Neovisni novinarski portal
9.8.2020.
POLITIKA
S prizorišta incidenta (foto printscreen HTV)

Otkriven, bez Bandića, spomenik Tuđmanu u Zagrebu:
J.P.Vukičević zapala u trans idolopoklonstva, KGK govorila kao da je na Tuđmanovoj sahrani

S prizorišta incidenta (foto printscreen HTV)

U Zagrebu je danas, na raskrižju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice socrealističkih happeningom otkriven spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku u samostalnoj hrvatskoj državi. Niti se Tuđmana dalo prepoznati u njegovom spomeniku, a niti u riječima što su ih njemu u čast i slavu izgovorili nadahnuti državni i zagrebački dužnosnici. Poplava velikih riječi ponijela je i autora spomenika, kipara Kuzmu Kovačića koji je samodopadno i tašto pred svima uzeo svoj komad slave za jedinstvenu “portretnu figuru koja svojom dinamikom i skladom oblika stoji u istini što govori o izlasku hrvatskog naroda iz ropstva u slobodu”.

Riječ je o posebnoj skulpturi, kaže “dvorski kipar” Kovačić, koja sjaji nadom, što “označuje kraj svih protuhrvatskih snova i osnova”. Koja “kiparskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana”. Da je živ i ovo sluša, čak bi i Tuđmanu bilo neugodno od tolikih lauda…
Najgore od svega, onaj koji je za ovaj spomenički “performance” najzaslužniji, koji ga je i inicirao i financirao i organizirao, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ostao je na taj “povijesni i svečani dan” u bolesničkoj postelji na Jordanovcu. Cijelog je dana najavljivan njegov dolazak, kao glavnog aktera događaja, ali je na kraju ipak poslušao savjet liječnika i ostao u bolnici. U koju je, nota bene, dospio zbog embolije pluća. Konzekvencije njegovog upornog odbijanja da se suoči s fizičkim limitima i da probleme s uganućem noge sanira mirovanjem, a ne kontinuiranim dokazivanjem da je nadčovjek.

Sasvim dostojno Bandića, Grad Zagreb je na ovom spomeničkom ukazanju Tuđmana zastupala njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević koja je gotovo zapala u idolopokolonski socrealistički trans. O Tuđmanu je govorila kao onome koji nam je “darovao” Hrvatsku, što je besumnje mnogima natjeralo krv u glavu pri pomisli s koliko je života plaćen taj “dar”, da bi u finišu eskalirala do usporednice u kojoj Tuđman figurira svojom povijesnom veličinom al pari s De Gaullom i Churchillom. – Ovo je povijesni dan- lupnula je, i sasvim kontra tomu konstatirala kako je vrijeme da se realno sagleda suvremena hrvatska povijest i Tuđmanovo mjesto u njoj. I potom se izgubila u potpunoj nerelanosti…

-S povijesne distance vidimo svu veličinu ovog čovjeka i njegovu neizmjernu ljubav prema Hrvatskoj- kazala je Vukičević, dodajući kako Tuđman nije bio nepogrešiv, ali “velika djela velikana ništa ne može zasjeniti, a u Tuđmanovom slučaju to je Hrvatska”, poentirala je euforično ciljajući na Hrvatsku kao “veliko djelo hrvatskog povijesnog velikana”.

Zar je to ova Hrvatska?!

Kratki predah nastao je s klasično suzdržanim govorom premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da je Tuđman bio politički lider koji je uspješno prepoznavao znakove vremena, potom i šefa Sabora Gordana Jandrokovića, koji je konstatirao da je Tuđman bio jedan od rijetkih državnika koji je proveo svoju viziju u stvarnost, a onda je ponovo došlo do velikog praska emocija političke recitatorice bez premca, Kolinde Grabar Kitarović. Predsjednica se doimala tronuto kao da je upravo na Tuđmanovoj sahrani, a ne na otkrivanju spomenika prvom predsjedniku RH i HDZ-a, 19 godina nakon njegove smrti.

KGK je, a da nas ništa nije ni pitala, izjavila da je cijeli hrvatski narod na ovaj trenutak i ovaj spomenik čekao godinama. Zar?

-Prvi hrvatski predsjednik upisan je u našu povijest kao velikan i zadužio nas je za mnoga stoljeća. Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni- uputila nas je u naše obaveze KGK i u ime svih nas zaključila: Hrvatski narod volio je svoga predsjednika.
A kako i ne bi kad je njegov životni kredo bio “uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”.

Nije baš jasno tko ima kakvu ulogu u tom Tuđmanovom geslu, jer oni koji su za Hrvatsku sve dali, oni su pali, a oni koji su ostali, rasprodaju je za Judine škude i tjeraju mladost ove zemlje da bježi glavom bez obzira. To je to “veliko djelo hrvatskog povijesnog velikana”…

Kojemu su neki i u ovom svečanom spomeničkom času oponirali. Uoči otkrivanja spomenika i blagoslova uzoritog kardinala Josipa Bozanića koji je spomenik poprskao svetom vodicom koja će ga, valjda, čuvati od neumitnog propadanja, neki je Tuđmanov kritičar isprovocirao incident uzvikom “Tuđman je zločinac”, što je dovelo do gužve i “šaketanja”, pa je intervenirala i policija.

Drugi su se odlučili za mirni prosvjed u znak neslaganja sa spomeničkom inicijativom Milana Bandića. Skupina predstavnika, kako javlja N1, političkih stranaka, nevladinih organizacija i antifašističkih udruga – Inicijativa mladih za ljudska prava, Nova ljevica, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga Republike Hrvatske, Udruga Pozitiva, Ženska mreža Hrvatske, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija te brojne osobe iz javnog i kulturnog života, prosvjedom je htjela simbolično demonstrirati stav da doista imamo Hrvatsku kakvu je zamislio Franjo Tuđman.

-Imamo Hrvatsku u kojoj se ne poštuju ljudska prava, imamo Hrvatsku koja je korumpirana. Imamo Hrvatsku s dvjestotinjak bogatih obitelji, Hrvatsku koja sve više širi mržnju prema drugima. Sjetimo se da je izjavio da je vrlo sretan što mu žena nije Židovka ni Srpkinja. Imamo spomenik koji gospodin Bandić diže sam sebi”, izjavila je Rada Borić, zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI