Neovisni novinarski portal
23.8.2019.
POLITIKA
Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot: Tko govori da će avioni iskorišteni više od amsterdamske prostitutke biti jeftiniji za održavanje od novih, sve govori o sebi…

Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot:
Tko govori da će avioni iskorišteni više od amsterdamske prostitutke biti jeftiniji za održavanje od novih, sve govori o sebi…

Ministar obrane Damir Krstičević nikako ne uspijeva poentirati na borbenim avionima F-16 koje je naumio kupiti od Izraela. Doduše, isluženu starudiju, 30-godišnjake koji su manje-više za otpis, ali Krstičević je to bezmalo hrvatskoj javnosti predstavio kao “posao stoljeća”. Težak oko pola milijarde eura. Za 12 starih zrakoplova od kojih neki možda nikad više i neće letjeti…

Taman pomisli kako je problem riješen, jer, eto, i američki je Kongres dao dozvolu Izraelcima da nam prodaju ugovorene avione, a onda dolazi ono- ali dozvola za prodaju odnosi se isključivo na avione s originalnom američkom opremom. Bez izraelskih dogradnji.

Je li Krstičević ugovorio dobar, promašen ili sumnjiv posao? Oko toga pitanja puno je spekulacija, a neki su iz oporbenih redova spremni tražiti i ministrovu odgovornost u slučaju da ugovorena isporuka borbenih F-16 –ica ne bude realizirana. Možda bi bilo mudrije tražiti odgovornost ministra ako se posao ostvari, pogotovo nakon svih komplikacija koje su nastale post festum natječaja i dogovorene prodaje. Jer, doista je krajnje neobično inzistiranje na zrakoplovima koji su svoje uglavnom odslužili, umjesto da se investira u manji broj zrakoplova, ali – novih.

U tom smislu vrijedi prenijeti komentar umirovljenog vojnog pilota Ivana Selaka koji od prvog dana zagovara upravo tu opciju- manji broj ali potpuno novih zrakoplova.
Selak je komentirajući spornu kupnju zrakoplova za Dnevnik Nove TV izjavio kako se nada da će Amerikanci Hrvate naučiti pameti.
-Nadam se i vjerujem da će, ako se odustane od ovoga, da će časni general Mattis dobiti barem ulicu u Zagrebu. Ljudi koji govore da zrakoplov koji je iskorišten, iznatezan, opterećivan, da budem vulgaran – više od amsterdamske prostitutke, da će njegovo održavanje biti jeftinije od novog, to sve govori o ljudima koji su radili u toj komisiji- posve je bio jasan Selak.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI