Neovisni novinarski portal
13.8.2020.
POLITIKA / PRIOPĆENJE
Inicijativa mladih za ljudska prava poručila političarima: Ne koristite stradanja i patnju za politički profit!

Inicijativa mladih za ljudska prava poručila političarima:
Ne koristite stradanja i patnju za politički profit!

Izjave vukovarskog dogradonačelnika Srđana Milakovića o vojnoj operaciji Oluja kao etničkom čišćenju, o vlastitoj i ugroženosti građana srpske nacionalnosti u Vukovaru , te o 40-ak ubijenih Srba u gradu 1991. čiji počinitelji nisu procesuirani, izazvale su burne reakcije i u Vukovaru i u Hrvatskoj, a napose kod vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je na spuštanje tenzija i  na doprinos svih građana izgradnji suživota u Vukovaru, a Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je priopćenje kojim apelira na političare da se odgovorno odnose prema žrtvama rata, bez obzira na njihov nacionalni predznak.

Od ministra Tome Medveda Inicijativa zahtijeva da objasni na koji su način izjave koje je zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković uputio o VRO ‘Oluja’ na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, održanoj 18. prosinca, protivne Ustavu RH.

-S obzirom da je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u izjavi 18. prosinca spomenuo nepoštivanje haških presuda, želimo ukazati da upravo dokumenti i presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) najbolje svjedoče o kršenjima ljudskih prava počinjenim za vrijeme VRO ‘Oluja’ iz kolovoza 1995. godine- ističe se u priopćenju Inicijative mladih.
Podsjećaju da su presudom Žalbenog vijeća u predmetu Gotovina i drugi (IT-06-90) svi optuženi oslobođeni krivnje, te da nije utvrđeno sudjelovanje pojedinaca u udruženom zločinačkom pothvatu. Također, tužiteljstvo i sudska vijeća MKSJ-a niti u jednom trenutku nisu sporili legitimnost same vojne akcije. Međutim, važno je naglasiti- kaže se u priopćenju- da iako optuženi nisu proglašeni krivima, ne znači da ratni zločini nisu počinjeni. Sud je utvrdio da su pripadnici Hrvatske vojske i policije za vrijeme i nakon Oluje počinili veliki broj zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, da su uništavali njihovu imovinu, a da im je Hrvatska otežavala povratak u njihove domove.

Pozivajući se na međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava ističu kako su posljedice Oluje više stotina ubijenih te više od 150 000 osoba koje su napustile Hrvatsku. U tom kontekstu spominju i zaključak Međunarodnog suda pravde (MSP) u presudi prema tužbama Hrvatske i Srbije za genocid iz 2015. godine koji napominje da je značajan dio srpske populacije napustio Krajinu, što je bila direktna posljedica vojne akcije hrvatskih snaga tokom ‘Oluje’, posebno granatiranja gradova.

– Dokumenti ‘jasno pokazuju da su najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile svjesne da će Operacija “Oluja” izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim’- konstatira se u priopćenju.

Inicijativa mladih, uz ostalo, želi podsjetiti vijećnike i vijećnice Gradskog vijeća Vukovara koji su ukazivali na nepoštivanje Deklaracije o domovinskom ratu i Deklaracije o Oluji u izjavama na spomenutoj sjednici, da oba dokumenta ignoriraju sudski utvrđene činjenice, monopoliziraju i sprječavaju slobodan javni govor o ratovima devedesetih te zatvaraju prostor analize, istraživanja, rasprave i diskusije. Zbog toga Inicijativa još jednom poziva političare i dužnosnike u Hrvatskoj da se suzdrže od manipulacija onim što je utvrđeno pred međunarodnim i nacionalnim sudovima te da se odgovorno odnose prema svim žrtvama ratnih zločina i kršenjima ljudskih prava za vrijeme ratova devedesetih. Pozivaju ih da stradanja i patnju ne koriste za politički profit već da grade društvo koje implementira mehanizme tranzicijske pravde te da ulože veće napore u suočavanju s izazovima ostvarenja reparacija za žrtve, u pronalazak nestalih te izgradnju spomenika žrtvama, neovisno o njihovoj etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI