slabo je transparentan i ne uzima baš u obzir javno mnijenje.
-Da bi se poboljšala energetska sigurnost Hrvatske i susjednih zemalja te dekarbonizirali njihovi energetski sustavi, postoje i druga dokazana, troškovno konkurentnija i mnogo održivija rješenja. Konkretno, smanjenje energetskih potreba putem programa energetske učinkovitosti i velikih projekata obnovljivih izvora energije.
Zbog svega navedenog, Zelena akcija ponovno poziva Vladu RH, kao glavnog dioničara tvrtke LNG Hrvatska, da odustane od izgradnje LNG terminala na Krku.
-Daljnja ulaganja javnih financijskih sredstava u fosilnu plinsku infrastrukturu su neprihvatljiva. Umjesto toga, ta sredstva treba uložiti u obnovljive izvore energije, prije svega sunca i vjetra, te energetsku učinkovitost. Nova nacionalna energetska strategija, čija je izrada u tijeku, trebala bi to odražavati, poruka je Zelene akcije.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI