Neovisni novinarski portal
28.5.2020.
POLITIKA / UKRATKO
HDZ-ov Branko Bačić tvrdi: Sve je dogovoreno, Zakon o udomiteljstvu bit će usvojen do 14. prosinca!

HDZ-ov Branko Bačić tvrdi:
Sve je dogovoreno, Zakon o udomiteljstvu bit će usvojen do 14. prosinca!

Zakon o udomiteljstvu , iako je bilo najavljeno, danas nije bio na glasanju u Saboru. Traju još uvijek konzultacije unutar vladajuće većine, objasnio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. U prijevodu to znači da HDZ u Saboru još nije osigurao potrebnu većinu za izglasavanje zakona oko kojeg je među vladajućima bilo dosta prijepora.

Poznato je da HNS zagovara pravo na udomiteljstvo i istospolnim partnerima, što su pokušali bezuspješno izboriti amandmanom, a kad nije prošao, najavili su biti suzdržani.

I Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, koji podupire vladajuću većinu, također pledira za takvo zakonsko rješenje po kojem bi udomitelji mogli biti i homoseksualni parovi. Dok se ne usuglase, zakon će pričekati. Bačić tvrdi, najkasnije do 14. prosinca, kada je, kaže, dogovor izvjestan, a zakon će biti izglasan ili ovog ili idućeg petka. Pitanje je samo pod kojim uvjetima…

Navodno, odgoda donošenja ovog zakona nema nikakve veze s HNS-ovom prijetnjom izlaskom iz koalicije zbog nedonošenja Zakona o udžbenicima. Ako je vjerovati šefu HDZ-ova zastupničkog kluba, sve je dogovoreno, i o Zakonu o udžbenicima i o Zakonu o udomiteljstvu. Pa ako je tako, kog vraga se zakon hladi, zašto danas nije bio na glasovanju i zašto nije već danas usvojen?

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI