Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Ivan Vrdoljak i “igra” sa Zakonom o udžbenicima: Kurikularna reforma kao HNS-ov “smokvin list”

Ivan Vrdoljak i “igra” sa Zakonom o udžbenicima:
Kurikularna reforma kao HNS-ov “smokvin list”

Meštar provincijskog cirkusa s ambicijama ozbiljnog teatra, Ivan Vrdoljak zvani “Titanik”, opet fingira ljutnju na svog HDZ partnera u vladajućoj koaliciji. Saziva i pressicu kako bi s nje poslao poruke o možebitnom izlasku iz koalicije ukoliko HDZ svojim neodgovornim odnosom dovede u pitanje kurikularnu reformu. Sve o.k., ali zašto bi udžbenici bili povod ove kvazi-drame, ako je s Vladom sve dogovoreno?  Svi  već znaju da će Zakon biti na dnevnom redu Vlade već u srijedu. Dakle, što to Vrdoljak izvodi? Pere svoju nečistu političku savijest,  glumi dosljednost i posvećenost reformi obrazovanja kao projektu svoga političkog života? Ma što god bilo, zaludu mu, šefu HNS-a više nitko baš ništa ne vjeruje,  njegovi igrokazi nikog ne impresioniraju, Vrdoljaka nitko više ne doživljava…

Ispada da Plenkovićeva vlada zbilja ovisi o udžbenicima. Bilo onim besplatnim , Bandićevim, ili ovim Vrdoljakovim. S tim da Bandić u toj utakmici premoćno vodi s 11, prema Vrdoljakova tek 4 glasa u Saboru. Pa je ovo zapravo igra u trokutu HDZ-HNS –Milan Bandić ( 365 ), s potencijalno novim miješanjem političkih karata.

A što se udžbenika tiče, sve je dogovoreno s premijerom i tijekom idućeg tjedna Vlada će donijeti Zakon o udžbenicima. HDZ se, stoga, s pravom pita čemu služi ovaj HNS-ov dramolet s beskrvnim Vrdoljakovim ultimatumom o izlasku iz koalicije, ako je ta tema u srijedu na Vladi. Je li to Vrdoljakovo preventivno talasanje izazvano Bandićevim uplivavanjem u HDZ-ov bazen? Možda strahom od novog preslagivanja vladajuće većine u kojoj četiri glasa HNS-a neće puno značiti?

Plenković je Vrdoljakovoj klijentelističkoj sljedbi već pokazao kako doživljava njihove ultimatume na primjeru Zakona o udomiteljstvu. HNS je prijetio da će izaći iz saveza s HDZ-om ako ne prođe njihov amandman po kojem udomitelji mogu biti i istospolni parovi. Plenković je na to tek lakonski odmahnuo rukom, nije ni trepnuo na Vrdoljakovu ucjenu. A HNS se posuo pepelom. U međuvremenu je u koalicijski prostor utrčao Milan Bandić s ultimatumom Vladi o potpori pod uvjetom da se osiguraju besplatni udžbenici u svim školama u Hrvatskoj. Za razliku od HNS-a, Bandić nije imao problema s Plenkovićevom vladom. Nešto manje od 300 milijuna “za Bandića” ( besplatne udžbenike) će se naći, a za Vrdoljakove prazne ucjene vlada kao da i ne mari.

Blazneka Divjak/Foto:HINA

To saznanje, čini se, silno je zažuljalo Ivana Vrdoljaka, rečenog “Titanika”, radi čega je i stao dramatizirati kako reforma obrazovanja ne smije biti ugrožena. Na pressicu je, kao pojačanje,  doveo i ministricu Blaženku Divjak, kako bi dobio na uvjerljivosti. Ministrica je opet mantrala o važnosti uvođenja kurikularne reforme. A ključni preduvjet za to je, veli ministrica, Zakon o udžbenicima koji definira maksimalnu cijenu školskih knjiga ” koja je 10 posto niža od postojeće, ali regulira i težinu udžbenika koja je manja od postojeće, što znači da školske torbe neće biti osam ili deset kilograma teške- najavila je Divjak.

Zakon o udžbenicima očekuje se tijekom iduća dva tjedna, kako bi se na vrijeme mogao provesti natječaj za novu školsku godinu u skladu s kurikularnom reformom, a što je od posebnog značaja za nakladnike jer riječ je o velikom i izdašnom poslu. Teškom pola milijarde kuna!

-Dobio sam jamstvo premijera, prvo osobno, onda i javno, da će Zakon o udžbenicima biti izglasan 14. prosinca u Saboru – svečano je objavio Vrdoljak prebacujući na novinare odgovornost za sazivanje ove uzaludne konferencije, jer su je, kazao je, oni isforsirali tražeći da se HNS javno oglasi sa svojim stavom. On, inače, pressicu ne bi sazivao( ?! )  Kakva laž!

-…nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom – pokušao je ovu najnoviju HNS-šaradu objasniti Vrdoljak. Imao je informaciju, kako je rekao, da će Zakon o udžbenicima biti na dnevnom redu prošli tjedan, pa u petak, no, do toga nije došlo. Vrdoljak je nakon toga tražio jamstvo partnera kako kurikularna reforma neće biti ugrožena.

– Tržište nakladništva je tržište od 500 milijuna kuna. Ovo su velike promjene u kojima se uvode promjene cijena, izgleda i oblika udžbenika. To zahtijeva da se nakladnici prilagode novim uvjetima i procesima na tržištu, pa ih pozivam da budu svjesni kako hrvatski roditelji, djeca i Hrvatska zaslužuju kurikularnu reformu i da nas neće zaustaviti – poručuje čelnik HNS-a kojega više nitko ozbiljno ne shvaća. Šteta reforme obrazovanja…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI