Neovisni novinarski portal
18.9.2021.
eu projekti / HRVATSKA / POLITIKA
Ima li održivog razvoja za Kistanje: Program je spreman, stoji 60-ak milijuna kuna, i već se ostvaruje…

Ima li održivog razvoja za Kistanje:
Program je spreman, stoji 60-ak milijuna kuna, i već se ostvaruje…

Kistanje u medije dospijevaju uglavnom zbog problema koje ima tamošnje malobrojno stanovništvo razbacano po udaljenim zaseocima. Ovaj tekst je po svoj prilici iznimka, jer govori o mogućoj perspektivi ovog kraja kako je u Programu održivog razvoja Kistanja, vidi općinski načelnik Goran Reljić. Prezentacija ovog ambicioznog programa, investicijske vrijednosti od oko 60 milijuna kuna, održana je u studenome. Bude li sreće, i nezaobilazne političke volje, tko zna, možda upravo njegova provedba bude poticaj za povratak i revitalizaciju ovog zapuštenog i u dobroj mjeri raseljenog područja. Ali, ne bude li ljudi, čemu svi ovi projekti i milijuni investicija…

Kistanje su teritorijalno najveća općina u Šibensko-kninskoj županiji, s 244 tisuće kvadrata površine, a po popisu stanovništva iz 2011. , ovdje živi 3.481 stanovnik u 14 naselja. Za sve njih, ali i one koji bi se htjeli vratiti ili doseliti, Program održivog razvoja općine , ostvari se, trebao bi stvoriti preduvjete za investicije i razvoj malog poduzetništva, razvoj poljoprivrede, turizma i turističke infrastrukture, te poboljšanje kvalitete društvenih djelatnosti.

Ispostava NP Krka u Kistanjama: “Krka- vrelo života”

Ključna točka iz ovog Programa je Centar za posjetitelje NP Krka- Interpretacijski centar “Krka-vrelo života”. Radi se zapravo o otvaranju Ispostave Nacionalnog parka Krka u Kistanjama, kako bi se turistički valorizirao gornji tok rijeke Krke i turizam disperzirao i u zaleđe županije. Projekt je vrijedan gotovo 19 milijuna kuna, a Općina ga je prijavila na natječaj Ministarstva turizma i dobila 540 tisuća kuna koje je iskoristila za projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Potpisan je i Sporazum o suradnji općine s NP Krka kojem su ustupljeni objekti na prostoru općine na rok od 50 godina s ciljem otvaranja Posjetiteljskog centra.

-Već sedam godina intenzivno radim na tome, ali previše je administrativnih prepreka na tom putu- požalio nam se načelnik Reljić. Projekt je u procesu provedbe od 2013., a s novcem Ministarstva završena je dokumentacija. Za potrebe Posjetiteljskog centra bit će rekonstruirani i uređeni postojeći objekti u središtu Kistanja, bit će dograđene i opremljene četiri zgrade i pretvorene u moderni multimedijalni centar za posjetitelje koji će na interaktivan način, putem izložaka i audio-vizualnih prikaza, prezentirati bogatu kulturno-povijesnu baštinu i prirodne vrijednosti gornjeg toka Krka. Već su izabrani i izvođači radova, i Ispostava NP Krka u Kistanjama pomalo postaje stvarnost.

Drugi projekt predviđa izgradnju pješačko-biciklističke staze od manastira Krka do amfiteatra Burnum, prolazi kroz Čučevo i sve do visećeg mosta preko kanjona Krke, a odatle do najvećeg slapa u Europi, Manojlovac. Vrijednost investicije je 4 milijuna kuna. Od ukupno 10,8 kilometara staze, trenutno je završen tek 1 kilometar. Staza koja povezuje atraktivne turističke lokalitete uz Krku, proteže se uz sam rub kanjona, i obuhvaća izgradnju vidikovaca i odmorišta duž nje. A računa se da će njezinom izgradnjom biti stvorene pretpostavke za priliv većeg broja turista u ovaj kraj, time i pokretanje uslužnih turističkih djelatnosti.

Ulica dr. Franje Tuđmana i kuća bez krova i prozora (foto TRIS/G. Šimac)

Ruralni poduzetnički inkubator, linije za preradu voća, povrća i mesa

-Od osnivanja NP Krka 1985. Kistanje tek sada dobivaju mogućnost za otvaranje Ispostave NP koja za nas može biti snažan impuls razvoja. Turistička valorizacija ovog kraja je tek kostur na koji sada treba nabaciti mišiće- veli slikovito Reljić- i zato smo se odlučili za otvaranje Ruralnog poduzetničkog inkubatora Krka, čija je vrijednost 16 milijuna kuna. Projekt je odobren od EU, a partner nam je Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, suradnici su Veleučilište Marko Marulić Knin te lokalne samouprave Knin i Drniš. Projekt je, također u izgradnji- ističe načelnik općine- a njime smo predvidjeli otvaranje dvije linije za preradu voća i povrća te preradu mesa. U

Poduzetničkom inkubatoru Kistanje ljudi će se moći educirati izravno od stručnjaka iz splitskog Instituta za melioraciju krša. A da sve ne bi ostalo tek slovo na papiru, išli smo u izmjene Prostornog plana i tražili do Hrvatskih šuma 70 hektara zemljišta, dobili smo 50 ha ( agro zona Razvale ), kako bi ga isparcelirali i podijelili zainteresiranima mještanima koji su u poduzetničkom inkubatoru, za razvijanje njihovih proizvoda. Zahvalni smo- kaže Reljić- državi što nam je dodijelila zemljište za lokalno stanovništvo jer je lokalna samouprava temelj države.

Dio Programa održivog razvoja općine je i projekt Kulturno-informativnog centra , investicija od 2,4 milijuna kuna, koji je u realizaciji, a adaptacija zgrade društvenog doma je pri kraju. Kistanje trebaju bolje organiziran i aktivan kulturni život, a da u tom smislu imaju što ponuditi svjedoči i dosad prodanih 68 tisuća ulaznica za manastir Krka i amfiteatar Burnum, mada za posjetitelje nije osiguran ni pristojni toalet.
Završena je i izgradnja dječjeg vrtića u Kistanjama, kapaciteta pedesetak djece u dobi od 4- 6 godina, a u projekt, kojeg je općina ostvarila u suradnji s udrugom “Čarobni svijet”, je uloženo 350 tisuća kuna. Još toliko nedostaje da se uz vrtić napravi i igraonica, o čemu je načelnik razgovarao i s predstavnicima UNICEF-a i vjeruje da će tijekom iduće, 2019. , i to biti riješeno.

Eko tržnica

Na središnjem trgu u Kistanjama danas radi improvizirana tržnica, neprimjerena i neuređena. S obzirom da trg ide u rekonstrukciju za što su u proračunu osigurana sredstva, napravljen je projekt Eko centra s tržnicom na lokaciji stare općinske zgrade, projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna koji je kandidiran na natječaj za EU fond- mjera 7.4.1.- Nova bi eko-tržnica imala zelenu pijacu, ribarnicu, mesnicu, restoran, kafić, pekaru, suvenirnice s autentičnom tradicijskom ponudom lokalnih delicija i rukotvorina. Projekt je dobio građevinsku dozvolu, prošao je administrativnu provjeru, i samo čekamo sredstva za početak radova- najavljuje načelnik općine.

Sa splitskom udrugom “Mi” općina je realizirala i projekt “Žene rade”, za koji je osigurano 1,5 milijuna kuna, a angažirano je 14 žena u skrbi za 70-ak starijih i nemoćnih osoba.

-Ne slažem se s takvom vrstom sufinanciranja iz EU-fondova- kaže Reljić. – Bilo bi bolje da je raspisan natječaj za izgradnju Doma za starije osobe u Biovičinu selu, jer projekt imamo gotov, težak 6,5 milijuna kuna, ali neće nitko da ga sufinancira dok ide EU projekt Zaželi- kaže načelnik.

Boutique hotel Đevrske

Prije dvije godine Kistanje je poharao katastrofalan požar, što je osvijestilo potrebu da se na ovom području izgradi vatrogasni dom, projekt je napravljen, investicija je teška 2,5 milijuna kuna, prijavljen je na natječaj Programa ruralnog razvoja-mjera 7.4., i očekuje se sufinanciranje iz državnog proračuna.

I da spomenemo još samo dva projekta iz Programa održivog razvoja općine Kistanje: boutique hotel Đevrske, s tri zvjezdice, kapaciteta 40 postelja, za koji bi se prenamijenila zgrada bivše škole, i kamp odmorište Kistanje, na ulazu u Čučevo, za koje je dokumentacija također spremna.

Zvuči pomalo utopistički, pogotovo kad se ima na umu da je od rata prošlo 23 godine a zgrade u glavnoj mjesnoj ulici još su otvorenog krova i iz njih se granaju stabla, umjesto da se pod novim krovovima griju povratničke obitelji. Tko zna, možda razvojni projekti koje općina priprema i realizira potaknu ne samo domicilno stanovništvo na povratak, nego motiviraju i ljude iz drugih krajeva da se dosele u ovaj dio Bukovice, nekad bogatog i razvijenog područja županije.
Sedam godina se načelnik borio s papirima i dozvolama, s administrativnim barijerama, a ako bi još sedam bilo dovoljno da se Program provede i materijalizira, Kistanje bi doista mogle biti mjesto održivog razvoja i života. Osim ako sve ne pođe krivo, i projekti ostanu na dnu ladica u općinskoj upravi, kako to kod nas nerijetko biva…

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI