Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
(NE)RED / HRVATSKA / POLITIKA
Kako su HDZ-ovi dužnosnici “išamarali” Povjerenstvo za sukob interesa: Udar na neovisno tijelo

Kako su HDZ-ovi dužnosnici “išamarali” Povjerenstvo za sukob interesa:
Udar na neovisno tijelo

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, baveći se Martinom Dalić i Zdravkom Marićem, zapravo se poskliznulo odlukom ni vrit ni mimo. Pokazalo je svoju slabost i svoje limite. Sukob interesa ili jest ili nije. Ili su Dalić i Marić bili u sukobu interesa ili nisu. Što znači formulacija da su krivi jer su se ogriješili o načela u obnašanju javne dužnosti, a taj je grijeh takav da ni sankcija nije predviđena? Zar to nije tek alibi za skidanje “teme” s dnevnog reda bez posljedica za bilo koga? Ako jest, kriva je to strategija. Slabog protivnika nitko ne cijeni, jer lako ga se zgazi, nema izazova…

Nakon ove neuvjerljive odluke, oporba je, od Davora Bernardića i SDP-a, preko Mosta i Živog zida do tzv.Amsterdamske koalicije ( Glas, IDS, HSS) unisono, jalovo “zajašila” na ostavku Zdravka Marića koji, po svoj prilici, ionako iza Nove godine odlazi. A i da ne odlazi, više je nego sigurno da ga ovako slaba opozicija ne bi smijenila. Jer, kad je vladajuća koalicija bila najslabija, svibnja 2017., spasio se remijem ( 75 : 75 ), a životni vijek u Vladi osigurao mu je SDP-ov Tomislav Saucha. Danas, kad bi se našao ponovo u takvoj situaciji, nastala bi prava gužva među “dobrotvorima” spremnim spašavati Plenkovićevog vojnika Marića. Prema tome, opozicijsko fokusiranje na Marića čisti je čorak.

Ili jest ili nije bilo sukoba interesa 

Možda je najracionalniji bio HSS-ov Krešo Beljak koji je konstatirao da je riječ o Povjerenstvu kojemu je u nazivu sukob interesa, a u odluci nema ni riječi o sukobu interesa.

– Ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda su to trebali reći, pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a u cijelu priču- smatra šef HSS-a, ocjenjujući kako je problem države što institucije nisu neovisne radi čega se i donose ovako mlake, kompromisne odluke, umjesto jasnih i nedvosmislenih.
Bivše predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković potpuno je radikalizirala cijelu stvar.

-Ako je Povjerenstvo reklo da je jedan od krimena Martine Dalić taj što je predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika iako je znala da je sudjelovao u osmišljavanju zakona, a istovremeno je cijela Vlada glasala za prijedlog da Ramljak postane povjerenik, uključujući i premijera, a svi su znali kakva je bila njegova uloga u osmišljavanju zakonskih rješenja, onda što drugo možemo zaključiti nego da je kompletna Vlada bila nevjerodostojna. I to vlada koja je došla na vlast sa sloganom “Vjerodostojno”. Ovo je za mene poziv za podnošenje ostavke cijele Vlade- kazala je, vjerojatno svjesna kako je to tek zgodna “politička figura”.

Plenkovićevo demontiranje Povjerenstva

A u međuvremenu, dok se opozicija nadmetala tko će jače “pritisnuti” ministra na dobrovoljnom odlasku, premijer Andrej Plenković je nevjerojatno arogantno “ošamario” Povjerenstvo. Tvrdnjom da se “nitko od članova Vlade nije ogriješio o načela u obnašanju javne dužnosti”. Time je premijer javno dao do znanja svima da do njihove odluke nimalo ne drži. Izravan je to udar na autoritet i na kredibilitet Povjerenstva koje je, nažalost, ostalo dužno i hrvatskim građanima jasan stav o tome je li sukoba interesa bilo.

No, u najmanju je ruku neumjesno da premijer “s visoka” potpuno negira odluku Povjerenstva, očito s namjerom da ga dezavuira i destabilizira. Jer, ako je to relevantna, nezavisna institucija koja funkcionira kao korektiv i kontrolor unutar sustava, neprihvatljivo je na takav način dovoditi u pitanje njezine odluke, obezvrijeđivati i poništavati njezin rad.

-Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato- izjavio je premijer- Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja. Nitko od članica ili članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja, a to su savjesno i odgovorno djelovanje s dostojanstvom funkcije – ustvrdio je Plenković, tonom koji ne trpi nikakvu sumnju.

Pritisak HDZ-ovih dužnosnika

I što bi to trebalo značiti? Da imamo Povjerenstvo koje pokušava supstituirati sukob interesa s povredom načela u obavljanju javne dužnosti, a i tu povredu je, kako ga javno optužuje premijer, iskonstruiralo?! Može li i smije li Povjerenstvo na to pristati? Smije li prihvatiti otvoreni pritisak HDZ-ovih dužnosnika, Andreja Plenkovića, Branka Bačića, Lovre Kuščevića i drugih, na slobodu svoga odlučivanja?
Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković s pravom kaže:

-Treba paziti dokle se može ići s kritikama da se ne bi smatralo da je to nekakav politički utjecaj, a pri tome ne mislim samo na vladajuće nego i na oporbu koja zaziva različite odluke i vrši pritisak na tijelo. A što se tiče stručnosti rada tijela mislim da bi o tome trebale odlučivati nadležne institucije, odnosno sudovi. A isto tako- napominje Novaković- nisam nikad vidjela da se na ovaj način komunicira prema drugim nezavisnim tijelima kao što je Ustavni sud, Vrhovni sud, DORH, pa se pitam koji je tomu razlog.

Da, to je pravo pitanje. Zašto se tako nasrće na Povjerenstvo i pokušava posve relativizirati njegov značaj? To je pitanje i posao za oporbu. Umjesto što su se fokusirali na jednu unaprijed izgubljenu bitku zahtijevajući ostavku ministra Zdravka Marića, bilo bi bolje da inzistiraju na novom Zakonu o sukobu interesa čije će odredbe biti bolje i preciznije artikulirane kako se ne bi mogle interpretirati prema “umjetničkoj slobodi” interpretatora ili prema diktatu vladajuće politike. A do novog Zakona, oporba bi mudrije učinila kada bi se založila za očuvanje integriteta toga neovisnog tijela, pogotovo što je pred njim, iza Nove godine, i odlučivanje o sukobu interesa premijera Plenkovića. Nastavi li se Povjerenstvo dezavuirati na ovaj način, od njega ne treba baš ništa očekivati.

Dalija Orešković i Nataša Novaković/Izvor:N1 televizija

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI